Bulut depolama önemli bir oyun değiştirici olarak karşımıza çıkıyor
Dell Technologies Satış Öncesi Kıdemli Yöneticisi Emin Çalıklı, “Kuruluşlar, oluşturulan büyük miktarlardaki verileri daha iyi yönetmek ve işlemek için buluta yöneldikçe, operasyonlarını verimli hâle getirmelerine yardımcı olacak daha fazla hibrit bulut mimarisi çözümleri arayışına girecekler. Bu değişim, geleneksel veri merkezinin ötesine geçen hibrit bulut işletim modellerine de ivme kazandıracak” değerlendirmesini yaptı.
Türkiye’deki kurumsal depolama pazarı hakkında bilgi veren Emin Çalıklı, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kurumsal depolama pazarının sürekli gelişim göstererek son iki yılda önemli bir büyüme kaydettiğinin altını çizip ‘Markets and Markets’ tarafından hazırlanan bir rapora göre, veri depolama pazarının 2025 yılına kadar yüzde 8,5’lik bir bileşik yıllık büyüme oranıyla (CAGR) 81 milyar dolara ulaşacağının tahmin edildiğini belirtti. Çalıklı, “Pazara yön veren başlıca faktörler arasında; dijital veri hacimlerindeki olağanüstü büyüme, cihaz sayılarındaki artış, IoT ve çoklu bulut bilişim modellerine geçiş yer alıyor” ifadesini kullanarak “Bu geniş çaplı uygulamaya; kamu, bankacılık, finans ve eğitim sektörleri öncülük ediyor. IDC‘ye göre de MEAT (Orta Doğu, Afrika ve Türkiye) bölgesindeki toplam bilişim ve iletişim (ICT) harcamalarında, pazarda son iki yılda yaşanan türbülans sonrası toparlanmanın devam edeceği ve 2021’e göre yüzde 2,7 artarak bu yıl 229 milyar doları aşacağı öngörülüyor” açıklamasını yaptı.
İş ortaklarımızın daha yüksek değer elde etmelerini sağlamaya çalışıyoruz
Çalıklı, BT satıcılarının kurumsal depolama alanında hangi temel teknolojileri ön planda tutmaları gerektiği konusunda şu bilgileri paylaştı: “Dijital dönüşüm taleplerinin ve yeni iş gerçeklerinin yön verdiği bölgede sayısı giderek artan kuruluşlar, yakın gelecekte bilgi işlem, depolama ve veri koruma altyapılarını modernize etmeyi planlıyor. Yeni iş gereksinimlerinin tamamını karşılayacak özgün teknolojilerin yardımıyla BT altyapılarının daha verimli hâle getirilmesi amaçlanıyor. Bu teknolojiler arasında yazılım tanımlı depolama (Software Defined Storage – SDS), bulut, siber güvenlik iyileştirmeleri, NVMe, yapay zekâ (AI) ve makine öğrenimi (ML) yer alıyor.” Adı geçen teknolojilerin, BT satıcılarına, değişen pazar ihtiyaçlarını belirlemek ve müşteri ihtiyaçlarına özel çözümler geliştirmek için önemli fırsatlar sunduğunu vurgulayan Çalıklı, “Dell Technologies olarak iş ortaklarımızın büyümesini destekliyor, işlerini daha sağlıklı yürütmelerine yardımcı olacak dağıtım, veri aktarımı ve uygulamaları buluta taşıma gibi hizmetlerden daha yüksek değer elde etmelerini sağlamaya çalışıyoruz” dedi.
Bulut depolama, kurumsal depolamanın geleceği mi?
“Bulut depolama, fiziksel verilerin her yerden kolayca erişilebilen mantıksal havuzlarda depolanmasına yönelik bir mimari” tanımlamasını yapan Çalıklı, “Kuruluşlar hem ortamlarını birleştirmek hem de üstün esneklik, ölçeklendirme, çeviklik, yenilikçilik sağlayan, iş ihtiyaçlarıyla uyumlu bir tüketim modeli elde etmek istedikleri için bulut depolama önemli bir oyun değiştirici olarak karşımıza çıkıyor” açıklamasında bulundu. Çalıklı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kurum içi veri merkezleriyle genel bulutların ve en yeni uç bilişim teknolojilerinin birlikte kullanımını sağlayarak işletmelerin iş yükleri, verileri ve bulut deneyimleri üzerinde daha fazla kontrole sahip olmalarına olanak veriyor. IDC, 2022 yılına kadar dünya çapındaki kuruluşların yüzde 90’ından fazlasının ihtiyaçlarını karşılamak için kurum içi bulut, özel bulut, genel bulut, çoklu genel bulutun bir arada kullanımına geçeceği öngörüsünde bulunuyor. Kuruluşlar, oluşturulan büyük miktarlardaki verileri daha iyi yönetmek ve işlemek için buluta yöneldikçe, operasyonlarını verimli hâle getirmelerine yardımcı olacak daha fazla hibrit bulut mimarisi çözümleri arayışına girecekler. Bu değişim, geleneksel veri merkezinin ötesine geçen hibrit bulut işletim modellerine de ivme kazandıracak. Dell Technologies’in ECS (Elastic Cloud Storage – Elastik Bulut Depolama) platformu, kuruluşların hibrit veya çoklu bulut depolama modelini kolayca ve düşük maliyetli bir şekilde benimseyerek veri yönetiminde yaşanan zorlukların üstesinden gelmelerini sağlıyor. ECS, geleneksel ve yeni nesil iş yüklerini desteklemek için oluşturulmuş sektör lideri bir nesne depolama platformu olarak karşımıza çıkıyor.”
Kanal ortakları henüz müşteride bir ihtiyaç oluşmadan kontrolü ele almada önemli role sahip
Emin Çalıklı, “Kanal ortakları, müşterilerin kurumsal depolama dağıtımlarını maksimuma çıkarmak için sunucu ve ağ altyapılarını optimize etmelerine nasıl katkıda bulunabilir?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Hızla gelişen bu dijital çağda iş gereksinimleri de hızla değiştiği için kanal ortakları, henüz müşteride bir ihtiyaç oluşmadan pazar değişimini öngörme, tahminde bulunma ve kontrolü ele alma konusunda önemli role sahip. Kanal ortakları, kuruluşların BT ihtiyaçlarını iş hedefleriyle uyumlu hâle getirerek ve kuruma özel öneriler sunarak, sistemin durumunu analiz etmek, değerlendirmek ve raporlamak için bir dizi araç ve kaynağı organize edebiliyor. Bir sunucu ve ağ altyapısını tam olarak optimize etmek için bir yandan konteynerleştirmeyi, yazılım tanımlı depolamayı ve veri korumayı kolaylaştıran bir yandan da mevcut çözümleri entegre eden kapsamlı ve esnek bir yaklaşıma sahip olmak oldukça önemli. Dell Technologies olarak iş ortaklarımızın işlerini sağlıklı bir şekilde yürütebilmelerini sorumluluklarımız arasında görüyoruz. Ortaklarımızı kârlılıklarını artırırken, yeni büyüme fırsatları yaratmalarına ve bunlardan faydalanmalarına yardımcı olacak hizmetler sunabilmeleri için gerekli sertifikaları almaları konusunda teşvik ediyoruz.”
Verileri elde eden, depolayan, koruyan ve analiz eden BT altyapısı giderek kritik hâle geliyor
Bu yıl kurumsal depolama alanında MEAT bölgesindeki işletmelerin karşılaşabileceği zorluklar hakkında bilgi veren Çalıklı, şunları kaydetti: “Bölge genelinde görülen en önemli sorunlardan biri geleneksel depolama mimarileri ve teknolojilerinin yaygınlığı olarak karşımıza çıkıyor. Bu sebeple BT kuruluşları, geliştirilmiş verimlilik için günümüz iş ortamında ihtiyaç duydukları çevikliği sağlamada yetersiz kalıyor. İşletmeler daha veri merkezli iş modellerine geçerken; verileri elde eden, depolayan, koruyan ve analiz eden BT altyapısı giderek kritik hâle geliyor.” Çalıklı, yüksek düzeyde kullanılabilirliği destekleyecek doğru çözüme ve bilgi birikimine sahip olmanın, depolamaya ilişkin satın alma kararları verirken işletmelerin karşısına çıkan bir başka kritik husus olduğuna dikkat çekerek “Bununla birlikte yine IDC‘ye göre, daha fazla veri depolamanın getireceği maliyet nedeniyle kuruluşlar, verileri uzun süreli saklamaya yarayacak yeni veri saklama politikalarına geçmekten kaçınıyor. Bu durum, kuruluşlar veri analitiği girişimlerinde özellikle eski verilerle olumlu bir yatırım getirisi elde etmeye başlayana kadar, kurumsal depolama alanının daha hızlı büyümesinin önünde bir engel olarak kalacak” değerlendirmesini yaptı.
Kubernetes ekosistemi hızla büyüyor
Çalıklı, Türkiye’de kurumsal bulut depolamaya yönelik en yeni teknolojileri açıklayarak “Kubernetes ekosistemi hızla büyüyor. Yüksek performanslı, esnek kurumsal depolamayla entegrasyon, MEA bölgesi genelinde konteyner tabanlı uygulamaların benimsenmesini hızlandıracak. Konteyner Depolama Arayüzü sürücüleri; blok, dosya ve yapılandırılmamış depolama sistemlerini Kubernetes gibi Konteyner Düzenleme Sistemleri üzerinde konteynerleştirilmiş iş yükleriyle karşı karşıya getirmek için bir çözüm sunuyor” dedi. Buna ek olarak ‘flash tabanlı kurumsal depolama çözümleri’nde de bir artış gözlemlendiğinin altını çizen Çalıklı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ve bu büyümeye telekomünikasyon, bankacılık ve finans sektörleri öncülük ediyor. Gelişmekte olan ‘flash depolama teknolojisi’, geleneksel alternatiflerden daha hızlı olma vaadiyle karşımıza çıkıyor. Bulut bilişim kullanımındaki artış, artan veri hacimleri ve buna bağlı artan veri depolama ihtiyacı, veri güvenliğine ve uyumluluğa yönelik artan ihtiyaçlar, bu yeni teknolojilerin bölge genelinde benimsenmesini sağlayacak.”
Bulut depolama verilere ilişkin sorunları çözmeye devam etmekte
2022 yılında talep görecek kurumsal depolama teknolojileri hakkında bilgi veren Emin Çalıklı, “Bulut depolama; kuruluşlara genel bulut benzeri bir ölçekte, yapılandırılmamış verileri esnek bir şekilde elde etme, depolama, koruma ve yönetme imkânı vererek verilere ilişkin sorunları çözmeye devam ediyor ve rağbet görüyor. Depolama altyapısını etkileyen diğer bazı eğilimler, pek çok iş senaryosunda gerçek zamanlı müdahale gerektiren AI/ML iş yükleri tarafından yönlendirilecek. IDC’ye göre 2024 yılına kadar oluşturulan tüm verilerin yüzde 24’ü sosyal medya, kişiye özel teklifler, altyapı performansını ve kullanılabilirliği gerçek zamanlı yönetme, finansal hizmet ortamlarında işlem bazlı kararlar alma, ‘fraud analitiği’, müşteri hizmetleri sunma veya müşteri sorunlarını çözme gibi farklı alanlarda AI/ML kullanımıyla yönlendirilen gerçek zamanlı veriler olacak” açıklamasını yaptı.
Kapsamlı etkinleştirme programıyla; iş ortaklarımız daha verimli ve kârlı
Çalıklı, kanal ortaklarının rekabet avantajı elde etmek için yapmaları gerekenleri şöyle aktardı: “Günümüzde BT yöneticileri, büyüyen altyapı ihtiyaçlarını karşılama ve yönetme konusunda sürekli bir baskı altında. Bunun yanında görevlerine ilişkin rolleri değişiyor ve çalıştıkları kuruluşlar pratik ve yenilikçi olmalarını bekliyor. Hızla değişen iş ortamı; eğilimlere ve fırsatlara hâkim olmalarını ve rekabet ortamını tam olarak anlamalarını da gerektiriyor. Dell Technologies olarak ortaklarımıza yeteneklerini geliştirmeleri, yeni fırsatlara, pazarlara ve teknolojilere hızla yanıt vermelerini sağlayacak yenilikçi stratejiler benimsemeleri için destek veriyoruz. Uygulamalı eğitimler, sertifikasyonlar ve sundukları teknoloji çözümlerine ilişkin doğru materyallerle, kendi sektörlerini ve kanal ekosistemlerini güçlendirmeleri gerektiğine inanıyoruz.” “Ayrıca Dell Technologies olarak ‘İş Ortağı Programı’mızın bir parçası olmak isteyen tüm iş ortakları için düzenli eğitimler veriyor ve alınması zorunlu sertifikalar için yardımcı oluyoruz” ifadesini kullanan Çalıklı, konuşmasını şöyle tamamladı: “Diğer yandan özellikle depolama konusunda portföyün tamamına sahip olmalarına, ortaklarımız arasında kendilerini diğerlerinden ayrıştırabilmelerine ve donanımlı bir ekip oluşturmalarına yardımcı olmak için kapsamlı bir etkinleştirme programı başlattık. Bu sayede iş ortaklarımız, hizmet satışı yaparak ve ‘İş Ortağı Programı’mızın tüm iş kollarına yönelik olarak sunduğu teşvik ödemelerinden yararlanarak daha verimli ve kârlı olma imkânı elde ediyor.”