Bulut artık bir standart, dahasına bakalım!
Amazon Web Services (AWS) Türkiye Ülke Müdürü Yinal Özkan.
Bulut bilişim ile edinilmesi ve kullanılması kolaylaşan, maliyetleri düşüren uygulamalar girişimlerden büyük ölçekli şirketlere herkesin önceliği. AWS de bu başlığı yeniliklerle geliştiriyor.
AWS’nin bulut hizmetleri Türkiye’de istikrarlı bir büyüme sergiliyor. “Türkiye’nin büyük ve köklü şirketlerinden bazıları ile dijital dönüşüm yolculuklarında birlikte çalışıyor, temel ve müşteriye dokunan uygulamalarını buluta taşıyarak inovasyon gerçekleştirmelerine destek sağlıyoruz” örneğini paylaşan Amazon Web Services (AWS) Türkiye Ülke Müdürü Yinal Özkan, müşterilerde bulut tercihinin gerekçelerini şöyle sıraladı: Bulut sayesinde çok daha hızlı inovasyon geliştirebilmek, dakikalar içinde küresel bir erişim edinebilmek ve maliyetleri düşürebilmek. Yinal Özkan’ın dikkat çektiği gibi, tüm bunlar da rekabet üstünlüğünü sürdürmek ve müşterilere daha iyi hizmet demek. Yinal Özkan’a göre, Türkiye ekonomisinin önemli bir unsuru olan start-up’ların AWS hizmetlerini benimsediği görülüyor. “Halihazırda, Türkiye’nin en başarılı start-up’larından bazılarının işlerini kurmalarına ve küreselleşmelerine yardımcı oluyoruz. Çünkü biz, oyunun kurallarını değiştirecek iş fikri olan herkese, geçmişte oldukça yüksek, hatta uygulamayı imkansızlaştıran maliyetlerle elde edilebilecekleri araçlara ve kaynaklara erişim imkânı veriyoruz” yorumunu yapan Yinal Özkan, kadın katılımcılara yönelik olarak 18 Nisan’da düzenleyecekleri tek günlük ücretsiz “We Power Tech Day in the Cloud” bulut teknolojileri eğitimi hakkında da bilgiler verdi:
Girişimler için bulut bilişim nasıl bir avantaj sunuyor?
Bir fikir başarılı olursa, işlerini ölçeklendirebiliyor ve birkaç dakika içinde küresel bir uygulamaya dönüştürebiliyorlar. Başarılı olmazsa da en başa dönebiliyor ve yeniden başlayabiliyor ya da şirket içi altyapıya herhangi bir sermaye yatırmak zorunda kalmadan iş fikirlerini dönüştürerek yeni fırsatlar yaratabiliyorlar. Yeni işletmelerin büyümesini desteklemek amacıyla Türkiye’deki kuluçka merkezleri ve girişim hızlandırma programları ile de birlikte çalışıyoruz ve AWS Activate programı aracılığıyla start-up’lara kaynak sağlıyoruz.
AWS’nin Türkiye pazarındaki yeri ve potansiyel büyüme alanları neler?
Türkiye’deki fırsatlar heyecan verici ve uzun vadeli büyümeye odaklanmış durumdayız. Nitekim ekiplerimizi büyüttüğümüz için kısa bir süre önce yeni ofisimize taşındık. Bulut uygulamalarının Türkiye’de hızla benimsendiğini görüyoruz ve her ölçekten, hemen hemen her sektörden hizmet verdiğimiz şirketler var. Türkiye ekonomisindeki pek çok sektörde, yeni girişimlerden büyük işletmelere uzanan tüm firmalar için bir inovasyon kaynağı oluşturuyoruz. Üretim, medya, e-ticaret ve oyun dahil olmak üzere gelişen bulut teknolojisinden yararlanan çok sayıda ve farklı sektör var. Aslında bulut teknolojisinin sunduğu büyük fırsatlardan yararlanılması konusunda Türkiye ile dünyanın diğer yerleri arasında bir fark da yok. Sonuçta bulutun yaygınlaşma oranları dünya genelinde farklılık gösterse de, farklı büyüklükteki birçok kurum da bulut teknolojisinden sağladığı faydanın seviyesini yükseltmeye çalışıyor. Her ölçekten şirketlerin yeni uygulamalarını ilk ve öncelikli olarak bulut üzerinde hayata geçirmeye ve mevcut uygulamalarını da mümkün olduğunca hızlı şekilde buluta taşımaya başlamasıyla birlikte, bulut artık ‘yeni normal’ oldu.
Yakın gelecekte AWS’nin yenilikleri neler olacak?
Gelecekte daha da ön planda olacak kavramların başında makine öğrenimi (ML) ve yapay zeka (AI) geliyor. ML ve AI’ın akla gelebilecek her kullanım durumunda uygulanması ve şirketlerin çalışma şeklini değiştirerek, yenilik ve büyümeye odaklanmalarını sağlaması önemli. Geçmişte, AI veya ML teknolojisini kullanmak isteyen herkes, algoritma geliştirerek ve bunları büyük miktarda veriyle besleyerek sıfırdan başlamak zorundaydı. Bir uygulamaya sadece çok sınırlı bir kullanım için ihtiyaç varsa bile bu durum değişmiyordu. AI teknolojilerinin çok pahalı olması da kullanımının önünde büyük bir engeldi. Günümüzde ise AI ve ML teknolojileri AWS bulutu üzerinde bir tıkla erişilebileceğimiz yakınlıkta, hatta çok bireysel gereksinimler için bile kullanılabiliyorlar. Uzman olmayan kullanıcılar bile ihtiyaç duydukları yapı taşlarını kolay ve uygun maliyetle kendi hizmetlerine dahil edebiliyor. Özellikle start-up’lar herhangi bir karmaşık AI veya ML algoritmasını veya teknolojisini öğrenmek zorunda olmadan ve yüksek maliyetler ödemeden doğrudan ürünlerini ya da hizmetlerini denemeye başlayabiliyor.