Bulut bilişim fakir ülkeler için fırsat mı?
Bulut bilişimin erişim gücü ve uygun fiyatı, dünyanın en fakir bölgelerinde bile fırsatlar sunabiliyor, gelişime destek verebiliyor.
Dünyanın en fakir kıtası Afrika’da sağlık, temiz su ve elektrik en önemli ihtiyaçların başında geliyor. Kıtanın birçok ülkesinde iç savaşlar sürerken yatırımların yapılması zaten fakir olan hükümetlerce de mümkün olmuyor. Bireysel zenginleşme neredeyse imkansız. Zira sürdürülebilir bir piyasa ekonomisinden söz etmek de mümkün değil. Yani bir şekilde -çoğunlukla değerli madenden- para kazanmış kişilerden diğerlerinin para kazanması neredeyse imkansız.
Bu koşulların yaşandığı Afrika’da bireysel girişimci olmak için belki de bulut bilişim fırsat oluşturabilir. New York Times yazarlarından Quentin Hardy’nin kaleme aldığı yazıda, Afrikalı bir girişimciden söz ediyor. Bir ayda milyardan fazla sayfa görüntülemesi alan Cheki, çoğunlukla Kenya ve Nijerya’da kullanılmış otomobil satışı gerçekleştiriyor. Şirketin BT yöneticisi Thomas Shaw’a göre, siteyi ziyaret eden bir milyondan fazla kişi, ortalama değeri 70 dolar olan Android tabanlı cihazları kullanıyor. Genellikle Huawei’nin ürettiği bu cihazların daha da ucuzladığı dönemde mobil cihazlar sayesinde erişimin çok daha fazla artması bekleniyor.
Tasarruf ya da esneklik tercih sebebi değil
Belki ülkede yeterli internet altyapısı yok ama akıllı cihazlar sayesinde erişim sağlanabiliyor. Cheki’nin girişimine bakıldığında, bulut bilişimin tüm nimetlerinden yararlandığı görülüyor. Afrika ülkelerindeki vergi oranları nedeniyle çevre ülkelerden de talep toplayan Cheki, Amazon Web Services’ı kullanıyor. Ancak hız, esneklik ve maliyet gibi özellikle bu tercihin önceliklerini oluşturmuyor. Zira Afrika’da başka bir veri merkezi kurularak işlem yapılması ya da ofis tutup kendi işlerinin yürütülmesi oldukça zor.
Cheki gibi Nijerya’nın en büyük iş ve kariyer web sitesi Jobberman da Amazon Web Services kullanıyor. Ayrıca Safaricom’un mobil ödeme bölümü M-Pesa da öyle. Güney Afrika’daki 35Boutiques isimli şirket de Amazon hizmetlerini e-ticaret amacıyla kullanıyor.
Sadece Afrika’da değil, Asya ülkelerindeki şirketler de verilerini Amazon’da barındırıyor ve işlemlerini yürütüyor. Amazon, Hindistan, Endonezya ve diğer ülkelerdeki girişimler için fırsatlar sunuyor. Google da benzer bulut hizmetlerini veriyor.
Gelişmekte olan ülkeler, gelişmiş ülkelerin kullandığı hizmetleri kullanabiliyor. Bulut bilişim doğrudan ülkelerin gelişimine katkı sağlıyor.