Bu projelerde işbirliği esas!
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), Ar-Ge projelerini daha dinamik bir süreç ile başlatabilmek için mevzuatında “SSM Ar-Ge Paneli”ni tanımladı. SSM Ar-Ge Paneli’nde, TSK’nın mevcut ya da planlı sistem ve platformlarının ihtiyacı olan veya geleceğe dönük yeni teknoloji alanlarındaki projeler için başlatma kararları alınırken, son ürün teslimatı içermeyen teknik gösterim ağırlıklı projeler için geniş alan çağrıları yapılmasına da karar veriliyor. SSM, bu kapsamda ilk Ar-Ge Panelini paydaşları ile birlikte 22 Aralık 2016 tarihinde gerçekleştirdi. Böylece son bir yıl içinde üç kez toplanarak 22 projenin başlatılmasına, 6 alanda da geniş alan çağrısı (SAGA) yapılmasına karar verildi. Söz konusu projelerde yüklenici modeli KOBİ-Sanayi-Üniversite işbirliğine dayalı olarak oluşturuldu ve Anadolu üniversitelerinin de içinde bulunduğu 11 üniversiteye ve 3 TÜBİTAK enstitüsüne söz konusu modelde yüklenici veya alt yüklenici olarak yer verildi. İlgili 14 projenin sözleşmeleri de 26 Ocak 2018 tarihinde Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir’in katıldığı bir törenle imzalandı.
1. SDN ve NFV tabanlı 5G hazır çekirdek şebeke (EPC) geliştirilmesi (ÇINAR): Proje SSM, teknoloji kazanımı yol haritası kapsamında ULAK A.Ş. yükleniciliğinde, ASELSAN ve ARGELA alt yükleniciliğinde yürütülecek.
2. Sosyal medya anomali tespiti, olay takibi ve analizi (HAVADİS): Proje, SSM teknoloji kazanımı yol haritası kapsamında DataBoss Bilişim ve Enerji ARGE Mühendislik Ticaret Sanayi A.Ş. yükleniciliğinde, Gebze Teknik Üniversitesi ve TOBB ETÜ Üniversitesi alt yükleniciliğinde yürütülecek.
3. Derin öğrenme büyük veri analiz platformu (DEĞİRMEN): Proje, SSM teknoloji kazanımı yol haritası kapsamında Fırat Üniversitesi yükleniciliğinde yürütülecek.
4. Çok boyutlu telsiz haberleşme işaret analiz platformu (KAŞİF): Proje SSM, teknoloji kazanımı yol haritası kapsamında TÜBİTAK BİLGEM yükleniciliğinde, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul ticaret Üniversitesi ve MEDİPOL Üniversitesi alt yükleniciliğinde yürütülecek.
5. Bilişsel radyo ağlarında kaynak yönetimi algoritmaları ve test simülatörü geliştirme (KAYA): Proje, SSM teknoloji kazanımı yol haritası kapsamında Ankara Üniversitesi yükleniciliğinde, ASELSAN alt yükleniciliğinde yürütülecek.
6. Bilişsel radyo ağlarında girişim yönetimi (HİZA): Proje, SSM teknoloji kazanımı yol haritası kapsamında İTÜNOVA Teknoloji yükleniciliğinde, İstanbul Teknik Üniversitesi alt yükleniciliğinde yürütülecek.
7. Kubbe ve optik pencereler için yeni nesil malzeme geliştirilmesi (KUBBE): Proje, SSM teknoloji kazanımı yol haritası kapsamında ASELSAN yükleniciliğinde, TÜBİTAK MAM ve TÜBİTAK SAGE alt yükleniciliğinde yürütülecek.
8. Havacılık uygulamaları için katmanlı imalata uygun nikel metal toz geliştirilmesi (ATOM): Proje, SSM teknoloji kazanımı yol haritası kapsamında TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. yükleniciliğinde, Ermeksan Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Gazi Üniversitesi alt yükleniciliğinde yürütülecek.
9. Füze jet kanadı uygulamaları için refrakter malzemelerin geliştirilmesi (REFRAKTER): Proje, SSM teknoloji kazanımı yol haritası kapsamında TÜBİTAK MAM yükleniciliğinde, ROKETSAN alt yükleniciliğinde yürütülecek.
10. Elektron ışını ile ergitme (EBM) metodu ile titanyum katmanlı imalat prosesi geliştirilmesi projesi (ELEKTRON): Proje, SSM teknoloji kazanımı yol haritası kapsamında TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. yükleniciliğinde, Sabancı Üniversitesi alt yükleniciliğinde yürütülecek.
11. Havacılık kalite paslanmaz çelik ve nikel bazlı süper alaşım geliştirilmesi (DİNÇ): Proje, SSM teknoloji kazanımı yol haritası kapsamında TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. yükleniciliğinde, TÜBİTAK MAM ve AKMETAL alt yükleniciliğinde yürütülecek.
12. GaN tabanlı G/A modül bileşenleri geliştirme (AKASYA): Proje, SSM teknoloji kazanımı yol haritası kapsamında ASELSAN yükleniciliğinde, AB Mikro Nano A.Ş. ve KUPFER LTD. ŞTİ. alt yükleniciliğinde yürütülecek.
13. Milimetre dalga bandında çalışan GaN temelli yüksek performanslı tümleşik devre geliştirme (MOGAN) projesi: Proje, SSM teknoloji kazanımı yol haritası kapsamında METEKSAN Savunma Sanayii A.Ş.-Bilkent Üniversitesi İş Ortaklığı yükleniciliğinde yürütülecek.
14. Toz termobarik patlayıcı geliştirilmesi (VOLKAN): Proje ile kapalı alanlarda uzun süreli darbe/basınç/vakum ve sıcaklık etkisi ile yüksek tahrip özelliğine sahip termobarik patlayıcı geliştirilecek. Proje, SSM teknoloji kazanımı yol haritası kapsamında TÜBİTAK SAGE yükleniciliğinde, TÜBİTAK MAM ve MKEK alt yükleniciliğinde yürütülecek.