Bulut Borsası Türkiye’ye göz kırpıyor
Gantek Teknoloji’nin iş ortağı Zimory, Almanya’da yürürlüğe giren Bulut Borsası’nın (Cloud Exchange) teknik altyapısını sağlayarak veri merkezi hizmetlerinde yeni bir döneme imza atıyor. Bulut Borsası’nda veri merkezlerinin kapasiteleri, halka arz edilebilen herhangi bir ürün gibi işlem görebiliyor.
Kurulduğu 1987 yılından bu yana küresel ölçekte sistem bütünleştirme hizmetleri sunan Gantek Teknoloji, inovatif şirketleriyle iş ortaklıkları kuruyor. Bu iş ortaklarından biri olan Zimory, Alman Borsası kapsamında hayata geçen Bulut Borsası’nın (Cloud Exchange) teknik altyapısını sağlıyor.
Bulut Borsası, herhangi bir veri merkezinin işlemci gücü, hafıza, depolama kapasitesini, altyapı hizmeti (IaaS) olarak diğer borsalarla aynı mantıkta işleme koyuyor. Bu tür BT kaynaklarının bulut altyapısı üzerinden alınabilmesi sayesinde işletmeler sadece ihtiyaç duydukları kadar kaynağı kullanabiliyor ve kaynakları gerektikçe artırabiliyor ya da azaltabiliyor. Özetle, Bulut Borsası işletmelere esneklik, standartlaştırma olanağı ve uygun maliyet avantajları kazandırıyor.
Gantek Teknoloji’nin Bulut Altyapı Yönetimi (Cloud Infrastructure Management) konusunda iş ortaklığı yaptığı Zimory’nin hayata geçirdiği bu uygulama, Türkiye’deki veri merkezleri için de önemli bir pazar yaratma potansiyeli sunuyor.
Bulut Borsası konusunda sorularımızı yanıtlayan Zimory CEO’su Ruediger Baumann şunları söyledi:
n Bulut Borsası’nın çalışma prensibi nedir?
Alman Borsası (DB) kapsamındaki Bulut Borsası (Cloud Exchange), Altyapı Hizmeti (IaaS) alıcı ve satıcılarının bir araya gelebilecekleri ve kontratların günümüz finansal borsalarında yapılan hisse alım satımları ile aynı hız ve kalitede el değiştirebileceği bağımsız bir piyasa. Teknik işleyiş şöyle: Kontrat alımı web üzerinden elektronik olarak onaylandıktan sonra, hem alıcı hem de satıcı tarafındaki sistemlere yüklenmiş özel bir yazılım sayesinde Zimory otomatik olarak güvenli bir bağlantı kuruyor ve bu sayede alınan hizmetin kullanımı mümkün hale geliyor. Bu teknoloji sayesinde ortaya çıkan tarafsız ortam, ayrıca finansal uzlaşma ve alınıp satılan hizmetler için kalite kontrolü de sunuyor.
n İşlem gücü (İşlemci, RAM) ve depolama birimleri açısından veri merkezlerinde farklı standartlar uygulanıyor. Bulut Borsası’ndaki veri merkezleri arasında aynı standartları nasıl sağlayacaksınız?
Bulut Borsası gibi bağımsız ve tarafsız bir ortamın en büyük avantajı, alıcı ve satıcı gruplarının Alman Borsası’na bağlı Bulut Borsası’nın oluşturduğu adil standartları kullanmaları.
n Eğer bir veri merkezi Bulut Borsası platformuna katılmak isterse, altyapı yeterliliği nasıl belirlenecek/analiz edilecek?
SLA’nın karşılanmasını sağlamak üzere elbette bir kabul süreci olacak. Bu süreçte ISO, ITIL gibi standartlara dayalı olarak minimum kalite, veri güvenliği ve hacimsel kapasite kriterleri kontrol edilecek.
n Türkiye’deki mevcut yasal durum nedir? Alıcılar ve satıcılar için geçerli olan herhangi bir düzenleme var mı?
Türkiye’deki durum hakkında ortağımız Gantek’ten bilgi alıyoruz. Bulut Borsası’na katılım konusunun yasalarla netleştirilmesi gerekiyor. Daha uygulama çok yeni. Frankfurt’taki Bulut Borsası Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgeleri kapsamında hizmete girecek. Yakın zamanda bu bölgeleri, ABD ve Asya-Pasifik bölgesindeki diğer ülkelerin de takip edeceğini düşünüyoruz. Bulut Borsası, 2014 yılının birinci çeyreğinde hizmete girecek. Bulut Borsası’nın Türk şirketlerine veya veri merkezlerine sunabileceği pek çok avantaj var. Öncelikle, Gantek aracılığıyla edinecekleri Zimory Exchange yazılımını hızlı şekilde kullanmaya başlarlarsa, Avrupa’nın geri kalanının yaşayacağı gelişme sürecini kısa yoldan geçerek standartlaştırılmış bir IaaS ortamı edinebilecekler ve müşterilerine hizmet sunabilecekler. Bu durum, Türk ekonomisinin gelişimini de destekleyecektir. Ayrıca Bulut Borsası sayesinde, Avrupa’daki ticari işletmeler, her ülkede bir veri merkezine sahip olmaksızın, düşük maliyetli bir şekilde, PAYU sistemi üzerinden Avrupa’nın bütününde bir BT altyapısı kurabilecekler. Türkiye’den bu platforma geçen veri merkezleri, bu sayede maliyet açısından Avrupalı rakipleri ile rekabet edebilecekler.
Gantek Teknoloji CEO’su Şirzat Balin, konu hakkında şunları söyledi:
“Her zaman daha yaratıcı ve daha girişimci olmayı hedefliyoruz. Zimory ile yaptığımız Bulut Altyapı Yönetimi iş ortaklığı da bu kapsamda bizim için önemli bir adım. Zimory’nin öncülük ettiği Bulut Borsası, Türkiye’de bulut bilişimin gelişim potansiyeli açısından dikkat çekici bir örnek. Zimory’nin Alman Borsası’nda uygulamaya koyduğu Bulut Borsası, Türkiye de dahil olmak üzere, gelişim potansiyeli yüksek olan bütün ülkeler için önemli bir fırsat. Bulut Borsası işletmelere esneklik, standartlaştırma olanağı ve uygun maliyet avantajları kazandırıyor ve rekabet avantajı getiriyor.”