BTYK’dan çıkan mesaj “Yerli üretim”
Karar merci olan Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplandı.Türkiye’de bilim politikalarının belirlenmesinde en yüksek karar merci olan Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplandı. Ankara Vilayetler Evi’nde 23’üncü toplantısını gerçekleştirilen BTYK’nın ana mesajı yerli üretim oldu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açılış konuşmasının ardından basına kapalı olarak sürdürülen toplantıda Türkiye’nin önümüzdeki yıllara yönelik bilim ve teknoloji alanındaki hedefleri ve gelinen noktalar masaya yatırıldı.
Erdoğan toplantının açılış konuşmasında, “Bir yerlerden taklit ederek, ithal ederek kurduğunuz sistemler, kuruluşlar, fabrikalar, gün gelir eskir ve yerine yenisini koymakta zorlanırsınız ama kendi ürettiğiniz bilgiyle, kendi yetiştirdiğiniz elemanlarla, kendi iş gücünüzle ve beyin gücünüzle eskiyenlerin yerine çok daha yenisini, çok daha iyisini inşa edebilirsiniz. İşte burada eğitimin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Okul açmanın, eğitime yatırım yapmanın, fabrika açmak kadar, hatta ondan çok daha fazla önem ve hayatiyet arz ettiği burada daha iyi görülüyor” dedi.
Ar-Ge’de en ileri ülkelerden biri olma hedefi
Erdoğan, 2002 yılında Türkiye’den 85 adet uluslararası patent başvurusu yapıldığını hatırlatarak bu sayının 2010 yılı itibariyle 480’e ulaştığını söyledi. Erdoğan sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yine 2002 yılında 73 adet olan yerli patent tescili, 2010 yılı itibariyle 642 adet olarak gerçekleşti. Bunlar yeterli mi? Hayır. Elbette yeterli değil. Bizim çok daha fazlasına ihtiyacımız var. Aynı şekilde çok daha fazlasını başaracak potansiyelimiz de var. Önümüzdeki 10 yılda, Ar-Ge alanında dünyanın en ileri ülkelerinden biri olmayı hedefliyoruz.”
Türkiye’nin, kısa sayılabilecek bir zaman zarfında, Ar-Ge ve yenilik konularında dünyada da takip edilen bir ülke haline geldiğini ifade eden Erdoğan, sadece Orta Asya, Ortadoğu, Balkanlar’da değil, Avrupa’da ve diğer gelişmiş bölgelerde de, Ar-Ge ve yenilik konularında gıpta ile sözü edilen bir ülke haline geldiğini belirtti. Erdoğan, “Dünyadaki önemli kuruluşlar, Ar-Ge çalışmalarında işbirliği için ülkemizi tercih etmeye başladılar. Bugün, otomobilden beyaz eşyaya, sanayi üretiminde kullanılan makinelerden insansız hava araçlarına ve NATO’nun kullandığı kripto sistemlerine kadar her alanda, memnuniyetle söyleyebilirim ki; mühendislerimizin Ar-Ge çalışmalarının imzası var” diye konuştu.