Bulut tabanlı platformların önlenemez yükselişi…
Günümüzde nesnelerin interneti, yapay zeka, SaaS, blockchain gibi kavramlar birbirinden bağımsız gibi görünüyor fakat; eş zamanlı olarak gelişiyor, hayatımızda yer ediniyor. Özellikle 2020 sonrasında 5G’nin yaygınlaşmasıyla birlikte yeni bir kilometre taşı daha geride kalacak. IDC verileri, dünya genelindeki nesnelerin interneti harcamalarının 2018 sonunda 772 milyon dolara ulaşacağı ve bu tutarın 2019’da 141 milyar dolar, 2021’de 1 trilyon dolara yükseleceğini vurguluyor. Bu ciddi tutarlar beraberinde bulut tabanlı platformların da hızlı bir ivme yakalamasını sağlayacak. NGN İcra Kurulu Başkan Yardımcısı, Müfit Süer’in verdiği bilgilere göre, bugün SaaS, PaaS, IaaS gibi teknolojilere ait tüm süreçler bulut bilişim platformları üzerinde gerçekleşiyor. Bu servislere yönelik harcamaların 2020 sonunda 411 milyar dolara yükseleceği öngörülüyor.
Bulut bilişim ve yönetilen hizmetler pazarı dünyada ve Türkiye’de ortalama yüzde 20-25 seviyesinde büyüyor. Yapılan araştırmalar da BT dış kaynak ve hizmet pazarının en hızlı büyüyen iki segmentinin bu ikisi olduğunu ortaya koyuyor.
TELKODER raporlarına göre Türkiye’de veri merkezi sektörünün sürekli olarak büyüme gösterdiğinin altını çizen Müfit Süer, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Geçmişle kıyasladığımızda, veri merkezlerinin çok iyi bir noktaya geldiğini görüyoruz. Örneğin; 2004 yılında Avrupa ile aramızda büyük bir uçurum varken, şu an rekabet edebilecek konumdayız. Avrupa’daki veri merkezlerinden altyapı, hizmet ve operasyon anlamında farkımız bulunmuyor. Müşterilerimize aynı kalite standartlarını sunabiliyoruz. Türkiye veri merkezi pazarı dünya genelinde en hızlı büyüyen pazarlardan biri ve grubumuz sektörde fark yaratmaya hazır. İstanbul’da bulunan Star of Bosphorus Veri Merkezi’nin Asya, Ortadoğu ve Avrupa’daki birçok global işletmeyi bir araya getireceğini, dijitalleşmenin merkez üssü konumuna geleceğini düşünüyoruz.
On yılı aşkın süredir Türkiye’de ve Orta Doğu’da faaliyet gösteren bölgesel bir teknoloji grubu NGN olarak kuruluşumuzdan bu yana müşterilerimize yenilikçi teknolojiler, çözümler ile katma değer yaratma ve uçtan uca hizmet verme ilkesiyle hareket ediyoruz. Anahtar teslim hizmet anlayışımız ile veri merkezinden bulut bilişime, veri depolamadan ağ çözümlerine, kurumsal uygulamalardan bilgi ve ağ güvenliğine, nesnelerin internetinden 3D teknolojilere kadar pek çok yenilikçi çözüm ve hizmet sağlıyoruz.
Biz ülkemize değer katmayı, istihdam sağlamayı, yatırım yapmayı ve yatırım yapılmasına olanak sağlamayı ilke edinmiş bir şirketiz. Bu vizyonla 150 milyon dolar düzeyinde bir yatırımla hayata geçirdiğimiz, ülkemizin en güvenli, ‘operatör bağımsız’, Tier III tasarım ve tesis sertifikasına sahip veri merkezi Star of Bosphorus ile ilgili hedefimiz müşterilerimize salt bir veri merkezi tesisi sunmaktan çok öte. Star of Bosphorus’u geleceğini düşünen ve verilerinin değerini bilen şirketlerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarladık. Hem veri merkezi altyapımız ile hem de burada sunacağımız hizmetler ile fark yaratmayı, Türkiye’deki veri merkezi anlayışını yükseltmeyi hedefliyoruz. Star of Bosphorus’ta şirketlere danıșmanlık, bulut, uygulama yönetimi, felaket kurtarma, yedekleme ve iș sürekliliği, güvenlik, veri depolama, barındırma başta olmak üzere geniș bir yelpazede, uluslararası standartlarda veri merkezi hizmetleri sunuyoruz. Star of Bosphorus Veri Merkezi ile hedefimiz hem ülkemize, hem bölgemize, hem de sektörümüze değer katacak nitelikte işlere imza atarak bugünkü başarımızı daha ileri seviyelere taşımak.”
Veri merkezleri ve bulut teknolojileri bilişim sektörünün lokomotifleri olduğunun kaydeden Müfit Süer, “Tüm odağını ve eforunu bu iki alana yönelten bir şirket olarak gelecekten bizim de hem küresel hem de Türkiye olarak beklentimiz oldukça yüksek. Bu kapsamda NGN olarak geleneksel BT servisleri ile yönetilen bulut servislerini bütünleştirerek uçtan uca bulut entegratörü olma vizyonumuz ile kurumsal müşterilerimizin yanında yer alıyoruz.
Şirketlerin değişen BT altyapısı ihtiyaçları, değişen çözümleri de beraberinde getiriyor. Bu değişimde kurumların en yakın teknoloji iş ortağı konumumuzla bu ihtiyaçları doğru şekilde ortaya koymak ve en uygun çözümü sunmak; bu sırada da kurumları da eğitmek ve teknolojik farkındalıklarını artırmak işimizin en temel tarafı” dedi.