Bulut bilişim ve BT’nin geleceği – II
Son yazımda, bulut bilişimin BT departmanına getireceği değişikliklerden ve bu sebeple doğacak fırsatlardan bahsediyordum. Yazıma kaldığı yerden devam ediyorum.
BT ekipleri, gelecek 3 yıllık süreçte emtialaşan BT ürünlerini, iş uygulamaları ile, -özel ya da genel- bulut içine entegre etmekle uğraşacak.
Kısa dönemde, bulut hizmet sağlayıcılarının, her geçen gün daha çok şirkete hizmet satacaklarını ve karlılıklarının artacağını öngörebiliriz. Artan karlılık yatırımları artıracak, bu da farklı sektörler için, dikeyde uzmanlaşmış “bulut iş uygulamaları çözümleri”ni daha da yaygınlaştıracak.
Günümüzde salesforce.com üzerinden sunulan CRM uygulaması yüzlerce şirket tarafından kullanılıyor. Gelecek 5 yıl içinde, tüm sektörler ve farklı iş süreçleri için benzer ürünler geliştirilecek. Zaman içinde dikey sektörler ve süreçler için uzmanlaşmış bu uygulamalardan bazıları kullanıcılar tarafından daha çok tercih edilecekler. Evrimleşen ve doğal seçilim süreçlerinin sonunda en iyi pratik haline gelen bu uygulamaların da, zaman içinde ataları gibi emtia haline geleceklerini söyleyebiliriz. Öte yandan pazarda kendi alanında dominantlaşmış bu uygulamalar, bulut içinde taşınabilir bile olacaklar. Cep telefonu operatörleri arası numara taşınması gibi, şirketimize özelleştirilmiş bulut uygulamasını, memnun olmadığımız sağlayıcıdan başkasına rahatça ve hızla taşıyabileceğiz.
Azure gibi uygulama platformlarına yatırım yapan, belli bir sektör / süreç için kendi bulut uygulamasını geliştirenlere, bulut servis sağlayıcı, ya da onların tedarikçisi olmak için yatırım yapanlara duyurulur, doğru yoldasınız.
Bu değişimler, BT ekipleri içinde, maalesef teknoloji detayları üzerinde uzmanlaşmış kişilerin sayısının gittikçe azalması sonucunu doğuracak. İş süreçlerini analiz edebilen ve ihtiyaçlara göre bulut hizmetleri tasarlayabilenler kalıcı olacaklar. Bu tasarım ise daha çok yazılım mimarisi ve ürünleri üzerine olacak, çünkü her türlü donanım ve altyapı çözümü de, bulut servis sağlayıcısı tarafında kalacak.
CIO’lar, BT hizmet şirketleri, sistem bütünleştiricileri gibi konulara gelecek yazıda değineceğim.