BTvizyon Denizli’de kurumların dönüşümdeki yol haritaları tartışıldı
Denizli’de düzenlenen BTvizyon’da, Bilişim AŞ ERP Ürün Müdürü Sedat Yılmaz, IAS Yazılım Genel Müdürü Cüneyt Ömer Günaydın ve Sirmersan İş Geliştirme Müdürü Yigitcan Sirkeci’nin yer aldığı ve moderatörlüğünü Kurumsal Dönüşüm Platformu Koordinatörü M. Göker SARP’ın yaptığı “Dijital Dönüşüm ve Akıllı Firmaların Yol Haritası” panelinde, saha gözlemlerine dayanarak firmaların genel olarak dijital dönüşümü nasıl yorumladıkları ve nereden başladıkları ile geliştirdikleri çözümlerin dijital dönüşüm sürecindeki rolleri konuşuldu. Firmaların dijital dönüşüm sürecine başlarken atacakları ilk adımları için panelistler önerilerini paylaştılar.
Dijital Dönüşüm ve Akıllı Firmaların Yol Haritası panelinde yer alan konuşmaların özeti aşağıdaki şekildedir:
Bilişim AŞ ERP Ürün Müdürü Mutlu Sedat Yılmaz, İlk olarak dijitalleşmenin omurgasının ERP yazılımları olduğunu belirtti. Firmaların dijitalleşme süreçlerine öncelikle muhasebe yazılımlarıyla başladığını, ancak belirli bir büyüklüğe gelince stok takibi, planlama vb. gereksinimlerinden dolayı ERP’ye geçmeyi tercih ettiklerini, seçtikleri ERP eğer uçtan uca, gelişkin işlevlere sahip değilse yoğun excel kullanımına bu süreçte de devam ettiklerini söyledi. ERP implemantasyon süreçlerini tamamlamadıktan sonra da üretimden veri toplama ve üretim izleme ile ilgili çözümlere geçtiklerini belirtti.
Sonrasında da ERP ve Üretim İzleme ile toplanan verilerin BI (İş Zekâsı) yazılımları ile analiz edilmesi, bilgi panelleri (dashboard) ların oluşturulması aşamasına gelinerek firmanın geleceğine ışık tutacak kararlar verilebildiğini açıkladı. Sedat Bey’e göre dijital dönüşüm öncelikle verileri analiz etmek için kayıt altına almayla başlıyor. Bu yönden de İş Zekâsı Dijital Dönüşüm’de önemli bir yer tutuyor.
“- Temel amacımız müşterimiz olacak şirketlerde Excel ve formların kullanımını sona erdirip, ERP ile kendi ayaklarının üzerinde duran ve İş Zekâsı ile Dashboard’lar ile raporlarını oluşturabilen kurumlar yaratmak.”
IAS Yazılım Genel Müdürü Cüneyt Ömer Günaydın
“ – Türkiye’de Dijital Dönüşümü bir süredir regulasyonlar forse ediyor. Öncelikle muhasebe yazılımlarının kullanımı, ardından e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv ve e-İsaliye’nin kullanımı için işletmeleri yönlendiriyor. Dijital Dönüşümün omurgasını ERP oluşturuyor. Öncelikle işletmelerin temel problemlerini gidererek, verilerini dijitalleştirmeye başlamaları en azından manuel yöntemlerle de olsa veri toplamaya başlamaları gerekiyor. Arından Dijital Dönüşüm yolculuklarında ERP dışındaki tamamlayıcı diğer çözümleri ve teknolojileri de uygulamalarını bekliyoruz.
Biz de Dijital Dönüşüm için kendi otomasyon ürünümüzü de çıkardık ve ürün ailemize dahil ettik. Yapay Zeka uygulamamız için ilk adımımız olarak kendi veritabanımızı geliştirmeye başladık.”
Sirmersan İş Geliştirme Müdürü Yigitcan Sirkeci
“ – Firmamızda 1994 yılında muhasebe programı alarak yolculuğumuza başladık, 2018 yılında da ERP’ye geçiş yaptık. Bizi de zorunluluklar yönlendiriyor. ERP’ye geçerek üründen desteğinden çok danışmanlık hizmeti almaya başladık. Bu sayede bilgi birikimi de transfer etmiş ve kurum kültürümümüz artırmış oluyoruz. ERP hemen kullanıma alınması gerçekten zor bir süreç, ön hazırlık döneminizi sağlıklı yapmanız gerekiyor. Kurumsallaşmanız, kalite belgenizi almış olmanız, ERP için tanımlarınızın ve süreçlerinizin daha hazır olmasını sağlayabilir. Bizim sektörümüzde bazı tanımlamaları yapmak bir zor, tutabildiğimiz kadar veri tutarak, bu verilere göre bazı sonuçlara varmaya çalışıyoruz. Kesin tanımlar yerine bu yaklaşımları baz alıyoruz.”
Panelde yer alan konuşmalar sırasında ayrıca izleyicilere yönelik online anket düzenlendi ve iki soru soruldu. Anketin ilk bölümünde Dijital Dönüşüm deyince akıllarına gelen üç şey soruldu. İzleyicilerden gelen yanıtlara göre en çok akla gelenler, ERP, Big Data, Veri, IOT ve Yapay Zekâ oldu.
Anketin ikinci bölümünde Dijital Dönüşümdeki en önemli teknolojiler soruldu. İzleyicilerden gelen yanıtlara göre bu teknolojiler Nesnelerin Interneti, Yapay Zekâ, Büyük Veri, Bulut, Siber Güvenlik, Artırılmış Gerçeklik, Dijital İkiz ve 3 Boyutlu Baskı olarak sıralandı.