Bulut ve mobil uygulamalar alanında eğitimler artacak
Kurumsal tarafta bulut bilişim, sanallaştırma ve mobil uygulama geliştirme alanında eğitimlerin artmaya devam edeceği öngörülüyor. Diğer yandan iletişim teknolojilerinin sunduğu gelişim fırsatlarıyla, uzaktan eğitimin ve etkileşimli eğitim daha da ön plana çıkacak. Yazılım uzmanlarına olan ihtiyaç her zamanki gibi devam edecek.
Mirsis Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Mustafa Dağdelen’e göre, eğitim, kariyer ve teknoloji ilişkisinin en temel ortak noktası hayatımızın çok büyük sürelerini kapsamaları. Artık hayatımızın her noktasında birçok kanaldan iletişiyoruz. Dağdelen, şunları söylüyor: “İletişim teknolojilerini işimizin bir altyapısı veya parçası olarak müşterilerimize sunuyoruz. Önümüzdeki dönemde iletişim teknolojilerinin sunduğu gelişim fırsatlarıyla, uzaktan eğitimin ve etkileşimli eğitimin ön plana çıkacağını, eğitim teknolojilerinde tabletin ve teknolojinin getirdiği birlikte çalışma ve öğrenme avantajlarını gözlemleyeceğimizi belirtmek isterim. Tüm bu teknolojik inovasyonları yakalamak ve geliştirmek adına bilgi teknolojileri temel eğitim başlıklarının yanı sıra ürün geliştirme, mobil program geliştirme, arayüz tasarımı ve kullanılabilirlik ve ergonomi gibi uzmanlık eğitimleri ön plana çıkacaktır.”
Hiç bitmeyen ihtiyaç alanı: Yazılım
Bilge Adam Bilişim Hizmetleri, Kurumsal Eğitim Satış ve Pazarlama Müdürü Servet İlik, kurumsal tarafta bulut bilişim, sanallaştırma ve mobil uygulama geliştirme alanında eğitimler artmaya devam edeceği görüşünde. Bireysel taraftaysa özellikle yazılım teknolojilerine yönelik bir artış gözlemliyor. İlik’in görüşleri şu şekilde :”Bilişim alanında insan kaynakları hizmeti veren şirketimiz Bilge Adam İnsan Kaynakları Hizmetleri sayesinde sektörün ihtiyacını açıkça görebiliyoruz. Buna göre hiç bitmeyen ihtiyaç alanı yazılım dünyası. Hep en çok aranan profesyoneller yazılım uzmanları oldu ve olacak. Ardından sistem yönetimi ve ağ yönetimi uzmanları ile web dünyasının vazgeçilmezleri arasında olan tasarım uzmanları en çok aranan profiller diyebiliriz. Elbette yıllar ilerledikçe bu kategoriler daha alt kırılımlara ayrılmaya başlandı. İş zekâsı, veri ambarı, ağ güvenliği, portal yönetimi, ERP danışmanı, veri analisti, gibi alt kırılımlar da sürekli talep edilen profiller arasında yer alıyor.”
“Bütün büyük şirketler halihazırda çok büyük veritabanları kullanıyorlar ve gün geçtikçe bu veritabanları çok hızlı bir şekilde büyüyorlar ve müşterilerin ihtiyaçlarına göre şekilleniyorlar” diyen Bilginç Müşteri İlişkileri Yöneticisi Can Küçükosmanoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Hızla büyüyen bu ortamda ayakta kalabilmek için büyük şirketler, bu işi gerçekten iyi bilen eleman arayışındalar. Gerek donanım gerekse bu donanımlar üzerindeki yazılımlar için çok büyük harcamalar yapmaya hazırlar. Bu nedenle Bilginç IT Adacemy tarafından yetkin olarak verilen Oracle ve Java eğitimleri gelecekte de en çok aranan eğitimlerin başında gelecek.”
Telepresence ve IPTV uzmanlığına ihtiyaç artacak
BT Eğitim Eğitmeni Cumhur Kızıları, yapılan araştırmalara göre ses ve video trafiğinin 2016 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 45 büyümesinin öngörüldüğünün altını çiziyor. Kızıları’na göre, video konferans sistemlerinin klasik yapıdan HD video ve sese geçmesi aynı zamanda çoklu sistemlerle kurulan konferans odalarında gerçeğe yakın bir iletişim olanağı sağlanmakta. Ayrıca tablet bilgisayarların yaygınlaşması ile kullanıcılar her an bu tür konferanslara dahil olabilmekte. IPTV altyapısının yaygınlaşması ve bir sonraki aşamada 3D VoD (video on demand) içeriğin hayatımıza girmesiyle bağlantı hızı ve bağlantı kalitesi önem kazanmakta. Yeni teknolojilerle birlikte ağ uzmanlığına ek olarak Video, Telepresence ve IPTV uzmanlığı önümüzdeki yıllarda personel ihtiyacı artacak meslekler olacaktır. Ayrıca ağ optimizasyonu ve servis kalitesi uzmanlığı verilen hizmetin sürekliliğini sağlamak açısından önem arz eden mesleklerden olacaktır.
Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, iş dünyasının beklentilerini karşılayabilecek nitelikte mezunların yetiştirilmesi ve uluslararası pazarda rekabet edebilecek profesyonellerin Türkiye’ye kazandırılması için eğitimde kalitenin önemine inanıyor. Başarıyı getiren asıl etken her işte kalite. Günümüzde gelişen rekabet, iş ve yönetim anlayışı kurumları mükemmeli aramaya yöneltiyor. Şirketler çalışanlarının daha iyi hizmet ve ürün yaratabilmesi için eğitim programlarına milyarca lira harcıyorlar. Bu da gösteriyor ki başarının anahtar kelimesi “kalite” kavramıdır. Günümüzün değişen müşteri isteklerinin en etkin ve hızlı bir şekilde karşılanabilmesi için adaylar kendilerini mesleki yönden geliştirebilecekleri eğitim programlarına katılmalı. Tütüncü, bu eğitim programlarını şu şekilde sıralıyor:
– Lojistik ve Tedarik Zinciri Sertifika Programı
– Filo Yönetim Sistemleri Eğitim Programları
– Bilgisayarlı Muhasebe
– Grafik ve Tasarım
– Web Tasarım
– Çağrı Merkezi Müşteri Hizmetleri Yetkilisi