Bulut bilişimin en fazla öne çıkanı: SaaS
Bulut üzerinde barındırılan ve işlemleri gerçekleştirilen, sadece bir internet bağlantısıyla web tarayıcısına ihtiyaç duyan yazılım modeli, tüm dünyanın en fazla benimsediği teknolojik yeniliklerden biri oldu. Temelleri e-posta servislerine kadar dayanan hizmet olarak yazılım (SaaS), bugün hesaplama, bağlantı kurma, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM), bilgi sistemleri yönetimi (MIS), kurumsal kaynak planlaması (ERP), faturalama, insan kaynakları yönetimi (HTM), içerik yönetimi (CM) ve hizmet masası yönetimi gibi birçok iş uygulamasının yürütülebildiği bir model haline geldi.
Birçok uygulamayla hemen her şirketin ihtiyaçlarını karşılayacak bir SaaS uygulaması bulmak mümkün. Bu durum kısa sürede önemli bir pazarın oluşmasını sağladı ve tüm yazılım şirketlerinin bu alana yönelmesine sebep oldu. Gartner rakamlarına göre, dünya çapında SaaS pazarı 2012 yılında 14.5 milyar doları bulacak. 2011 yılında SaaS pazarının toplam oluşturduğu piyasa 12.3 milyar dolardı. İstikrarlı büyümesini sürdürmesi beklenen SaaS pazarının 2015 yılında 22.1 milyar dolarlık gelir oluşturması bekleniyor.
SaaS özellikle şirketlerin bütçelerini koruduğu için tercih ediliyor. Ancak bu modele getirilen eleştiriler de bulunuyor. Gartner’da araştırma direktörlüğünü yürüten Sharon Mertz’in açıklamalarına göre, her bölgede farklı SaaS sorunları bulunuyor. Kişiselleştirmenin kısıtlı olması ve var olan sistemlere yetersiz bütünleştirme Kuzey Amerika’da sorun olurken, EMEA’da ağ dengesinin olmaması, Asya-Pasifik bölgesinde beklenenden daha uzun süren yazılımın dağıtılması süreci sorun yaratıyor.
EMEA’da büyük potansiyel var
Hizmet olarak yazılım modelini en fazla benimseyen Kuzey Amerika pazarının bu yıl sonuna kadar 9.1 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması bekleniyor. 2012 yılında Batı Avrupa’da 3.2 milyar dolara kadar çıkması beklenen SaaS pazarının Doğu Avrupa’da 169 milyon dolarda kalması öngörülüyor. EMEA ve Doğu Avrupa’da pazarların küçük olması önemli bir potansiyel olduğuna da işaret ediyor. Bu bölgelerdeki gelişimin artması için en önemli adımın altyapı yatırımları olduğu görülüyor.
SaaS modeliyle, lisanslama, abonelikler ve yazılım bakımı ile teknik destek servisleri üzerinden gelir elde etmek mümkün. CRP ve ERP yazılımlarındaki satış potansiyelinin de hızla arttığı görülüyor.
Türkiye’nin SaaS trenini kaçırmaması gerekiyor
Türkiye ve çevre ülkelerde önemli bir potansiyel görülürken, yeterli bir altyapı yatırımının ardından içerideki harcamaların yurtdışındaki şirketlere gitmesi de öngörülebilir. SaaS trenine Türkiye’deki şirketlerin de bir an önce binmesi ve yazılımlarını bu minvalde geliştirmesi gerekiyor. Ardından daha az gelişmiş pazarlara götürerek bu çözümleri pazarlaması için önünde bir engel bulunmuyor. Yeterli bir altyapı için öncelikle ülke içindeki bulut sistemlerinin ve hızlı internet bağlantı ağının yerleşmesi önem taşıyor.
Gartner’ın “Hype Cycles for Cloud Computing 2012” başlıklı raporunda, buluta bilişime geçişte kafa karışıklıklarının devam ettiği belirtilirken, tasarruf ve elde edilebilecek faydalar konusunda henüz farkındalık oluşmadığı aktarılıyor. 2015 yılında şirketlerin hizmet olarak yazılım modelinden daha fazla faydalanacağının bildirildiği raporda, günümüzdekinin yüzde 50 fazlası bir pazar öngörülüyor.
İşimi kaybetmektense verilerimi kaybederim
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Birleşik Krallık (UK), Almanya ve Kanada’da Gartner tarafından yapılan ankete katılan 425 BT risk yönetim uzmanının verdikleri cevaplara göre, şirketler hizmet olarak yazılım çözümlerini kritik iş verileri yerine, hassas veriler için kullanıyor. Buna göre, şirketler riskli buldukları SaaS modelinde, hassas verilerini kullanmaktan çekinmezken, işin sekteye uğrama ihtimalini göze almak istemiyor.
Salesforce.com ve Google piyasayı sürüklüyor
Bu pazarın en önemli oyuncularına bakıldığında Salesforce.com ve Google Apps’in başı çektiği görülüyor. Henüz 1999 yılında kurulan ancak önemli bir ciroya ulaşan Salesforce.com, en fazla müşteri ilişkileri yönetimi programıyla biliniyor. 16 dilde hizmet veren şirketin şu anda 82 bin 400 müşterisi ve 2 milyondan fazla abonesi bulunuyor.
Google Apps de özellikle Microsoft’un Office programının yarattığı alışkanlığı bulut ortamına taşıyarak önemli bir pazar payı elde etti. 2011’in sonunda Google’ın 4 milyondan fazla kurumda, 40 milyondan fazla insana hizmet verdiği açıklandı. En önemli eleştiriler ise yönetim zorluğu, kişiselleştirme ve yaşan döngüsü hizmet eksiklikleri olarak öne çıktı.
SaaS için yatırımlar sürüyor
Son dönemde Oracle ve SAP gibi önemli şirketlerin sıkça bulut bilişim tabanlı çözümler üreten şirketleri satın aldığı görülüyor. IBM de hizmet olarak yazılım alanında gelişmek için hiçbir satın almadan geri kalmamak için çaba gösteriyor.
Kenexa’nın 1.3 milyar dolara satın alınmasıyla IBM çözümlerinin, kurumsal müşterilerin çalışanları arasındaki iletişimi artırma çabaları için sosyal ağ araçları kullanma fırsatı sunması bekleniyor. Daha önce 1.2 milyar dolarlık dev bir satın almayı da Microsoft, Yammer’ı alarak gerçekleştirmişti. Salesforce.com da Buddy Media’yı 689 milyon dolara satın almıştı. Oracle benzer özellikte üç sosyal ağ hizmeti sunan şirketi bünyesine katmıştı. Bu yılın ilk yarısında IBM toplam sekiz satın almayla 2.2 milyar dolar harcadı.