BTvizyon, yenilikleriyle Gaziantep’te
BTvizyon Gaziantep Toplantısı, 12 Mart Salı günü Teymur Continental Hotel’de gerçekleşti. Yoğun ilgi ile karşılanan BTvizyon Gaziantep sahnesinde bu yıl da yapay zeka, robotik teknolojiler, siber güvenlik, büyük veri gibi gündem oluşturan konular konuşuldu.
EY Türkiye Robotik Süreç Otomasyonu Lideri Eren Söyler, RSO ve Daha Akıllı Robotlar isimli sunumu ile robotik teknolojilerin gelişiminden, günümüz ve gelecekteki kullanım alanlarından ve iş süreçlerinde yaratacağı verimlilikten söz etti.
‘’Bilişim Sektöründe Finansal Çözümler’’ isimli sunumu gerçekleştiren İnnova Satış Öncesi Yöneticisi M. Ozan Ercan PayFlex Ortak Banka Platformu ile ödeme, tahsilat, sadakat ve e-dönüşüm alanında müşterilerine katma değer sağladıklarını belirtti. Ozan Ercan’ın ardından sahneye çıkan Bilişim 112 Kurucu Ortağı Serkan Bilen güncel siber saldırılar ve veri sızıntılarının çözüm yolları hakkında katılımcılarla tecrübelerini paylaştı. Bilen, siber tehditlerin sadece bireysel ya da kurumsal değil, ulusal bir konu olduğunu, bu kapsamda ise olabilecek bir siber savaş kapsamında yaşanabilecekleri örnekleri ile sundu.
Sunumunu dijital dönüşüm ana başlığı altında gerçekleştiren bir diğer konuşmacı ise Dell EMC iş ortağı Penta Teknoloji İş Geliştirme Grup Yöneticisi Çağdaş Toptan oldu. Dijital dönüşüm kapsamında Dell EMC’nin portföyünde neler sunduklarını dinleyicilerle paylaşan Toptan, geleceğin işletme odaklı ve bulut temelli uygulamalar ile geldiğini belirtti.
Güvenlik alanındaki yerli çözümlerini ‘’Siber Güvenlikte Bizden Çözümler’’ başlığı ile sahneye taşıyan 12M Bilişim İş Ortakları Koordinatörü Ferhat Çapraz, 12M olarak ürün satıp kenara çekilen bir yaklaşımdan ziyade katma değer sağlayan, satış desteği, finansal destek ve eğitim desteği sunan bir yaklaşıma sahip olduklarını dile getirdi.
BTvizyon Gaziantep kapsamında büyük veri ve yapay zeka konuları ise BTburada iş ortağı Ruijie Networks Ürün ve Çözüm Müdürü Taner Elmas tarafından işlendi.
Daha sonra söz alan Pera-It Proje ve Danışmanlık Direktörü Derya Kiremitçi, BTvizyon Gaziantep sahnesinde endüstriyel çözümlerde farkındalığın önemine vurgu yaptı.
Son dönemin önemli başlıklarından olan KVKK, BTvizyon’da Mechsoft Türkiye Yönetici Ortağı M. Gökhan Erdoğdu tarafından işlenirken, Palo Alto iş ortağı Exclusive Networks Kıdemli Güvenlik Mühendisi Hakan Soylu bünyelerinde yer alan Palo Alto Networks’un güvenlik noktasındaki yaklaşımlarını paylaşırken, güvenlik duvarı optimizasyonu konunun önemine dikkat çekti.
Etkinlikte yeni nesil siber tehditlere dikkat çeken bir diğer konuşmacı Barikat Hizmet Satış Birimi Yöneticisi Mehmet Şen olurken, Suse Linux Kanal Uzmanı Emirhan Durmuş Software Defined Datacenter’a Yolculuk isimli sunumu ile alanlarında sundukları ayrıcalıklardan söz etti.
Ortadoğu’ya açılan kapı
Türkiye’yi dış pazarlarda temsil etmek için dijital dönüşümün gerekliliğine vurgu yapan Altunkaya Şirketler Grubu Bilgi Teknolojileri Müdürü Adnan Özer konuşmasında, Gaziantep’in konumu gereği Ortadoğu’ya açılan kapı olma niteliğine sahip olduğu bu kapsamda da teknoloji transferi adına da önemli bir şehir olduğunu belirtti. Bu bağlamda Özer, ivmeyi arttırmak için yazılıma ağırlık vermenin önemli olduğunu dile getirdi.
Dijital dönüşüm sürecinin yol haritası…
BTvizyon Gaziantep Toplantısı’nın içeriğinde önemli bir gelişime de imza atıldı, Kurumsal Dönüşüm Platformu Koordinatörü M. Göker Sarp’ın moderatörlüğü ve IAS Yazılım Genel Müdürü Dr. Hakan Özkara, Projesis Genel Müdürü Hasan Kemahlı ve Süreç Merkezi Genel Müdürü Haydar Kaçak’ın panel konukları olarak yer aldığı Dijital Dönüşüm ve Akıllı Firmaların Yol Haritası isimli bir panel gerçekleştirildi.
Gaziantep BTvizyon’da yer alan Dijital Dönüşüm ve Akıllı Firmaların Yol Haritası panelinde yer alan MES, BPM ve ERP çözüm üreticileri firmaların dijital dönüşüm sürecini ve yol haritası önerilerini konuştular.
Dijital dönüşümün son zamanlarda gündem yaratan konulardan biri olduğunu vurgulayan Sarp, şunları kaydetti:
“Dijital Dönüşüm, son zamanlarda en çok konuşulan konulardan biri olma özelliğini sürdürüyor. Ancak firmalar henüz bu konudaki kararlarını tam olarak verebilmiş ve yol haritalarını belirleyebilmiş durumda değiller. Aynı zamanda temel ve tamamlayıcı birçok kurumsal uygulamanın dijital dönüşüm sürecindeki rolleri ve yerleri de firmalar tarafından tam olarak kanıksanabilmiş durumda değil. Son zamanlarda ağırlıklı olarak dijital dönüşüm konuşuyoruz. Yaptığımız temel nitelikteki projelere de bu ismi vermeye başladık. Türkiye’deki işletmelerde yüksek teknoloji kullanımı ve farkındalık seviyesi oldukça düşük seviyede, kullanımı için gerekli yetişmiş insan gücümüzde yeterli değil. Dijitalleşme deyince akla gelen çözümlerden önce kurulması gereken temel uygulamalar yönünden de yeterli durumda değiliz. Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) yazılımlarının kullanım oranı yaklaşım yüzde 20, İmalat Alanı Yönetimi (MES) yazılımlarının kullanım oranı yaklaşık yüzde 5, İş Zekası (BI) yazılımlarının kullanım oranı ise yaklaşık yüzde 6 düzeyinde.”
IAS Yazılım Genel Müdürü Dr. Hakan Özkara, Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0 ile ilgili konuların aktarılış biçimi ve seçilen örneklerin radikal olması sebebiyle firmaların konuyu kendilerinden uzak hissettiklerini, aslında Endüstri 4.0 denilen olgunun ileri teknolojik bir hadiseden çok her firmayı ilgilendiren bir değişim ve dönüşüm yönetimi stratejisi olduğunu söyledi.
Bu konudaki ülke stratejilerinin de farklı olması gerektiğine değinen Özkara, geliştirdikleri ERP çözümünün bütünsel bir yaklaşım ile dijital dönüşümün bel kemiğini oluşturduğunu söyledi.
Güney Marmara bölgesinde, yapılan verimlilik araştırması sonuçlarına göre bu bölgede yer alan fabrikaların kapasitelerinin ancak yüzde 50’sini ancak kullanabildiklerini, geri kalan yüzde 50’sinin ise atıl olarak kaldığını belirten Hasan Kemahlı, firmaların Endüstri 4.0 süreçlerine çoğunlukla ERP satın alarak başladıklarını, daha sonra üretim alanı yönetimi ve üretimden veri toplamak için MES çözümlerine yöneldiklerini söyledi.
Süreç Merkezi Genel Müdürü Haydar Koçak ise firmaların dijital dönüşüm sürecine profesyonelce bakmaları ve özümsemeleri gerektiğini, dijital dönüşüm sürecinin omurgasında ERP çözümlerinin yer aldığını ancak ERP projelerine başlamadan önce süreçlerin gözden geçirilmesi ve iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.
İleride yapay zekanın genişleyip her alanda yer alacağını belirten Haydar Koçak, yararlanacağımız bu sistemlerin doğru çalışması için bugünden başlayarak doğru datalar üretmemizin yapay zeka sistemlerinin yapılarının oluşturulmasında oldukça önemli bir rol oynayacağını söyledi.