BTvizyon Girne, kamudan katılımlarla güçlenecek
BTvizyon Girne Toplantısı 13 Aralık tarihinde Savoy Ottoman Palace Hotel’de gerçekleşecek. Yavru vatanın bilişim çevrelerini aynı salonda buluşturacak BTvizyon sahnesinde özel sektörle birlikte kamudan da konuşmacılar yer alacak.
Kemal Bağzıbağlı – KKTC Ulaştırma Bayındırlık Bakanlığı, Müsteşar
— KKTC ölçeğinde e-devlet sürecinde nasıl bir konumdasınız? Hedeflerden söz eder misiniz?
KKTC Başbakanlık e-Devlet Yürütme Kurulu ve TÜRKSAT tarafından yürütülmekte olan e-Devlet projesi 3 fazda toplam 12 proje ve faz dışı 6 adet ek projeden oluşmaktadır. Birinci fazın “Mevcut Durum ve İhtiyaç Analizi”, “e-Kimlik” ve “e-Nüfus” projeleri tamamlanmış durumdadır. EBYS projesi de bu fazın devam etmekte olan projesidir. İkinci fazın “e-Gümrük”, “e-Tüzel”, “e-MEB” ve “Mekânsal Adres Kayıt Sistemi” projeleri devam etmektedir. Üçüncü fazın projelerinden “e-Devlet Kapısı” devam etmekte, “e-Sağlık”, “e-Sigorta”, “Kamu Ortak Veri Merkezi (KOVM)” başlatılacaktır. Son olarak, faz dışı projelerden “Kamu Sertifikasyon Merkezi (KSM) Kurulumu” ve “Altyapı Analizi” tamamlanmış, “KOVM Binası Analizi/Yapımı”, “Kamu Yönetim Sistemi”, “KSM Kapasite Artırımı”, “Sistem Entegrasyon” devam etmektedir.
Devam etmekte olan projelerden Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Gümrük Bilgi Sistemleri ile e-Tüzel Sistemi 2018 sonu itibarıyla %40 tamamlanmış olması hedeflenmektedir. Bir diğer önemli proje olan Mekansal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) 2018 sonu itibarıyla %70 tamamlanmış olacaktır. Bir diğer önemli proje olan “e-Devlet Kapısı” ile tüm vatandaşlarımızın e-Devlet uygulamalarına tek noktadan erişimi hedeflenmektedir. Bu proje için 2018 gerçekleşme hedefi %60’tır. Devam etmekte olan “Sistem Entegrasyon Projesi” projesi için yıl sonu gerçekleşme hedefi %45, “Kamu Yönetim Sistemi” projesi için ise bu hedef %30’dur.
Tüm projelerin bitiş tarihi olarak 2019 yıl sonu hedeflenmektedir. 2018 sonu itibarıyla birinci fazın Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) projesi tamamen tamamlanmış olacaktır. Bu proje tamamlandığı zaman, devletimizin tüm merkezi ve yerel yönetim kuruluşları EBYS sistemine geçmiş olacaktır. Bugüne kadar elektronik ortamda oluşturulan toplam evrak sayısının 1 milyonu geçmiş olması ve 2019 başından itibaren tüm devlet kuruluşlarımızın evraklarını elektronik ortamda oluşturacağını bilmek sevindiricidir.
— BTvizyon Girne Toplantısı’nda nelerin dönüşüm sürecinize yardımcı olmasını bekliyorsunuz? Beklentileriniz nelerdir?
BTvizyon Girne Toplantısı’nın program detayına baktığımız zaman, her geçen gün çok hızlı şekilde gelişen bilişim sektörünün çok önemli unsurlarının ele alınacağını görmekteyiz. Programda özellikle bilişim sektörünün gelişmesinde vazgeçilmez olan güvenlik konularının detaylı şekilde ele alınıyor olması büyük önem arzetmektedir. Bu açıdan bakıldığı zaman, KKTC e-Devlet projesinin de en son teknolojide güvenli olması ve bu konuda iyileştirmelerin sürekli hale getirilmesi gerekmektedir. Programın bu açıdan dönüşüm sürecimize önemli katkılarının olacağını düşünmekteyim.
— BTvizyon Anadolu Toplantıları’nın sizce faydaları nelerdir?
BTvizyon Anadolu Toplantıları’nın düzenli olarak yapılması bilişim sektöründeki gelişmeleri takip etmek, politika yapıcılardan şirket yöneticilerine tüm yetkililerin vizyonunu geliştirmesi ve tüm sektörlerin işleyişinde en son teknolojinin kullanımı ile verim artışına katkı sağlaması gibi çok önemli faydaları olduğunu düşünmekteyim.