Bulut bilişimde güvenlik ihtiyaçları
Helyum Pazarlama Müdürü Neslihan Aksun, bütünleşik cihazlar geliştirmenin en çok güvenlik duvarı cihazı piyasasında gelişen bir eğilim olduğu görüşünü taşıyor. Bu bağlamda şirketlerin amacının hem merkezi ve kolay kontrol sağlanmak, hem de maliyetleri indirgeyerek satışı artırmak olduğunu belirten Aksun, “Bütünleşik güvenlik sistemleri saldırılara karşı koruyan geleneksel güvenlik duvarları ve sanal özel ağ hizmetinin yanı sıra içerik filtreleme, spam e-posta filtreleme, saldırı
tespit sistemi, casus yazılım engelleme ve ağ geçitinde antivirüs görevlerini de yürüten gelişmiş cihazlar. Bu tür cihazlar maliyet, yer tasarrufu açısından avantajlarının yanı sıra kullanım basitliği, hızlı kurulum ve kullanım sayesinde KOBİ’lerde çokça tercih edilmekte” dedi.
Bilgi güvenliğinde sanallaştırma en önemli başlığı oluşturuyor
HP TippingPoint Grup Kurumsal İş Çözümleri Mimarı Altuğ Yavaş’a göre de ihtiyaçların birkaç ay içinde değiştiği bilgi güvenliği alanında da gündemdeki en önemli madde sanallaştırma. Yavaş, sanallaştırılmış veri merkezlerini fiziksel veri merkezleri kadar güvenli kılamazsak sanallaştırma dünyasının temelleri çok zayıf kalacağını belirterek şöyle konuştu:
“Bu da internet erişiminin ilk zamanlarında bilgisayarlarına virüs bulaştıran bilinçsiz kullanıcılar yüzünden yaşanan güvenlik zaaflarının yol açtığına benzer durumlar ortaya çıkacaktır.”
Symantec Bölge Teknoloji Müdürü Burak Sağdıç’a göre güvenlik çözümlerinde öne çıkan bir konu da bütünleşik yapı. Gerek kurumlar gerekse de bireylerin hem güvenlik hem de genel bilgi teknolojileri ihtiyaçları konusunda en doğal beklentisinin çözümlerin uygun maliyetle sunulması olduğunu belirten Sağdıç, şöyle konuştu: “Bu noktada da hem ilk satın alma maliyeti, hem yönetim kolaylığı, hem de gelecekteki olası bakım ve lisans yenileme bedellerinin göz önüne alınması ve bunların tamamının bileşkesi olan toplam satın alma maliyetinin düşük olması ön plana çıkıyor. Tüm bu ihtiyaçların bütünleşik çözümlere dönüşmesi ve hatta tamamı merkezi olarak yönetilen bütünleşik çözümlere dönüşmesini vazgeçilmez kılıyor.”
Bordotek İleri Teknolojiler ve Savunma Genel Müdürü Öner Gültekin’e göre bilgi güvenliğinde ana eğilim, güvene dayalı teknolojilerin kontrole dayalı teknolojilere doğru kayması yönünde. Bir e-posta söz konusu olduğunda tanıdığınız bir insandan geliyor gibi görünen e-postanın gerçekten o kişiden geldiğinden emin olmanızı sağlayacak araçlardan bahsettiğini belirten Gültekin, şöyle devam etti: “Diğer yandan artık insanlar antispyware , antivirüs gibi birçok aracı bir arada kullanmak istemiyor. Bu yüzden özellikle mikroişlemci üreticilerinin yapmış olduğu hamlelerden bu tip yazılımları mikroişlemci içerisine gömmeye yönelik planlar seziliyor. İleride bu tip yazılımlar çok daha az sistem kaynağı tüketerek basit bir halde çalışabileceğini tahmin ediyorum. Tıpkı Windows ilk çıktığında hızlandırıcılı ekran kartları bulunduğu gibi koruma yazılımları içinde bu yönde donanım destekleri olacak.”