Bulutta da hızlı büyüyoruz ama yeterince faydalanamıyoruz
Bulut bilişim adı altında yanlış yönlendirmeler yapıldığına işaret eden Innova Genel Sektör ve Finans İş Geliştirme Grup Yöneticisi Bilgehan Baykal, “Bu durum kavram kargaşası yaratıyor. Birçok örnekte BT Araçları Otomasyonu (Runbook Automation), “Automated Provisioning” adı altında bulut çözümü gibi kurumların karşısına çıkarılıyor. Pek çok sistem için gereksiz bir hale gelen bu çözüme artık ihtiyaç kalmadığını bilmekte yarar var. Dahası, bu yaklaşım kurumlara gereğinden fazla ve pahalı donanım yazılım yatırımı maliyeti de yüklemektedir” diyerek sağlayıcıların yaklaşımlarını eleştirdi.
Öte yandan sanallaştırmanın da Türkiye’de çoğu zaman bulut ile karıştırılabildiğine işaret eden Baykal, “Sanallaştırma statik yapılarda atıl olan kaynakların daha iyi değerlendirilmesi açısından büyük avantajlar sağlayabiliyor. Ancak operasyonel ortamda, özellikle büyük ölçekli veya uygulama-odaklı durumlarda sanallaştırma kayda değer bir yatırım geri dönüşü sağlamaktan öte, ters etkiler bile yaratabiliyor” şeklinde konuştu.
Ülkemiz şirketlerinin web hizmetleri, e-posta hizmetleri, satış otomasyonu ve anket uygulamaları gibi hizmetleri aldığını belirten Prolink Sistem Mühendisi Gökhan Çetinkaya, “Hassas bilgiler içeren ERP uygulamaları ise potansiyel güvenlik problemleri nedeniyle şu aşamada fazla tercih edilmiyor” dedi.