Bulut bilişim açılım sunuyor
Veri merkezlerinde öne çıkan teknolojik eğilimlerden birinin bulut bilişim olduğunu belirten Hayat NET Satış Müdürü Melih Kavala da, bu teknoloji ile geleneksel operasyonel giderlerin ortadan kalktığını vurguladı. Bunun yerine kullandığın kadar öde modeli ile giderek küreselleşen ve bütünleşen ticaret dünyasında daha etkin, esnek ve ölçeklenebilir bir iş modeli oluşturulduğunun altını çizen Kavala, “Bu sayede alınan servisin bedeli doğrudan operasyonel gider olarak gösterilebiliyor. Çalışanlar da evlerinin konforundan ayrılmadan işlerini yapma olanağı buluyorlar” diye konuştu. Önemli eğilimlerin sanallaştırma, bulut bilişim ve SaaS (Software as as Services) olarak sıralandığını belirten Bilişimcim Genel Müdürü İbrahim Arslan da, çevreci BT de dahil olmak üzere bu konuların veri merkezleri açısından da öne çıkan eğilimler olduğunu dile getirdi.
Sistem kaynaklarının en iyi şekilde yönetimi önem kazanıyor
Fujitsu Türkiye Genel Müdürü Halit Zaim’e göre veri merkezlerinde mevcut sistem kaynaklarının en doğru şekilde yönetilebilmesi büyük önem taşıyor. Sayıları giderek artan sunucuların konsolidasyon ihtiyacının yanı sıra, iş uygulamalarının da artmasından dolayı atıl kapasitelerin daha
verimli bir biçimde kullanılması zorunluluğunun kurumları baskı altına aldığını ifade eden Zaim, Fujitsu’nun da çözümleri ile bu sorunu çözmek için çalıştığını belirtti.
IBM Türk İş Sürekliliği ve Altyapı Hizmetleri Yöneticisi Ayça Tuba Konakoğlu’na göre veri merkezlerindeki son teknolojik eğilimlerden biri cihaz başına tüketilen enerjinin izlenmesi. Enerjinin izlenebilir olması ve nereye ne kadar enerji harcandığının belirlenebilmesinin enerji verimliliği için ilk ve temel adım olduğunu belirten Konakoğlu, “Buna ek olarak soğutmayı daha verimli kılmak için kabinlerin sıcak-soğuk koridorlar oluşturacak şekilde yerleştirilmesi ve hatta soğuk koridorların kapatma işlemleri önemli kazançlar sağlar. İklimlendirme sistemlerinde kış aylarında dışarıdaki soğuk havadan faydalanarak soğutma yapabilen modeller tercih edilebilen diğer bir teknolojik çözümdür” dedi.
SadeceHosting.Com Genel Müdürü Selçuk Saraç’a göre veri merkezleri yatırımlarında tüm sistemin sürekli olarak izlenebilmesi arıza veya özel durumların raporlanabilmesi ve bu raporlara bağlı olarak servis kalitesini artıracak yönde yatırımların planlanması önem kazanıyor. KGK, jeneratör gibi ekipmanların yanı sıra iklimlendirme sistemlerinde de büyük değişimler yaşandığını ifade eden Saraç, bu değişimlerinin nedeninin de artan kapasite ihtiyaçları olduğunu belirtti. Kapasite ihtiyaçlarının daha uygun şartlara mal etmeyi de ihtiyaç haline getirdiğini dile getiren Saraç şöyle konuştu: “Bunun dışında ağ seviyesinde de çok büyük bir değişim gerçekleşmiştir. Müşterilerden doğan taleplerin artması yönetimsel olarak tek bir noktadan tüm talepleri izlemek, güvenlik ihtiyaçları gibi yapıların tamamı artık tek bir ağ seviyesi üzerinde yürütülmektedir. Popüler üreticiler bu alanda her geçen gün yeni bir modelleme ve esnek bir sistem yapısı sağlar hale gelmiştir. Geçmiş dönemde bir veri merkezi müşterisi sadece enerji ve fiziksel ortamı kiralar durumdayken şu anda veri merkezlerinden anahtar teslimi tüm ihtiyaçlarını çözebilecekleri şekilde servis alabilmektedirler.”
GlassHouse Türkiye Genel Müdürü Emre Pekar’a göre tekilleştirme teknolojisi de günümüzde veri merkezleri açısından önem kazanan teknolojiler arasında yer alıyor.
Sanallaştırma yazılımlarının daha etkin hale gelmesinden sonra tek bir fiziksel sunucu üzerinde birden çok sunucunun çalışabilir olmasıyla bir çığır açıldığını belirten Pekar, sunucuların birleştirilmesi, sunucu yönetiminin basitleştirilmesi gibi veri merkezlerindeki sayısız sunucu sisteminin sayısını azaltarak yüklerin hafiflediğini ifade etti. Arka planda kalan yedekleme sistemlerinin asıl bilgilerin bulunduğu sistemlerin mevcut bilgi miktarının 25-30 katını saklayan ve olmazsa olmaz sistemler olduğuna dikkat çeken Pekar, şöyle konuştu:
“Günümüzde herşeyin bilgiye dönüştüğü şirketlerdeki mevcut bilgiler zaman geçtikte katlanarak artmakta, bu da yedekleme sistemlerinin sürekli genişletilmesi anlamına gelmektedir. Ancak, tekilleştirme teknolojisi sayesinde bu büyümeye bir set çekilmiş, çok daha az yedekleme alanlarında mevcut tüm sistemlerin yedekleri daha hızlı daha güvenilir bir şekilde saklanabilme olanağına kavuşturmuştur.”