Bulut bilişim alanındaki fırsat değerlendiriliyor
2011 yılının son çeyreğinde kurulan bulut bilişim operatörü Teletek, özel sanal ağ ve tümleşik internet erişim hizmetleri sağlıyor.2011 yılının son çeyreğinde Global Bilgi’den ayrılan sektörün deneyimli isimlerinin kurduğu bulut bilişim operatörü Teletek, bulut bilişim hizmetlerinin yanı sıra özel sanal ağ (VPN) ve güvenlikle tümleşik internet erişim hizmetleri sağlıyor. Ayrıca şirket, veri merkezinde sunucu barındırma, alan adı hizmetleri, web sayfası yayınlama, e-posta gibi temel hizmetleri sunuyor.
20 kişilik ekibe sahip şirketin kuruluşunu ve hedeflerini Teletek Satış Direktörü Mustafa Levent İzgi’den dinledik. Yaklaşık 6 buçuk yıl çalıştığı Global Bilgi’den ayrılma sebebini açıklayan İzgi, “Çalışanların hissedar olabildiği bir yapı kurmak için yatırımcımızla anlaştık. Özellikle bulut bilişim piyasasında önemli fırsatlar gördük” ifadesini kullandı.
Öncelikle bankacılık sektörü için veri merkezi hizmetleri sunmaya başladıklarını dile getiren İzgi, düzenlemeler nedeniyle bankaların verilerini başka yerde barındıramadığını ancak bu durumun yakın zamanda değişmesini beklediklerini belirtti. Sigortacılık sektörünün hedef olduğunu aktaran İzgi, özel hastaneler dolayısıyla sağlık sektörü ve vakıf üniversiteleri nedeniyle de eğitim sektörünün bulut bilişim için önem arz ettiğini vurguladı.
Yerli ve yabancı yazılım şirketlerinin donanım almak yerine bulut bilişim çözümlerini tercih etmeye başladığını söyleyen Teletek Satış Direktörü, e-ticaret yapan perakende şirketleri ve oyun sağlayıcıların da buluta ihtiyaç duyduğunun üzerinde durdu.
“Piyasa bizi danışmanlığa yönlendiriyor”
Teletek’in sunduğu hizmetlerin teknik konularını da Teletek Sistem Mühendisi Şükrü Seçel’den dinledik. Seçel, şirketin altyapı olarak tamamen hazır olduğuna dikkat çekerken, “Hizmet olarak yazılım (SaaS) kısmında da hizmetlere başlayacağız. Yani bir yazılım çalıştırmak isteyen şirket, istediği yazılımı Teletek sistemleri üzerinde yürütebiliyor ancak henüz bunu bir ürün olarak ortaya koymadık” ifadelerini kullandı.
Daha önce müşteri olarak oldukça tecrübe edindiklerini vurgulayan Seçel, “Bu tecrübelerimizin gösterdiklerini kendi işimize yansıttık. Tek bir VPN hesabı üzerinden tüm hizmetleri sunarak müşterilerin işini kolaylaştırdık” dedi.
Bulut bilişim mimarisinde tasarımı oluşturmanın en önemli farkı yarattığını belirten Seçel, piyasanın beklentileri nedeniyle ürün sağlamaktan çok danışmanlık vermeye başladıklarını aktardı. Piyasanın yapılacak işler ve önceki yatırımları için yönlendirmelere ihtiyaç duyduğuna işaret eden Seçel, hiç odaklanmadıkları danışmanlık işinin kısa sürede büyüdüğünü dile getirdi.
“Operatörlerin buluta girmesi iyi oldu”
Operatörlerin bulut bilişime girmesinin kendilerini rahatsız etmediğini dile getiren Mustafa Levent İzgi, hatta operatörlerin girişimleri neticesinde bulut bilişimin duyurulmasının kendilerine yaradığını vurguladı. Kendilerinin küçük oldukları için çok daha esnek bir yapıda özel çözümler sunabildiğini belirten İzgi, “O şirketlerin odak noktasının bulut bilişim olmaması da bizim gibi şirketlere avantaj sağlıyor” ifadesini kullandı.
Şirketin kısa sürede hedeflerine ulaştığını dile getiren Teletek Satış Direktörü, “Dört ayda yıllık hedeflerimizi tutturduk bile. Bundan sonraki hedefimiz, bu yılı ve bir sonraki yılı büyüme rakamlarıyla kapatmayı hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.