Bulutta iş uygulamalarının yörüngesi değişiyor
Teknolojinin artık bireysel tarafta daha hızlı geliştiğini son yıllarda gözlemlemek mümkün. Bu gelişimin gerisinde kalmadan, daha esnek yapılara kavuşmak isteyen işletmeler, bulut bilişim uygulamalarını tercih ediyor. Bu tercihler daha çok iş sürekliliğini hedefliyor.
HP Türkiye İletişim ve Medya Çözümleri Müdürü Feyyaz Atalay, sebeplerini şu şekilde açıklıyor: “Öncelikle bulutun gerektirdiği ve işlediği büyük veri trafiğini insanlarla değil sadece otomatik yazılım uygulamalarıyla yönetebiliriz. İkincisi bulut farklı bilgisayarların imece usulü görev paylaşımı yaptığı, kutular arası sanallaştırma yapılan bir işbirliği sistemidir. Bu bilgisayarları, depolama birimlerini, ağ anahtarlarını ve sunucular birbirine yazılımlarla bağlanıyor. Sonuç olarak içinde otomasyon ve bütünleştirme terimleri geçen bütün çözümlerin bulutta popüler olacağını söyleyebiliriz.”
İnnova Bilişim Çözümleri Finans ve Genel Sektörden Sorumlu İş Geliştirme Grup Yöneticisi Bilgehan Baykal, bu platformda gelişen uygulamaların ödeme-tahsilat ve CRM uygulamaları olacağını düşündüğü belirtti.
NetApp Türkiye Teknik Müdürü Lütfi Yunusoğlu, “Finanstan telekoma, medya sektöründen sağlık sektörüne kadar birçok alanda sahip olunan veriler iş sürekliliği açısından kritik bir önem teşkil ediyor. Bu yüzden veri depolama teknolojilerindeki en yeni eğilimlerin değerlendirilmesi şirketler için vazgeçilmez bir konu haline geldi” dedi. Yunusoğlu, bulut çözümlere, melez modellere ve özellikle de teknolojilerin hizmet olarak alınması gibi konulara ilerleyen zamanlarda daha fazla yönelim olacağını aktardı.
Bulut KOBİ’ler için nimet niteliğinde
Mirsis Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Gül Düzgider, müşteri ilişkileri yönetimi, ofis uygulamaları, çokluortam içerik depolama ve bulut depolama ve self servis sunucu ve altyapı hizmetleri alındığından söz etti. Özellikle KOBİ’lerin bulut uygulamalarından faydalanabileeğini aktaran Düzgider, zaten hazırda olmayan ve sahip olmak olmak için yüksek maliyetlerle erişebileceği uygulamalara bulut sayesinde ucuza erişebileceklerini belirtti.
Özellikle birlikte çalışma, paylaşım, mesajlaşma ve iletişimin öne çıkarıldığı iş uygulamalarının bulut bilişimin faydalarını ortaya çıkardığını belirten Microsoft Türkiye Sunucu ve Yazılım Araçları Ürün Grup Müdürü Necip Özyücel, her zaman her yerden erişim gereken, bilginin paylaşılması gereken iş uygulamaları için bulutun çok doğru bir ortam sunduğunu belirtti.
Bulut servis sağlayıcıları bulut/internet üzerinden altyapı, depolama, platform, hatta masaüstü sağlayarak kullandığın kadar öde modeliyle ücretlendirildiğini hatırlatan IBM Türk Teknoloji Lideri Kıvanç Uslu, Amazon Web Hizmetleri, Google Uygulama Motoru, IBM Cloud ve Force.com platformlarının örnek olarak verileceğini ifade etti.
Dünyadaki şirketlerin yalnızca ERP, CRM uygulamalarını değil işbirliği, süreç tasarımı, proje yönetimi, web analizi, optimizasyon uygulamalarını bulut bilişim üzerinden kullandığına dikkat çeken Uslu, Türkiye’deki şirketlerin de bulut üzerinden benzer uygulamaları tercih etmeye başladığını aktardı.
Geçtiğimiz yıllarda dünya genelinde şirketler, genelde CRM ya da insan kaynakları gibi görev kritik olmayan veya belli toleransları kaldırabilen uygulamaları öncelikle bulut üzerinden kullanmaya daha eğilimli olduğunu vurgulayan Netsis Teknolojiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Yalçın Tarkan, son yıllarda ERP (kurumsal Kaynak Planlaması) gibi temel süreçleri en derinden ilgilendiren uygulamaların da yoğun olarak bulut üzerinde kullanılmaya başladığını belirtti.
Tarkan, “Sektörel olarak özel bir yoğunlaşma gözlemlemiyoruz ancak bulut bilişimin yapısı gereği mikro düzeydeki şirketlere dahi en üst düzey kurumsalların olanaklarını uygun fiyatlarla taşıyabilmek ve coğrafi olarak bağımsızlık özelliği, tüm küçük ölçekli işletmeler ile ülkemizin bilişim anlamında daha az hizmet alabilen bölgelerindeki tüm şirketlere ekstra avantajlar getirdiğini söyleyebiliriz. Genel olarak baktığımızda bulut üzerindeki iş uygulamalarının imkanlarından faydalanma eğilimini, sektör bağımsız küçük ve orta segment ile başlayıp büyüklere doğru yayılacak bir süreç olarak görüyoruz” ifadelerine yer verdi.
Başta CRM olmak üzere, satın alma/satış, İK ve personel yönetimi, destek ve raporlama sistemlerinin tercih edileceği söyleyen IFS Türkiye Ar-Ge Müdürü Barış Özkan, “kullandığın kadar öde” iş modeliyle sağlanan ve satın alınan ölçeklenebilir, esnek sistemlere dayalı genel hizmetlerin ilgi göreceği tahmin edildiğini aktardı.
Türkiye’de bulut üzerinde iş uygulamaları genelde IK, CRM ve satın alma, satış alanlarında tercih edildiğini aktaran Özkan, bu şirketlerin kamu, hizmet ve üretim sektörlerinde yoğunlaştığına değindi.
Halihazırda web tabanlı olan, son müşteriye yönelik her uygulama, bulut bilişim için ilk tercih edilen uygulamalar arasında olduğunu belirten KoçSistem Ar-Ge ve İş Uygulamaları Danışmanlık Direktörü Ömer Özgür Çetinoğlu, özellikle coğrafi olarak dağınık bir yapıdaki son müşteri tarafından kullanılan mağazacılık ile sipariş ve satış sistemleri bütünleştirmesi sağlayan uygulamaların öne çıkacağını aktardı.
Çetinoğlu, iş süreçlerinin yönetildiği uygulamalar; Yeni TTK’nın getirdiği yükümlülükler dolayısıyla önem kazanacak demirbaş amortisman uygulamaları, CRM, bordro uygulamaları ilk etapta buluta aktarılabilecek iş uygulamaları arasında olacağının üzerinde durdu. Ayrıca Çetinoğlu, raporlama, veri analizi, dashboard, doküman yönetimi, sanal mağaza, sanal şube gibi uygulamaların da buluta aktarılmasının gündeme geleceğini vurguladı.