BULUT BİLİŞİM BİRÇOK AVANTAJIN ANAHTARI
Bulut bilişim yaklaşımları bölgelere hatta ülkelere göre oldukça farklılık gösteren bir olgu. Ülkemizdeki BT altyapıları “gelişmişlik seviyesi” olarak genelde ortalamanın üzerinde bir desen sergiliyor. Hantal, monolitik ve özelleştirilmiş silolara sahip altyapıların yerini kıvrak, sürekliliği yüksek ve basit yapılar alıyor.
Son kullanıcı deneyimleri ve mobilite, kurumsal mimarilerin yapısal değişikliklerinde büyük rol oynamaktadır. BT dünyası “sanallaştırma” ile birlikte çok ciddi bir dönüşüme uğramıştır ve hala uğramaktadır. Yeni altyapıların ana teması kıvraklık, basitlik ve düşük maliyet olmaya başlamıştır. Günümüzde bu dönüşüme ayak uyduramayan birçok kurumun rekabetçilik bir yana gündelik yaşamı sürdürebilecek maliyetlere katlanması bile olası bir durum gibi görünmemektedir.
Hangi ölçütü alırsanız alın, belirli bir amaç dahilinde silolandırılmış bir BT altyapısının genişleyebilirlik, süreklilik ve maliyet özellikleri bakımından bulut bilişimin getirdiği avantajları yakalaması olası değildir. Bulut bilişimdeki en önemli üç başlık:
– Standardizasyon,
– Birleşik (ve Entegre) Yapılar,
– Güvenlik,
Birkaç sene öncesine kadar kendi özelleştirilmiş bulut altyapılarından BT hizmeti sunan ve farklı diller konuşan firmalar, artık birbirlerinin farkındalığına varmış olup, son kullanıcıya seçim şansı tanımak gerektiğini özümseyip anlamışlardır. Bu kavram “benim bulutum” yerine “sizin bulutunuz, sizin değerleriniz” konseptini doğurmuştur.
Birleşik altyapılar (Converged Infrastructure) , markete hızlı bir şekilde adapte olmak isteyen, altyapı süreçleri ile vakit kaybetmek istemeyen ve optimum maliyeti hedefleyen kurumlar için inanılmaz bir avantaj yaratmaktadır.
Lokal ve genel düzenlemeler birçok iş sürecini ateşleyen bazı zamanlarda durduran göz ardı edilmesi mümkün olmayan bir etken olmuştur. Bulut bilişim, veri erişim katmanından veri depolama katmanına kadar birçok seviyede geleneksel yapıların da ötesinde güvenlik hizmetleri sunabilmektedir. Yazılımın kontrolündeki ya da yazılım tanımlı bir veri merkezi (Software Defined Data Center – SDDC) çok daha efektif ve düşük maliyetli yapılar kurmanın temel taşıdır.
EMC Sistem Mühendisliği Takım Lideri Emin Çalıklı