Bulut içindeki hibrit uygulamalara ihtiyaç artacak
DE-CIX Bölge Direktörü Bülent Şen
Hibrit uygulama ile farklı uygulama ya da ekipmanların bir arada çalışmasını kastediyoruz. Bulut hizmetler devreye girdiğinde ise bu değişik uygulama ve ekipmanların bir bulut içinde uyumlu bir şekilde çalıştığını görüyoruz. Doğrudan bulut hizmeti sunmadıklarının, ama bulut tarafında sağladıkları hizmetin hibrit olduğunun altını çizen DE-CIX Bölge Direktörü Bülent Şen, “Çünkü bizim sunduğumuz bulut hizmetinde, platformumuza dahil olan ağlar tek bir bağlantı ile birden fazla bulut sağlayıcısı ile çalışabiliyor. Sunduğumuz bulut hizmetinde hibrit mantığı işte bu noktada devreye giriyor. Biz bağlantıyı sağlıyoruz, bunu yaparken de tek bir bağlantıyla, farklı VLAN’lar ile müşterilerimizi hibrit bir ekosistemin parçası haline getiriyoruz” bilgisini paylaştı.
Hibrit uygulamaların bulut pazarının gelişmesinde çok büyük bir potansiyeli var. Aynı bulut içinde farklı uygulama ve ekipmanlardan faydalanabilme kolaylığı, pek çok açıdan bulut dünyasının önünü açıp büyümesini hızlandıracak. “Örneğin bulut hizmet sağlayıcı sayısı hibrit uygulamalarla birlikte artacak. Şu anda bu 5 büyük bulut hizmet sağlayıcısının dahi bir arada kullanılabileceği bir ortam, sektör adına önemli bir dönüm noktası” beklentisini dile getiren Bülent Şen, mimari oluşturma sürecinin gerekliliklerini şöyle anlattı:
“Öncelikle kurumların, ihtiyaç duydukları hizmeti net olarak analiz etmeleri ve hizmet sağlayıcılara da ihtiyaçlarına yönelik bir taleple gitmeleri gerekiyor. Sonrasında ihtiyaç analizlerine göre hibrit mimari konusunda tecrübesi olan bir danışmanlık şirketi ile ilerlemeleri önemli. Şirketlerin bulut servis sağlayıcılarından öncelikli beklentileri mutlaka güvenlik olmalı. Bunu sağlam bir altyapı takip etmeli. Gecikme sürelerine ilişkin net bir garanti ve bir platform üzerinden birden fazla uygulamanın kullanılabilmesi teminatı da bulut hizmet sağlayıcılar tarafında sunulan hizmet kalemlerinde yer almalı. Şirketler bazen ne istediklerinden çok emin olamayabiliyor ya da ihtiyaçlarını net olarak ifade etmekte zorlanabiliyorlar. O nedenle danışmanlık desteğine ilginin artacağını düşünüyorum, ki olması gereken de budur. Hibrit mimarinin sorunsuz işleyişi için kurumların asıl yapması gereken, ihtiyaç analizlerine uygun bir bilanço çıkarmak ve bir danışmanlık şirketinin rehberliğinde bu mimariyi oluşturmak, böylece maliyetlerini de azaltmak olmalı. Kurumsal şirketlerin bulut içindeki hibrit uygulamalara ihtiyaçlarının artacağına inanıyorum. Depolama yapmak üzere yapılan ekipman yatırımları, dolayısıyla şirket giderleri içindeki bu tür kalemler zamanla azalacak. DE-CIX olarak, birbirine bağlı bir ekosistem içinde ağları birbirine bağlayan bir platformuz. Bizim bu noktada stratejimiz; müşterilerimizin platformumuzdaki bağlantıları ile birden fazla bulut sağlayıcısına erişim kolaylığını sektörün büyümesine paralel olarak devam ettirmek ve bu yöndeki hizmet kalitemizi her zaman maksimum seviyede tutmak olacak. Bunu yaparken de gecikme sürelerini azaltmak, maliyetleri düşürmek ve güvenlikten ödün vermemek, her zamanki gibi ana odağımız.”