Buluta dönüşüm İstanbul’da da ilk sırada yer aldı
En büyük yazılım şirketlerinin buluta dönüşüm süreçleri tartışılırken, SAP’nin bu alanda ne kadar kararlı olduğu SAP Forum’da katılımcılara gösterildi.
SAP Forum İstanbul’da gerçekleştirildi. Kendi ekosisteminin yanı sıra kullanıcılarla da bir araya gelinen etkinlikte bulut bilişimin SAP’i için ne denli önemli olduğu yeniden gözler önüne serildi. Etkinliğin düzenlendiği merkeze girişte ziyaretçileri “SAP Bulut” standı karşılarken, tüm oturumlarda bulutun bir bölümüne mutlaka değinildi.
Dünyanın en büyük iş yönetimi yazılım üreticisi konumunda bulunan SAP, bulut bilişim yatırımlarını hızlandırmak için daha önce açıkladığı kârlılık oranlarını erteledi. 2015 yılında tutturulması beklenen yüzde 35’lik kârlılık oranı 2017 yılına ötelenirken, esas gelirleri oluşturan lisans bölümüyle bulut bilişim arasında bir denge kurulmaya çalışıldığı gözlendi.
SAP’nin 2013 finansal sonuçlarına bakıldığında bulut bilişimden elde ettiği gelirin en hızlı artış gösteren kısım olduğu kısa süre önce ortaya çıktı. Bulut çözümleri abonelik ve destek gelirleri, yüzde 50 artışla 31 Aralık 2013 itibarıyla yaklaşık 1,2 milyar avroya ulaştı. Şirketin 2017 yılında 3 ila 3.5 milyar avroluk bulut kârı hedeflediği de belirtildi.
Bu rakamlara rağmen SAP’nin bulut bilişim eğiliminde geç kaldığı sebep gösterilerek hisselerinde düşüşler yaşandı. Yatırımcıların ikna çalışmaları ise Ortak CEO’lardan Bill McDermott’un New York’taki gazeteci buluşmalarında devam etti. Bu toplantıda McDermott, şirket içerisindeki bulut satışlarının yüzde 50 oranında arttığını, bulut abonelik gelirlerinin de yüzde 39 oranında yükseldiğine dikkat çekti.
Bulut bilişim şirketlerin kaderini belirliyor
Bulut bilişimin baskısıyla karşılaşan tek şirket SAP değil. Dünya devi BT şirketleri arasında gösterilen Oracle, bulutun BT karmaşasına çözüm olduğunu söylerken, Microsoft da şirketin Azure bulut altyapısını kuran Satya Nadella’yı CEO olarak görevlendirdi. BT alanında hizmet veren Salesforce.com gibi bulut bilişim ile işe başlayan şirketlerin geride kaldığı yorumları yapılırken, bu iddiaları SAP Forum için İstanbul’da bulunan Angelique de Vries’a sorduk.
SAP’nin satış öncesi ve müşteri deneyimi bölümünün dünya başkanı De Vries, “SAP’nin 40 yılın üzerinde geçmişine bakıldığında her zaman rakipler olmuştur. Bu oldukça sağlıklı bir durum. Bizim baştan uca sunduğumuz çözümler sayesinde piyasadaki konumumuzun oldukça iyi olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu. Türkiye’de gerçekleştirilen etkinlik ve SAP’nin bu yıl öne çıkardıkları hakkında görüşlerini de aktaran De Vries, “Bu etkinlikte de yürüdüğünüzde görebileceğiniz gibi, Türkiye’deki inovasyonun hızını gözlemlemek oldukça heyecan verici. Buradaki kitlenin dinleme ve öğrenme konusundaki duruşunun yanı sıra yeni teknolojilere uyumu inanılmaz” dedi. Etkinlikte konuştuğu, pazarlamanın geleceğini tartışan şirketlerin tamamının yeni işlere imza attığını aktaran Angelique de Vries, bu şirketlerin enerjisinin ilham verici olduğuna dikkat çekti.
Şirketin buluta geçiş sürecini de değerlendiren De Vries, bulutun diğer tüm platformlarla bağlantısı olduğunu ifade etti. Bulutun sadece bir eğilim olmadığına da değinen De Vries, “Bulut şu anda burada ve iş hayatımızın çok önemli bir parçası. 35 milyondan fazla iş insanı SAP bulut çözümlerini kullanıyor” diyerek sözlerini tamamladı.
“Hemen her sektörde tecrübe edindik”
SAP Türk girişimcileri küresel pazara hazırlıyor
2012’de ABD’de başlatılan Startup Focus programı, bellek içi teknoloji, büyük veri ve gerçek zamanlı veritabanı konularında çalışan girişimcileri desteklemeyi amaçlıyor. SAP Ventures, 1 milyon doların üzerindeki fonuyla, bugüne kadar bin 500’ün üzerinde girişimciyi, inovatif fikirlerini hayata geçirmek için destekledi.
SAP’nin Özyeğin Üniversitesi Girişim Fabrikası işbirliğiyle başlattığı Startup Focus Program (Teknogirişimcilik Hızlandırma Programı), Türkiye’de büyük veri alanında çalışan yenilikçi fikirlere sahip gençleri küresel pazara taşımayı hedefliyor. Büyük veri alanında çözüm geliştiren girişimcilere ve teknoloji şirketlerine açık bir yarışma olarak kurgulanan program ile SAP genç girişimcilerin inovatif fikirlerini hayata geçirmelerine destek oluyor.
SAP inovasyonu spora taşıyor
Küresel çapta NBA, NFL, WTA gibi spor organizasyonları ve ligler için altyapı çözümleri geliştiren SAP, dünyada Bayern Münih, New York Jets, New York Giants, New York Yankees ve San Francisco 49ers gibi takımların e-dönüşümlerine destek veriyor. NBA.com istatistik paneli gerçek zamanlı bellek içi SAP HANA platformu üzerinden tüm basketbol severlere ve basın mensuplarına NBA’in resmi istatistik tarihinin tamamını sunuyor.
Almanya birinci ligindeki Hoffenheim’ın başarısı da SAP’nin kurucularından olan Dietmar Hopp’un analitik yeteneklerine bağlanıyor. Hopp, 200 yılında Alman 5. liginden aldığı takımı 2008 yılında Bundesliga’ya çıkartırken, son altı sezondur takımın en üst ligde oynamasının önünü açıyor.