Bulut bilişimde istikrarlı büyüme hızı
Giderek güçlenen bulut bilişim pazarının, 2028 yılına kadar 1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Kurumların bulut bilişime karşı farkındalığının arttığını aktaran Teletek Bulut Bilişim Genel Müdür Yardımcısı Taner Tekeci, imalat, hizmet ve bankacılığın en fazla harcama yapmayı planlayan üç sektör olduğuna dikkat çekerek bulut bilişime yatırım yapmanın kurumlara sağlayacağı 4 faydayı sıraladı. Pandemi ile birlikte uzaktan çalışma düzenine geçilmesi, çoğu kuruluşun dijital dönüşüm girişimlerini hızlandırmasına neden oldu. İş sürekliliğini sağlamak isteyen kurumlar bulutun güvenli ortamından ve gücünden faydalanmaya başladı. Öyle ki, bulut tabanlı teknolojilerin sağladığı fırsatların farkında olan sektörler önemli yatırımlar yapıyor. İmalat sektörü 19,7 milyar dolar, profesyonel hizmetler 18,1 milyar dolar ve bankacılık sektörü ise 16,7 milyar dolar olmak üzere bulut bilişime olan yatırımlarını artırmayı planlıyor. Rekabetin dijital ortamlara taşınması verilerin depolanmasına, veri güvenliğine ve veri işleme kapasitelerine dair endişeleri artırıyor. Bu gibi endişelere hızlı ve etkin çözüm üreten bulut bilişimin gelecekte önemli yatırımlar alacağını aktaran Teletek Bulut Bilişim Genel Müdür Yardımcısı Taner Tekeci, yenilikçi çözümleriyle giderek güçlenen ve büyüyen bulut bilişimin kurumlara sağladığı 4 faydayı şöyle sıraladı:
1. Bulut tabanlı sistemler ölçeklenebilirliğe olanak tanır. Bulut tabanlı teknolojiler kurumların kısa vadeli ya da geçici BT kapasitesi ihtiyaçlarına yönelik aksiyonları daha rahat almasına imkan veriyor. Bulut bilişim sayesinde bulut platformu hizmeti sunan şirketler, donanım yönetimi tarafını devraldı. Şirketler bulut bilişim sayesinde, şirket içi bir ortamda 10 ila 18 hafta yerine artık dakikalar içinde dilediği kadar sunucuyu çalıştırabiliyor. Hızlı bir şekilde ve önceden altyapı yatırımı gerektirmeyen ölçeklendirme yeteneği sayesinde kaynakların kolaylıkla artırılmasına veya azaltılmasına olanak tanıyan bulut bilişim, kurumlara zamandan ve paradan tasarruf sağlıyor.
2. ‘Felaketten Kurtarma’ senaryolarının devreye alınmasını hızlandırır. İşler her zaman yolunda gitmeyebiliyor. Böyle zamanlarda doğru aksiyonları almak hayati önem taşıyacaktır. Bulut tabanlı felaket kurtarma ve iş yeri dışı yedekleme çözümü ile şirketler, Coğrafi olarak yedekli Teletek Bulut Platformu’ndaki depolama alanlarına tam olarak tümleşik, hızlı ve güvenli bir yedekleme sağlayabiliyor.
3. Verilere her yerden ve güvenli erişim imkanı vardır. Pandemi dönemiyle birlikte uzaktan çalışma modelinin hayatımızda önemli bir yer edinmesi, bulut tabanlı teknolojilere karşı eğilimi artırdı. Bulut bilişim, internet tabanlı oluşu sayesinde zaman ve mekan fark etmeksizin her yerden erişim imkanı sunarak iş sürekliliğini sağlamaya yardımcı oluyor.
4. Verileri güvende tutar. Kurumlar her zaman verilerinin güvenliğini sağlamak ister çünkü olası bir siber saldırı; itibar kaybı, finansal maliyet ve müşteri kaybı gibi birçok ciddi soruna yol açıyor. Virüs koruması ve güvenlik duvarları gibi birçok gelişmiş özelliği bir arada sunan bulut tabanlı teknolojiler verileri güvende tutmaya yardımcı oluyor.