Bulut her ölçekteki şirkete farklı fırsatlar sunuyor
Bulut bilişim, sağladığı avantajlar açısından küçük ve orta ölçekteki işletmelere, büyük yatırım yapan dev şirketlerin sahip olduğu imkânları sunabiliyor. Ayrıca teknoloji sağlayıcıları için de “çok pahalı” ithamından kurtulmak için fırsat yaratan bulut, hem sağlayıcıları hem de kullanıcıları optimum noktada buluşturuyor.
“Genel bulut açısından bakınca KOBİ’lerin iş uygulamalarını hizmet olarak bulut üzerinden alması ciddi bir pazar olarak karşımıza çıktığı doğru” diyerek sözlerine başlayan HP Türkiye Satış Öncesi Destek ve Bulut Bilişimden Sorumlu Müdür Mert Sarıkaya, yeni ve mevcut pazarlarda rekabet gücünü artırmak isteyen bir çok KOBİ’nin kendi BT altyapısını kurmak, yönetmek, birden fazla donanım, yazılım üreticisi ile çalışmak yerine hizmetleri bulut üzerinden almayı tercih etmesini beklediklerini belirtti. Sarıkaya’ya göre, yine de bulutun yaygınlaşmasını KOBİ’lere sunulan genel bulut hizmetleri ile sınırlı olduğunu düşünmemek gerek. Sarıkaya, “İster KOBİ olsun, ister özel kurum ya da kamu kurumu olsun her zaman için bulutu ve bulutun getirdiği avantajları değerlendirmek gerekiyor. Kurumlar kullanıcılarına çok daha hızlı ve esnek hizmet vermek için kendi özel bulutlarını kurabilirler” açıklamasında bulundu.
En çok faydayı KOBİ’ler elde ediyor
“Bulut bilişimin en önemli özelliği kurumların iş pratiklerine önemli değişiklikler getirmesidir” şeklinde sözlerine başlayan Anadolu Bilişim Strateji ve Pazarlama Müdürü Övgü Güneri, neden özellikle KOBİ’lerin bulut üzerinden yazılım kullandıklarını şu şekilde aktardı:
“Hız, esneklik, kalite, düşük maliyet gibi faktörlerde başarıyı sağlamak için bulut bilişimden yararlanmak isteyen KOBİ’ler uygun ödeme sistemleriyle tüm bilgi teknolojisi ihtiyaçlarını “hizmet” modelinde alma esnekliğine sahip oluyorlar. Bu sayede kendi iş alanlarına yoğunlaşarak rekabet avantajı elde ediyorlar. Bu nedenle bulut bilişim KOBİ’lerin kendi sektörlerinde öne geçmelerinde büyük rol oynuyor. Tüm şirketler bulut bilişim teknolojilerini işlerine uyarlama esnekliğine sahiptir ancak tabii ki en çok faydayı KOBİ’lerin elde ettiği doğru bir saptamadır.”
“Ölçekten çok hangi amaca hizmet ettiği önemli”
Bir uygulamanın buluta taşınırken, şirketin ölçeğinden çok, uygulamanın hangi amaca hizmet edeceğinin önemli olduğuna değinen Procat Teknoloji Direktörü Yıldırım Duyargil, “Bulut tedarikçisi şirketin işin ölçeğinden beklenen hacme ve trafiğe destek verebilecek kapasitede olup olmadığı, tedarikçi şirketin buluta taşınacak uygulama konusundaki deneyimi ve çözümün buluta taşınmasının avantaj / dezavantajlarının göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyorum” açıklamasında bulundu. “Doğru bulut tedarikçisi seçildiğinde ve doğru iş planı yapıldığında kurum ölçeğinden bağımsız olarak iş uygulamasını buluta taşımada bir sorun yaşanması düşük bir ihtimaldir” diyen Duyargil, Türkiye’deki şirketlerin öncelikle BTK veya BDDK gibi kurum ve kuruluşların genelgelerine istinaden çalışmalarına başlaması gerektiğini aktardı.
İlk hedefimiz Avrupa’yı yakalamak olmalı