Bulutların üstünde güvenli mobilite keyfi
IBM Pulse 2012 etkinliğinin öne çıkan başlıkları; riskleri bilerek ilerlemek ve sadeleştirilmiş yapılar oluşturmak oldu. IBM Yazılım’ın Pulse 2012 etkinliği, ‘dünyanın altyapısını optimize etmek’ ana teması ile 4-7 Mart tarihleri arasında Las Vegas’ta düzenlendi. Özel bulutta beklenen gelişim üzerinde durulurken, bulut kavramı ‘sınırları olmayan iş dünyası’ olarak tanımlandı. Etkinlik kapsamında açılan ‘Solution Expo’ da konferansta ele alınan konuların temelini oluşturan IBM ve iş ortaklarının çözümlerinin katılımcılarla buluşmasını sağladı.
Etkinliğin açılışında konuşan IBM Tivoli Yazılımı Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Scott Hebner, 79 ülkeden 8 bin katılımcının zirvede bir araya geldiğini vurguladı. Risklerin ve bunun maliyetinin arttığı üzerinde duran Hebner, “İş dünyasında büyük değişimler var. CIO’lar inovasyon yönetiyor ve ihtiyaçlar sürekli artıyor. Daha akıllı bir dünyada zaman, para ve enerji tasarrufu herkesin önceliği. Altyapı her yerde, her sektörde ve iş dünyasının artık sınırları yok” dedi. Konferanslar boyunca her konuşmacının vurguladığı bir başlığı Hebner şu sözlerle gündeme getirdi: “Göremediğinizi ve otomatize edemediğinizi, dolayısıyla maliyetlerinizi kontrol edemezsiniz. İşte bu yüzden inovasyon ve strateji ile ilerlemek şart.”
Öncelikleri doğru saptamalı
IBM Yazılım Ara Katman Yazılımları Grubu Başkan Yardımcısı Robert LeBlanc ise BT sektöründe değişimin hiç bitmediğini belirterek şunları söyledi:
“CIO anketimize göre, CIO’lar BT’nin değişmesi gerektiğini biliyor, daha azla daha fazlasını yapabilmeyi istiyor. İnovasyon da bunun sırrı. Görebilmek, kontrol ve otomatize etmek ise herkesin hayali olan iş sonuçları. Bizce önceliği olan 4 alan var: Bulut, kurumsal mobilite, güvenlik ve varlık yönetimi. Bulut başlığı, sanallaştırmadan daha fazlası ve herkesin buna ilgisi var. Kurumsal mobilitede ise ses trafiğini geçen bir veri trafiği söz konusu. Mobilite gerçeğini reddedemezsiniz. Cep telefonu, tablet dediğimiz zaman, PC sunucu güvenliği yetmez. Buna daha geniş bakabilmek gerek. Varlık yönetiminde ise her şey birbiri ile bağlantılı hale geliyor. Sadeleştirmek, bütünleştirmek, optimize etmek şart.”
Mobilite, bulutu destekliyor
“Mobilite üç önemli değişimi hayatımıza sokuyor” diyen IBM Tivoli Yazılımı Genel Müdürü Dr. Danny Sabbah, “Birincisi, mobilite artık iş uygulamalarında var ve iş verisi daha da mobil olacak. Ağlar arasında veri takibi önemli. İkincisi; akıllı fiziksel yapıların gelişimi. Üçüncüsü ise güvenlik. Mobile gömülü sistemler arttıkça, her yaptığınız daha güvenli olmalı” açıklamasını yaptı. Bu üç başlığın birleşiminin, daha karmaşık yapıyı ortaya koyduğu üzerinde duran Sabbah, çevikliğin burada büyük önem taşıdığına dikkat çekti ve devam etti:
“Böylece değişime tepki vermek, iş sonuçlarını analiz ederek gereksiz maliyet ve risk yükünden kurtulmak mümkün oluyor. Mobil ve bulut yeni teknoloji eğilimi. Mobilite buluttaki büyümenin itici gücü. Bulut aslında önceki teknolojik geçişlerden farklı değil. Ama doğru yapılandırıldığında faydaları daha büyük. Bulut tercih ve esneklik sunar, analitik yapısı ile karar alma süreçlerini hızlandırır. BT yeniden yaratılırken bulut da bu süreci hızlandırıyor.”
İkinci günün açılış konuşmasını IBM Yazılım Grubu Kıdemli Başkan Yardımcısı Steve Mills yaptı. “Karışık bir dünyada yaşıyoruz ve BT işletim maliyetleri hızla artıyor, BT bütçeleri aşınıyor” analizi ile söze başlayan Mills, yıllardan beri yarattıkları yenilikleri, kullanıcı ihtiyaçlarına nasıl yanıt verdiklerini anlattı. “BT’ye bakışımızı değiştirmemiz gerek. Çünkü örneğin sigorta şirketleri veya bankalar bir BT şirketi değil” eleştirisini yapan Mills, “Operasyonel etkinliğimizi geliştiren çözümlerimizle yine ön planda olacağız. Yazılım ve donanımda en düşük operasyon maliyeti, maksimum fayda, bütünleştirme önceliğimiz” dedi.
IBM Pulse 2012’den kısa kısa…
– Etkinlik boyunca sosyal ağlar hep ön planda oldu. Günün açılış oturumları da günün Twitter başlıkları ve sorularıyla başladı. ‘Evet’ ve ‘Kesinlikle hayır’ yanıtlarını bekleyen sorulardan biri ‘Gelecekte junk postaları silmeyeceğiz, çünkü çok kişisel olacaklar’ olurken, Twitter’da #IBMPulse hashtag’ine şu cümlenin devamına dair önerilerin gönderilmesi istendi: “Bulutsuz bir hayat…….”
– Her gün değişen anlamlı sözler göre çarptı: ‘Amerikalılar neden başkan olması için 2, ama Miss America için 50 kişi arasından seçim yapıyor?’, ‘Ne zaman bir başvuru formu doldursam acil durumda aranacak kişi olarak ‘Doktor’ yazarım. Annem ne yapabilir ki?’, ‘Bir kişinin fikirlerini çalmak sahtecilik, çok kişiden çalmak ise araştırmadır’, ‘Endişe işe yarar! Endişelendiğim şeylerin yüzde 90’ı asla olmadı’, ‘Bizim neslimiz kapı çalmıyor. Dışarıda olduğumuzu bilmeniz için ararız veya mesaj göndeririz’, ‘Bir kriz anında gülebilen kişi, suçlayacak birini bulmuştur’, ‘Ehliyet sınavından geçemedim. Adam bana ‘Kırmızı ışıkta ne yaparsın?’ diye sordu, ben de ‘Genelde mesajlarıma yanıt veririm, e-postalarımı ve Facebook’u kontrol ederim’ dedim’.
– ‘Daha Akıllı Fiziksel Altyapı’ başlıklı oturumda söz alan IBM Tivoli Yazılım Kurumsal Varlık Yönetimi Başkan Yardımcısı George Ahn, “Çevik olmak için son teknolojiyi takip etmek, akıllı sistemler oluşturmak, çok fazla veri arasından bilgi elde edebilmek gerek” derken, Tivoli Strateji ve Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Jamie Thomas, “Sahip olma maliyeti önemli ve servis yönetimine odaklanmaya devam edeceğiz” bilgisini verdi.
– ‘Güvenlik Zekâsında Deneyim ve Beklentiler’ başlıklı oturumda IBM BSI Kristin Lovejoy şunları söyledi: “Güvenlik zekâsı; tehditleri bilmek, bunlara göre önlem alabilmektir. İş transformasyonunu etkin yapar, yeni teknolojinin getirdiği riskleri bilirseniz, iş süreçlerini buna göre geliştirip riski de yönetebilirsiniz. Bunun için de standartlara uyum ve para harcamak gerekir. Etkili olmanın yolu sadeleştirmede saklı. Bulut bu nedenle inanılmaz.”
– ‘Gelişen Teknolojiler, Gelişen Tehditler’ başlıklı oturumda Scotiabank’tan Adam Evans, “2012 yılı tehditleri de 2011 yılından farklı olmayacak. Sosyal medya açıkları, birleşik tehditler, DDoS’lar yine olacak. Bunlarla başa çıkmak için kullanıcı eğitimi ve farkındalığı yaratmak, yama destekleri sunabilmek ve ‘Ağını bil, zayıflığını anla’ mantığı önemli olacak” dedi. IBM X-Force Araştırma Müdürü Robert Freeman ise “Süreçler değişse de bu böyle olacak. Yeni tehditler var ve tehlikeler gelişiyor, hedefe odaklanıyor, finansal amaçlar veya politik, askeri hedefler itici güç oluyor” bilgisini verdi.
– IBM Pulse 2012’ye Türkiye’den de Avea, Turkcell, Garanti Teknoloji, Garanti Bankası ve Superonline ekipleri katılarak gerek sunumları ile katılımcıları bilgilendirdiler, gerekse oturumları takip ederek yeni teknolojilerle ilgili bilgi edindiler.