Bulut bilişimin geleceğine inandık!
PİR Yazılım CTO’su İbrahim Şahin.
BThaber Şirketler Grubu’nun 2019 yılı KOBİ Destek Projesi’nden yararlanmaya hak kazanan ve BThaber gazetemizde yer verdiğimiz genç şirketlerin ikincisi; sektör özelinde yetkinliğini genele yaymayı hedefleyen PİR Yazılım.
PİR Online Proje ve İş Yönetimi Platformu, Kocaeli Üniversitesi Teknopark bünyesinde ağırlıklı olarak web tabanlı yazılımlar geliştiriyor. Yazılımları ise bulut platformu üzerinde çalışıyor. Özellikle platformda kullanılması adına böyle bir strateji izledikleri bilgisini veren PİR Yazılım CTO’su İbrahim Şahin, yer ve cihaz bağımsız erişim imkanı sunmanın da öncelikleri olduğunu vurguladı. Türkiye’de bulut bilişim daha gündemde değilken hayata geçirdikleri bu projeyi ‘Türkiye’nin ilk bulut yazılımlarından biri’ olarak tanımlayan İbrahim Şahin, 2010 yılından itibaren bulut altyapısında yazılımlarını kurgulamaya başladıkları bilgisini verdi. “Öncesinde, yani bulut bilişimin bu kadar ön planda olmadığı dönemlerde katıldığımız toplantılarda ‘Piyasanın 3-5 yıl önündesiniz’ şeklinde yorumlarla karşılaştık, ama bulut bilişimin geleceğine inandık. Geldiğimiz nokta da bunun kanıtı” yorumunu yapan İbrahim Şahin, çalışmalarını şu sözlerle anlattı:
“Bulut bilişim sayesinde kurumsal erişim herkes ve her ölçekte şirket için var. Kiralama mantığı ile büyük bir maliyet yükünü üstlenmeden bunu yapabilmek mümkün. PİR yapısında da işleyiş bu mantıkta ilerliyor. Örneğin; yazılımlarımız kiralama sistemiyle aylık ücret ödenerek kiralanıyor. Farklı yazılımlarımız var ama temelde PİR mimarisinin hedefi inşaat sektörü. Bu kapsamda şantiye ve inşaat proje yönetimi, inşaat iş süreçleri takip yazılımı olarak PİR mimarisini sunuyoruz. Müteahhitlik ve inşaat firmaları öncelikli hedef kitlemiz. Bunların yanında kapsamı biraz daha genişlettik. Bu yönüyle sadece inşaat değil, aslında proje bazlı çalışan bütün firmaları kapsayan bir yapıyı ortaya koyuyoruz. Yani bir şirket yaptığı işlerin tamamını proje bazlı takip ediyorsa, PİR de söz konusu projelerin maliyetlerini ve çalışanlarını ayrı ayrı takip edebilecekleri, proje bazlı ve sektör bağımsız bir takip sistemini ortaya koyuyor. Bu yönüyle PİR ile ilk etapta şantiye ve inşaata ağırlık vermiş olsak da, aslında proje bazlı iş yapan her sektöre seslenen bir yazılımı ortaya koyuyoruz.”
PİR Yazılım, 2019 yılında pazarlama ve satışa ağırlık vermeyi hedefliyor. “Mühendislik ve teknik yapıya ağırlık verdiğimiz için ilk etapta bu başlığa çok odaklanamıyorduk” yorumunu yapan İbrahim Şahin’e göre, yapılan işi hedef kitlesine daha doğru biçimde ve doğru yöntemle tanıtabilmek çok önemli. Bu noktada her ölçekte her sektörden şirketi hedeflediklerinin altını çizen İbrahim Şahin, şöyle devam etti:
“Yazılımda kaynak kod bizde olduğu için gerekli her türlü geliştirmeyi yapabiliyoruz. Bu da zaten sürekli gelişen bir yapı demek. Her bir müşteriden gelen beklentileri haritalandırıyor, bunları projelendirip devreye almaya önem veriyoruz. KOBİ Destek mimarisi ile hedefimiz kendi tanıtım çalışmalarımızı devam ettirirken, Bilişim Zirvesi grup şirketleri ile birlikte daha çok bilişim şirketlerine, aday müşteriye ve Türkiye geneline ulaşma imkanına sahip olmak. PİR olarak bayileşme altyapımız da devam ediyor. Kiralama usulü ile yazılım sattığımız için bir bayileşme yapısı ile artık Türkiye’nin her yerinde çözümümüzün sunumunu yapabilmeyi istiyoruz. Bu nedenle doğru hedef kitleye ulaşabilmek bizim için önemli. Bilişim Zirvesi bünyesindeki mimari de bizim bu hedefimize ulaşabilmemiz için önemli bir kanal ve bayilik yapılanma stratejimize artı değer sağlayacağına inanıyoruz. Anadolu Toplantıları ile çözüm yapımızı böylece katılımcılarla paylaşabileceğiz, Marka bilinirliğimizi geliştirmek için KOBİ Destek Projesi önemli bir fırsat olacak.”