BTvizyon Anadolu Toplantıları’nda Karadeniz rüzgarı
Türkiye’yi il il gezen ve her şehirde bilişimin nabzını tutan BTvizyon Anadolu Toplantıları, ilk kez Samsun’da gerçekleştirildi.
Bilişimcileri ve Samsun’da reel sektörü bir araya getiren, 28 Temmuz 2018 tarihinde Anemon Otel’de gerçekleştirilen BTvizyon Samsun etkinliği, siber güvenlikten doküman yönetimine, dijitalleşmeden finansal teknolojilere kadar pek çok farklı başlıkta katılımcıları buluşturdu. BTvizyon Samsun etkinliğinin açılış konuşmasını gerçekleştiren Bilişim Zirvesi Etkinlik Yönetmeni Tuğsen Fıstıkçı Bakır, Samsun ile birlikte Karadeniz’in bir bütün olarak bilişim sektörü için ne denli önemli olduğuna vurgu yaptı. 17 yıldır Anadolu’nun çeşitli illerinde gerçekleştirdikleri BTvizyon Anadolu Toplantıları’nda bu kez bir ilki gerçekleştirerek, Samsun’da bilişimcilerle bir araya geldiklerini belirten Bakır, şöyle devam etti:
“Türkiye’de çok sayıda farklı ilde her yıl defalarca kez düzenlediğimiz BTvizyon Toplantıları’nda ilk kez Samsun’dayız. Bilişimin ve bu konudaki farkındalığın her kentte gelişmesi, kullanılan teknolojilerin anlatılması, anlaşılması, ayrıca kentin yakınında bulunan başka bir kente bilişim konusunda bağlı kalmanın adil olmadığını anlatmak için destekleyenlerimiz ile birlikte işte buradayız. Başta tarım sektörü olmak üzere, sanayi, hayvancılık ve turizm ile de ön planda olan Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en büyük kenti Samsun, buğday, tütün, mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, fındık, çeltik ve sebze ile ülke ekonomisine büyük katkı sağlamakta. Üretimde ve istihdamda bu kadar önemli yer tutan, Türkiye’nin tarım üslerinden biri olan Samsun’da bulunmak, siz teknoloji dostu konukların karşısında olmak biz ve değerli destekleyenlerimiz için mutluluk verici” dedi.
Etkinliğin ikinci konuşması ise 4 Boyut Genel Müdürü Hasan Türkoğlu tarafından gerçekleştirildi. Türkoğlu konuşmasında, Samsun özelinde teknolojinin ne kadar hızlı boyut atladığına değindi. BTvizyon Samsun etkinliği konuşmacıları arasında Samsun Teknopark Genel Müdürü Dr. Buğra Çolak da yer aldı. Teknopark ile Samsun’un ülkenin bilişim ekosisteme katkı sağlayabilecek bir potansiyele sahip olduğunu belirten Çolak, 31 Ar-Ge firması, 10 kuluçka firması, 42 ön kuluçka girişimcisi ve devam eden 36 proje ile hedeflenen ivmenin yakalandığını vurguladı.
Müşteri odaklılık esas
BTvizyon etkinliği sadece kurumsal alandaki süreçlere değil, eğitim alanındaki çalışmalara da ayna tuttu. Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nü temsilen etkinlikte yer alan Özel Büro Yazılım Uzmanı Bülent Koçak, yeni nesile yazılımın kapılarını açmak için yaptıkları çalışmalardan söz etti.
Huawei Bölge Satış Müdürü Ahmet Kaytazoğlu ise etkinlikte, lider bilgi ve iletişim teknolojilerini anlattı. Samsun’un Türkiye’nin 14 bölge merkezinden biri, ayrıca Huawei depolarından birinin yer aldığı şehir olması ışığında Huawei için önemli bir nokta olduğuna işaret eden Kaytazoğlu, veri merkezi çözümlerindeki yaklaşımlarını yenileyip, müşteri odaklılık, yenilikçilik ve verimlilik ilkeleri ile ilerlemeyi hedef bildiklerini sözlerine ekledi.
Etkinlik, dijitalleşme ile önemi giderek artan siber güvenliği de es geçmedi. Bilişim112 Kurucu Ortağı Serkan Bilen, “Günümüz Siber Saldırıları, Veri Sızıntıları ve Çözümleri” başlıklı sunumu ile siber güvenlik alanında dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Dünya genelinde etkisi olan bazı siber saldırıların devletlerin desteği ile gerçekleşebildiğini de hatırlatan Bilen, fidye ödemenin ise geçici bir çözüm arayışından ibaret olduğunu vurguladı.
Netcad Kurumsal Temsilcisi Dr. Emin Bank, mekansal bilişim sektörü ve bu alanda Netcad’in sunduğu çözümlere ilişkin sunumunda, mekansal verinin farklı iş kollarında yarattığı farklı avantajlara değindi. Coğrafi bilgi sistemlerinin afet yönetiminden altyapı tesislerine, doğal kaynak yönetiminden envanter yönetimine kadar birçok farklı alanda farklı işlevlerle kullanılabileceğini söyleyen Bank, bu alandaki çalışmalarının meyvesini ise Bilişim 500 araştırmasında “Coğrafi Bilgi Sistemleri Kategori Birinciliği” unvanı ile aldıklarını vurguladı.
Etkinliğin iletişim arasından önceki son konuşması E-Data Teknoloji Ürün Müdürü Erdi Özkanlı tarafından gerçekleştirildi. “Sandboxing” çözümleri ile en güncel siber güvenlik tehditlerine dahi önlem alınabileceğinin altını çizen Özkanlı, Sonicwall güvenlik duvarı çözümlerinin bu noktada diğer üreticilere kıyasla ne gibi avantajlar sunduğuna dair detayları da katılımcılarla paylaştı.
BTvizyon Samsun’da finansal teknolojiler de unutulmadı. Innova Satış Öncesi Yöneticisi Ozan Ercan tarafından gerçekleştirilen “Bilişim Sektöründe Finansal Çözümler” başlıklı sunumda Ercan, finansal teknolojilerin API bankacılığı, makina öğrenimi, blok zinciri ve mobil teknolojiler gibi farklı alanlardan beslendiğini vurguladı. Innova’nın geliştirdiği PayFlex uygulamasının detaylarının paylaşıldığı sunumda, ödeme ve tahsilat süreçlerinin güvenli ve hızlı olabileceğine, PayFlex’in de bu e-Dönüşümü hızlandıran bir uygulama olduğuna değinildi.
İş akışı, süreç ve doküman yönetimi başlıkları ise Netoloji ile sahneye taşındı. Netoloji Proje-Destek Ekip Lideri Uğur Yıldırım, tüm Türkiye’de yetkin iş ortakları ile birlikte iş süreçlerinin otomasyonuna yönelik bütünleşik çözümler ve buna bağlı iş çözümleri danışmanlığı sunan bir firma olduklarını belirterek sunumuna başladı. Doküman yönetimi konusunda mobil uyumluluğun günümüz şartlarında olmazsa olmaz haline geldiğini hatırlatan Yıldırım, Netoloji’nin tüm bu teknolojik gelişmelere kulak verip, bunu ülkesine en uygun şekilde entegre etmeyi görev bildiğini vurguladı.
Doküman yönetimi başlığı, Netoloji’nin ardından Mechsoft Türkiye tarafından da ele alındı. Mechsoft Türkiye İş Geliştirme Yöneticisi Kutlu Can Laçin, dinamik ve akıllı doküman yönetiminin detaylarını katılımcılarla paylaştı. Karmaşık klasörler, e-posta ekleri, kağıt dokümanlar ve harici kaynakların önüne ancak doküman yönetimi çözümleri ile geçilebileceğini vurgulayan Laçin, çözümlerinin müşterileri tarafından kolaylıkla kullanılabilmesi için akıllı hale getirildiğini söyledi.
Günün son konuşması Logo Yazılım Kanal Satış Direktörü Altuğ Özmen tarafından “KOBİ’lerde Dijital Çağ” başlığı ile gerçekleştirildi. Hızlı dijitalleşmenin gündelik hayata yansımalarını rakamlarla paylaşan Özmen, ülkemizde 2-3 yıllık süreçte teknoloji yatırımlarının da yüzde 76 oranında artış göstereceğini öngördükleri bilgisini verdi.
BTvizyon Samsun Toplantısı, Bilişim Zirvesi Etkinlik Yönetmeni Tuğsen Fıstıkçı Bakır’ın kapanış konuşması ve ardından düzenlenen hediye çekilişi ile birlikte son buldu.