BTvizyon İstanbul’da kurallar yıkıldı, sorunlar yeniden tanımlandı
BTvizyon Anadolu Toplantıları’nın İstanbul Anadolu Yakası ayağı yoğun katılım ile 7 Şubat günü Dedeman Bostancı’da gerçekleşti. Her zaman olduğu gibi BTvizyon, sektör liderlerinin buluştuğu, trendlerin sahnede olduğu bir etkinlik oldu. Ancak İstanbul etkinliği tüm bunlarla birlikte kuralların yıkıldığı, ufukların genişlediği ve sorunların aşıldığı ve tüm bilinenlerin unutulduğu bir etkinlik oldu. Dönüşüm Uzmanı ve Kural Yıkıcı Dr. Hakan Tetik, Design Thinking Instutite Kurucusu Gültekin Güldür’ün konuşmaları katılımcılar tarafından ilgiyle karşılandı.
‘’Robotik Süreç Otomasyonu, Bugünü ve Yarını’’ isimli bir sunum gerçekleştiren EY Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Teknoloji Hizmetleri Yöneticisi Murat Sedef konuşmasında robotik teknolojilerin insanlığı işsiz bırakacak bir yapıdan ziyade insanın yaratıcılığını ve verimliliğini artıracak bir olgu olduğu üzerinde durdu. Özellikle insan kaynakları finans muhasebe gibi alanlarda rutin ve sıkıcı işlerin aslında zaman kaybı yarattığına dikkat çeken Sedef, robotik teknolojilerin tam da bu noktada devreye girdiğini belirtti.
BTvizyon Anadolu Toplantıları kapsamında hemen her ilde bilişim paydaşları ile bir araya gelen Mechsoft Türkiye ekibi, BTvizyon İstanbul Anadolu’da yerini aldı. Mechsoft Yönetici Ortağı M. Gökhan Erdoğdu, KVKK uyumluluğu adına yazılımsal çözümler sunmak için uzun süredir çalıştıklarını belirtti. Akıllı sınıflandırma ve öneri sunabilme gibi farklı fonksiyonları sunduklarını, bunu KVKK platformlarına da entegre ettiklerini belirten Erdoğdu, her şirket için sahip olunan verinin anlamlı, güvenli ve yasalara uygun halde kullanımının ne denli kritik öneme sahip olduğuna vurgu yaptı.
BTvizyon İstanbul Anadolu sahnesinde konuşulan bir diğer önemli konu ise ‘’Büyük Veri ve Yapay Zeka ile Akıllandırılan Ağ Yapıları’’ oldu. BTburada iş ortağı Ruijie Networks Ürün ve Çözüm Müdürü Taner Elmas, “WIS isimli çözümümüzle yapay zeka ve büyük veri teknolojileri sayesinde tahmin gücü ağ yapılarını kurgulayabiliyoruz. Ruijie WIS ile ağınızda olabilecek tüm olumsuzlukları analiz edilebiliyor. Kullanıcılar üzerinde etkinlik ve yetkinliklerine göre kümülatif bir sonuç çıkararak hızlı aksiyon almanız mümkün hale geliyor” dedi.
Suse Linux Teknik Satış Mühendisi Savaş İrez, ‘’Yazılım Tanımlı Datacenter’a Yolculuk’’ başlıklı konuşmasında, otomasyon, modülerlik, yönetim, self servis gibi konuların yazılım tanımlı altyapıların kurgulanabilmesi için gerekli olduğunu belirterek, açık kaynak çözümlerinin dijital dönüşümün gereksinimlerini karşıladığına vurgu yaptı.
Kurumsal süreç yönetimi ve bu alandaki çözümleri E-FLow BPM’i katılımcalarla buluşturan Netoloji Proje Destek Ekip Lideri Uğur Yıldırım, kurumsal süreçlerin tek bir platformda doğru yönetilebiliyor olmasının zaman ve maliyet tasarrufu adına önemli olduğunu kaydetti.
M2S Pazarlama Pazarlama Hizmetleri Müdürü Esra Koç da gerçekleştirdiği dikkat çekici sunumu ile BTvizyon İstanbul etkinliğe renk kattı. Sosyal medya, dijital hizmetler, mobil teknolojiler üçgeninde ne denli bir trafik olduğunu rakamlarla gözler önüne seren Koç, pazarlama alanında da vizyoner örnekleri katılımcılarla paylaştı. M2S’in bu noktada Pazarlama Endeksi ile şirketlerin fotoğraflarını çekip pazarlama konusunda eksik taraflarını görmelerine ücretsiz olarak yardımcı olduklarını, ardından dijital teknolojilerle pazarlama planlarının yeniden yapılanmasında hizmet verdiklerini belirtti.
Dijital Çağın Düşünme Tarzı; Design Thinking isimli konuşması ile Design Thinking Institute Kurucusu Gültekin Güldür katılımcıların yoğun ilgisi ile karşılandı. ‘’Siz problemleri çözmeye çalıştıkça problemler şekil değiştirecektir’’ diyen Güldür, kurumsal dünyadaki problemlerin kolektif bir yaklaşım ve planlama ile üstesinden gelinebileceğine dikkat çekti. 5 soruluk bir uygulama ile Design Thinking kapılarını katılımcılara açan Güldür, bu kavramın bir problemin alışılmış çözümlerin dışında önerilerle aşamasının mümkün olduğunu belirtti.
Doküman yönetimi ve iş akışı sistemi seçimlerinde dikkat edilmesi gerekenler alanında uzman Paperwork markasının Satış Direktörü Tolga Eşiz tarafından katılımcılarla paylaşıldı. Endüstri 4.0 ile birlikte daha verimli, daha hızlı ve daha güvenli hale getirmek için doküman yönetimi alanının da dijitalleşmesinin kritik öneme sahip olduğunu belirten Eşiz, insan gücü ile yürütülen süreçlerin dijitalleşmesi kadar, insanın da dijiltalleşmesinin önemine dikkat çekti.
İnnova Satış Öncesi Yöneticisi M. Ozan Ercan, ‘’Bilişim Sektöründe Finansal Çözümler’’ başlıklı sunumu ile Türkiye’nin finans alanındaki teknoloji entegrasyonunun ne seviyede olduğunu gözler önüne serdi. İnnova’nın PayFlex markası altında kurumların finansal alanda ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunduğunu sözlerine ekleyen Ercan, ‘’Geniş çözüm portföyü içerisinde ödeme, tahsilat, mobil, e-dönüşüm ve sadakat ana başlıkları altında 50’den fazla ürün ve çözüm sunmaktayız” dedi.
Dijital İş Otomasyonu konulu sunumu ile VBT Genel Müdür Yardımcı Osman Çaylı, VBT Bilgi Teknolojileri olarak 1993 yılında IBM Mainframe platformu olan yerel bir bilgi teknolojileri firması olarak kurulduklarını, aralarında İş Bankası, Akbank, Garanti Bankası gibi köklü şirketlerle bugüne kadar önemli projelere imza attıklarını belirtti. Osman Çaylı, VBT Bilgi Teknolojileri’nin insan kaynakları, coğrafi bilgi sistemleri ve mobil yazılımlar alanına da son yıllarda ağırlık verdiği kaydetti.
İnsan odaklı dönüşüm
Dönüşümün püf noktasının her alanda olduğu gibi insan odaklılık olduğunu belirterek sunumuna başlayan Dönüşüm Uzmanı ve Kural Yıkıcı Dr. Hakan Tetik, “Teknolojik gelişmelere ayak uydurmak, her yeni teknolojiyi incelemek önemli. Ancak buradaki asıl nokta, sizin bu yeni teknoloji ile işinize ve müşterilerinize nasıl değer kattığınız. Teknolojiyi müşteri deneyimini en üst noktaya çıkarmak için bir araç olarak görmeliyiz” dedi ve ekledi:
“Hala teknoloji dünyasında, ürünler depolama ve bellek kapasitesi, işlemci gücü gibi teknik özellikleriyle pazarlanıyor. Ancak tüm bu ürünler arasında başarıya ulaşanlar en kolay yoldan kullanıcıların ihtiyaçlarına yanıt vermeyi başarabilen ürünler oluyor.
Dönüşümün şirket bünyesinde çalışan her bir personeli kapsıyor. Peki bu dönüşüm için ihtiyacınız olan neler mi? Etkin olmak, yeni iş modelleri bulmak, dijital yetenekleri geliştirmek, bilgiyi yeniliğe dönüştürmek ve dijitale doğan genç neslin tercihlerini dinlemek.”