Bu aşıdan korkmak yersiz!
Seber’den aşı dolaplarına özel yazılım ve donanım. Sağlık Bakanlığı yeni genelgesiyle hastanelerdeki aşı dolaplarının sahip olması gereken standartları yeniden belirledi. Bu kapsamda Seber Danışmanlık’ın geliştirdiği STE Ethernet Termometre çözümü, aşı dolapları için genelgede belirtilen kriterleri karşılayan kapsamlı bir çözüm sunuyor. Seber Danışmanlık ve Bilişim Kurucusu Behçet Seber, Sağlık Bakanlığı’nın genelgesini ve son şartnameyi temel alarak çalışma yaptıklarını belirtti. Söz konusu genelge, Sağlık Bakanlığı’nın gönderdiği aşılar ve Bakanlık’a bağlı kurum ve kuruluşlarda aşı dolabı takibi yapan herkes, yani hastaneler, sağlık ocakları, aile hekimleri için geçerli. Seber, “Eczanelerin statüsü ve onların uyması gereken kriterler farklı. Bu nedenle onlar, şu an için bu genelgeye tabi değil” bilgisini de verdi.
Anında bilgilendirme farkı
Genelgeye göre, aşıların saklanması için ortamda belli şartların sağlanması gerek. Örneğin aşı buzdolaplarında sıcaklığın, genelgeye göre 2-8 derece arasında olması gerekiyor. Bu aralığın dışına çıkıldığında ise aşılar etkisini yitiriyor. Genelgede aşıların saklanması için gerekli görülen birçok kriter var. Hepsinin birleştiği nokta ise, Bakanlık’ın talebi uyarınca içine aşı konulan her dolabın ısısının kaydedilmesi, ısı belirlenen kriter dışına çıkınca alarm verilmesi, dolaptan sorumlu olan kişi ve kurumların SMS veya e-posta ile bilgilendirilmesi. Böylece sorumlular en kısa zamanda müdahale ederek, dolabın ısısını yeniden olması gereken seviyeye getirebilir. Seber, kendi çözümleri hakkında şu bilgileri paylaştı:
“Şartnamenin de netlik kazanmasına paralel, 3-4 aylık bir süreç içinde genelgeye uygun çözümü bulduk ve yazılımı geliştirdik. Cihaz halen bazı hastaneler, aile hekimleri ve sağlık kuruluşları tarafından kullanılıyor. Yazılımı biz hazırladık. Donanım Çek Cumhuriyeti’nden geliyor. Termometre ısıyı takip eden donanım ve aldığı verileri ağ ortamına aktarıyor. Cihaz yan yana iki kibrit kutusu büyüklüğünde ve buzdolabının üstüne monte ediliyor. Üzerindeki ısı algılayıcısı da dolabın içine sarkıtılıyor. Geliştirdiğimiz yazılım ise, Bakanlık ve sağlık kuruluşu arasında bağı sağlıyor. Veriler, sağlık kuruluşunun bu amaçla ayırdığı bir bilgisayarda depolanıyor, alarm durumunda da anında e-posta ve SMS ile uyarı yapıyor. Veriler veritabanına kaydolduktan sonra, Bakanlık’ın belirlediği aralıklarla Bakanlık sunucularına da gitmesi gerek. Dolayısıyla, bu bilgilerle birlikte, olası alarm durumları da Bakanlık’a iletilmiş oluyor.”
2012’de tüm aşılar takipte olacak
Sağlık noktalarından gelen bilgilerin doğru-luğunun onayı önemli. Yani, aşılarla ilgili veritabanına yazılan bilgilerin değiştirilememesi gerek. Bakanlık da zaten kendine gelecek verilerin ‘değiştirilmemiş’ olması şartını koşuyor. Seber, hazırladıkları yazılımın bunu sağladığını, yani veritabanına müdahale edilemediğini, her türlü yeni düzenleme ve uygulamaya göre bu yazılımın da geliştirilebildiğini söyledi.
Aşı dolaplarının standartlara uyumu konusunda uygulamalar, halen Bakanlık’ın belirlediği pilot bölgelerde hayata geçiyor. Bu yılın sonunda da, tüm sağlık noktalarının bu sisteme geçmiş olması hedefleniyor. Seber, “2012 yılı itibariyle irili ufaklı tüm sağlık noktalarında, bu genelgeye uygun yapının hayata geçmiş olması gerekiyor. Aksi halde Bakanlık, bu noktalara aşı sunmayacak” dedi. Bu arada, Bakanlık da verileri toplayıp kendi sunucularında barındırmak için hazırlıklarını tamamlama aşamasında.
Kontrolün olumlu etkisi çok
“Bundan önceki uygulamalarda Bakanlık, sağlık kuruluşlarına aşı gönderiyordu, onlar da dolaba koyuyordu, ama bu dolabın ısısı bilinmiyordu” diyen Behçet Seber, bu durumda aşıların etkisiz hale gelebildiğini hatırlattı. Seber yeni yapının faydalarını şöyle anlattı:
“Ama artık bu söz konusu olmayacak. Bakanlık’ın gönderdiği her aşının takip edildiğini ve etkili olduğunu bileceksiniz. Sağlık kurumu açısından da bu yapı aşıların saklandığı ortamın şartları bozulmaya başladığında bunu fark edip, en kısa zamanda müdahale etme şansı sunuyor. Bu acil durum hamlesi ile hem yasal bir zorunluluğu yerine getirecekler hem de insan sağlığını riske atmamış olacaklar.”