Bulut birçok düzeyde oyunun kurallarını değiştirdi
Oracle Türkiye Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı Zeynep Keskin Doğru iş için doğru buluta sahip olmak çok önemli. Oracle olarak işletmelerin oluşturdukları verilerden en değerli olanları kullanabilmelerine yardımcı olmak amacıyla kendi ortamlarında, bulutta veya hibrit ortamlarda çalışan bir dizi analitik ve büyük veri hizmeti sunarak teknik bilgi ihtiyacı olmadan iş kullanıcılarının önündeki tüm bariyerleri kaldırıyoruz” dedi.
Oracle Türkiye Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı Zeynep Keskin, teknoloji alanındaki yeni gelişmeler ve eğilimler konusundaki sorularımızı şöyle yanıtladı:
-
Bu açıdan bakıldığında 2022 yılı ve sonrası dönemde hangi teknolojiler ön plana çıkacak?
Pandemi, hiçbir işletmenin beklemediği büyük değişiklikleri getirdi. Özellikle dijitalleşme hiç olmadığı kadar önemli bir hale geldi. Bu, esasen bazı şirketler için dönüşümün motorunu ateşledi ve bazıları için de dönüşüm planlarını yeniden değerlendirmelerine neden oldu. Tabi ki bu noktada, teknoloji şirketlerin birincil gündemi oldu. Kuruluşlar pandemi ile beraber yollarını büyüme yönünde çizerken sadece altyapı değil, İK’dan tedarik zincirine, müşteri deneyimine ve BT güvenliğine kadar tüm uygulamalar önceliklendirildi.
Halihazırda daha modern, buluta dönük BT mimarilerine (genel bulut, çoklu bulut veya hibrit bulut) geçiş yapan şirketler, eski altyapı ve uygulamaları kullanan şirketlere kıyasla COVID-19 kesintilerine daha başarılı bir şekilde uyum sağladılar; finans, insan kaynakları, tedarik zinciri, satış, pazarlama ve diğer temel işlevler için bulut uygulamalarına sahip şirketler, daha eski uygulamalara ve sınırlı altyapıya sahip olanlara göre daha az kesinti ve daha yüksek verimlilik elde etti. Dijital dönüşüme başlamamış veya tamamlamış olan şirketlerin zorlu dönemlerin neden olduğu ciddi değişikliklere yanıt vermelerinin daha uzun sürdüğünü ve bu nedenle şu anda olabilecekleri kadar üretken olamadıklarını gözlemlemekteyiz.
Bulutun, birçok düzeyde oyunun kurallarını değiştirdiğini ve şirketlerin bu kriz sırasında özellikle ölçeklenebilirlik ve güvenilirlikten üstün fayda sağladığını deneyimledik. Veri açısından zengin içgörülerle ileriye dönük birden fazla olası senaryo modellemenin yanı sıra günlük operasyonları üretken tutmayı başardılar.
Kuşkusuz, bu salgın birçok insan için dijital dönüşümün değerini doğruladı. Aynı zamanda, diğerlerinin, eğer yetişmezlerse bir sonraki beklenmedik kesintiyi atlatmanın ne kadar zor olacağının farkına varmalarını sağladı.
Bu bağlamda da 2022 yılında gündemde olacak teknolojilerin özellikle güvenlik, çeviklik, öçeklenebilirlik, işbirliği ve esneklği destekleyen makine öğrenimi, yapay zeka, otonom/kendi kendini yöneten sistemler ile inovasyon ve bulut bilişim olacağını söyleyebilirim.
-
Sizce bu teknolojiler iş ve sosyal hayatı nasıl etkileyecek?
Toplum sağlığına yönelik bu krizin bir sonucu olarak hepimizin özel ve meslek hayatında farklı düzeylerde kaygılarla yüzleştiğini söyleyebiliriz. Dünya nüfusunun büyük çoğunluğu, aradan yaklaşık iki yıl geçmesine rağmen hâlâ pandeminin etkilerine maruz kalıyor. Şaşırtıcı şekilde birçok insan, dünyadaki neredeyse herkesin etkilendiği 2020 yılına kıyasla 2021 yılını daha kötü bir yıl olarak nitelendiriyor. 2021’de gerçekleştirilen AI@Work çalışmamıza göre 13 ülkede 14.600’den fazla tam zamanlı çalışanın yüzde altmış biri, 2021’i iş yerinde şimdiye kadarki en stresli yıl olarak nitelendirdi. Evden çalışma beraberinde farklı zoluklar getirdi, kısıtlamalar dijitalleşmeyi tetikledi ve günlük yaşantımızda var olan birçok rutinde dönüşüm, değişim yaşandı.
Yine aynı çalışma bize, tüm dünyada çalışanların yeni beceriler edinmek ve farklı konularda karar alırken teknolojiden yardım almayı istediklerini vurguluyor. Bu da bizlere gösteriyor ki, 2022’de şirketlerin tüketicilerinin ve çalışanlarının teknolojiden çok daha fazla destek alacaklarını kabul ederek, iş modellerini, süreçlerini ve hizmetlerini en yeni teknolojiler ile desteklemeleri kaçınılmaz bir hal alıyor.
-
Türkiye pazarının gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu pazarın gelişimde önemli temel taşlar hangileri olacak?
Türk şirketlerin en yeni teknolojileri hızlıca ve kolayca adapte edebilmekteler. Sadece pandemi ile değil, birçok firmanın dijital dönüşümü gerçekleştirdiğini veya stratejilerini belirlediğini ve en yeni teknolojileri bünyesinde kullanmaya başladığını hepimiz görüyoruz. Finans, telekom, e-ticaret, eğitim, sağlık, perakende olsun her sektörde büyük başarı hikayelerini günlük hayatımızda deneyimliyoruz. Önümüzdeki dönemlerde de Türk şirketleri hız kesmeden devam edecek ve gelişecektir.
-
Oracle Türkiye olarak bu dönemde hem teknoloji hem de pazarın gelişimine yönelik ne tür çalışmalar yapacaksınız?
Oracle’ın temel misyonu verinin tüm potansiyelini kullanarak işletmelerin başarılı olmaları için gerekli en yeni ve en gelişmiş teknolojilere erişimlerini sağlamak. Bu doğrultuda müşterilerimizi verinin sonsuz potansiyeli ile buluşturduğumuz projelere imza atmaya devam edeceğiz.
Veri her zaman olduğu gibi dijitalleşmenin can damarı olmaya devam ediyor. Yapay zeka, makine öğrenimi, otonom çözümler, kubernetes, IoT, edge computing, bulut hizmetleri, analitik çözümler 2022’nin gündem konuları olmaya devam edecek. Özellikle yapay zekanın uygulamaların içine daha fazla girmesiyle, insan emek yoğun işlerden arındığımız tüm enerjimizin iş problemlerini çözmek ve dijital dönüşümü gerçekleştirmek üzerinde yoğunlaştığımız bir yıl olacak.
Oracle’ın açık ve modern bulut geliştirme platformu sayesinde herkes, kendi ortamlarında, genel ve hibrit bulutlarda ve çoklu bulut ortamlarında çalışan yepyeni çözümler geliştirebilir. Oracle’ın modern bulutu ayrıca uygulamaların, verilerin ve altyapıların güvenliği konusunda endişe duymadan iş kullanıcılarına kendi çözümlerini en kısa sürede ve en verimli şekilde geliştirmelerine olanak veriyor. Bu sayede müşterilerimiz altyapıyı hiç düşünmeden asıl iş çözümlerine odaklanıp zaman kaybetmeden çağı yakalayacak dönüşümleri gerçekleştirebilecekler.
-
Bu doğrultuda sizin yeni hedef ve stratejileriniz neler oldu?
Büyük çaplı analist firmaları, son günlerde gittikçe artan sayıda çoklu bulut stratejisine, yani birden fazla ‘birincil’ buluta sahip olma ihtiyacına ve bunun faydalarına yönelik sorularla karşılaşıyor. Doğru iş için doğru buluta sahip olmak çok önemli. Bizim stratejimiz müşterilerimizin ihtiyaç duyduğu bulut çözümü ve beraberinde getirdiği en yeni teknolojileri kendilerine sağlamak.
Oracle olarak işletmelerin oluşturdukları verilerden en değerli olanları kullanabilmelerine yardımcı olmak amacıyla kendi ortamlarında, bulutta veya hibrit ortamlarda çalışan bir dizi analitik ve büyük veri hizmeti sunarak teknik bilgi ihtiyacı olmadan iş kullanıcılarının önündeki tüm bariyerleri kaldırıyoruz. Çözümlerimize gömülü makine öğrenimi, kurumsal verilerde daha derinlerdeki ve muhtemelen bu nedenle de görülemeyen düzenleri ortaya çıkartabilen ve hatta kullanıcılara hangi eylemlerin sonuçları yönlendirdiğini (veya yönlendiremediğini) gösteren yeni güçlendirilmiş analizler sunabiliyoruz. Bu sayede müşterilerimizin dijital dönüşüm süreçlerinin çok daha kolay ve verimli olacağına inanıyoruz. Bu anlamda da hem kendi kendini yöneten altyapıları hem de gerekli tüm servisleri sağlayarak müşterilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.