Bulut ve LTE’nin iş olanakları eğitimle değer kazanıyor
Buluta dayalı BT çalışanlarının 2015 yılına kadar yıllık yüzde 26’lık bir büyüme göstermesi bekleniyor. IDC’nin raporuna göre, bu durum da dünya çapında 7 milyon yeni bulut bağlantılı iş imkanı doğmasını ifade ediyor. Buna rağmen BT çalışanı istihadamına bakıldığında 2012 yılında 1.7 milyon bulut bağlantılı pozisyonun boş kaldığı görülüyor. Çünkü bulutla bağlantılı işleri yapabilecek yeterlilikte eleman sayısı çok az.
Huawei, bu boşluğu doldurmaya çalışan şirketlerden biri olarak Türkiye ve bölgedeki hedeflerini anlattı. 2008 yılında ilk olarak İTÜ’deki eğitim merkezinde eğitimlerine başlayan Çin’in dev şirketi, 2010 yılında Ümraniye’deki merkezine geçince eğitimleri de o binaya taşıdı. Şu anda yoluna 13 eğitmenle devam eden Huawei, 30 milyon doların üzerinde yatırımla oluşturduğu laboratuvarlarında sertifikalarını veriyor.
2013 yılında öncelikli olarak LTE, IP ve bulut bilişim eğitimlerine önem vereceklerini açıklayan Huawei Akademi Eğitim Direktörü Yücel Aslanbaş, “Huawei Akademi’de bugüne kadar müşterilerine 3900 sınıf gün Ürün Teknik Eğitimi sağlandı ve yenilenen eğitim merkezimizin olanakları çerçevesinde 2013 yılından itibaren bu miktarın büyük bir artış göstermesi planlanıyor” açıklamasında bulundu. Türkiye’de talebin IP sertifikasına olduğunu dile getiren Aslanbaş, operatörler ve bankaların eğitimler konusunda oldukça istekli olduğunu vurguladı.
“FATİH Projesi’yle eğitimlerin artacağını tahmin ediyoruz”
IDC’nin raporunu hatırlattığımız Aslanbaş’a bulut bilişim dolayısıyla yaratılan işler için yetişmiş eleman sıkıntısının nasıl aşılacağı sorusunu yönlendirdik. Merkezlerinde verdikleri eğitimlerin yanı sıra ODTÜ ile geçtiğimiz yıl ortaklık gerçekleştirdiklerini hatırlatan Aslanbaş, “Özel üniversitelerle de görüşmelerimiz sürüyor. Bunun yanında kısa süre içerisinde bir eğitim kurumuyla da anlaşarak eğitimlerin yaygınlaştırılmasını sağlayacağız” dedi. Aslanbaş’a göre, bulut bilişime uygun eleman yetiştirilerek bu alandaki açığın giderilmesi için BTK’ya büyük iş düşüyor ve kurum bu konuda oldukça istekli görünüyor.
En büyük hedeflerinin Milli Eğitim Bakanlığı ve BTK ile çalışmalar yürütmek olduğunu aktaran Huawei Akademi Eğitim Direktörü, “FATİH Projesi’ndeki ihalelerden birini alırsak, kamuda vereceğimiz eğitimlerin artacağını düşünüyorum. Projeyle birlikte oluşturulacak ağ sebebiyle sertifikalı çalışan ihtiyacı da artacaktır” şeklinde konuştu. Daha önce BTK ve İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) gibi kurumlarla eğitimler gerçekleştirdiklerini aktaran Aslanbaş, bölge ülkelerdeki yeni mezunlara da İstanbul’da eğitim verdiklerini açıkladı.
“Sektörün eğitim ihtiyacını karşılayacağız”
BT altyapısı konusunda Cisco’nun eğitimleri uzun zamandır biliniyor. Bu nedenle şirketin verdiği eğitimlerin sektörde önemi bulunuyor. Yeni mezunların iş bulmak için tercih ettiği sertifikalar, sektörün ihtiyaç duyduğu ara eleman sıkıntısını da gideriyor. Huawei’nin yaptığı yatırımlarla Cisco’nun eğitimleriyle yarattığı algının ötesine geçeceklerini iddia eden Yücel Aslanbaş, “Yatırımlarımızı sürdürerek eğitimlerimizi yalnızca Türkiye’de değil, bölge ülkelere açmayı düşünüyoruz. Önümüzdeki yıl içerisinde, çeşitli kanallar üzerinden binden fazla kişiye eğitim vermeyi hedefliyoruz” dedi.