Bulutta SAAS yaygınlaşacak
Bulut büyüdükçe, düşen kurulum maliyetlerinin cazibesi hizmet olarak yazılım çözümlerine geçişi artıracak.
2014 yılı bulut bilişimin kullanımının popülerleştiği ve her bulut bilişim sağlayıcısının kendini farklılaştırmak adına yeni hizmetler sunacağı bir yıl oluyor. Son dönemde büyük verinin öne çıkmasıyla, bulut bilişim ve büyük verinin birlikte kullanıldığı hizmetler söz konusu olmaya başladı. KoçSistem Teknoloji Çözüm ve Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Gökalp Bahçeli “Büyük veri için ihtiyaç duyulan depolama alanı, bulut bilişim sayesinde esnek olarak kullanılabilir hale geliyor. Ayrıca birçok uygulama hizmeti, bulut sayesinde SaaS olarak kullanıma sunularak, her geçen gün daha çok kullanıcı tarafından erişilebilir hale geliyor” dedi.
Kullandığın kadar öde SaaS’ı yaygınlaştırıyor
Bulut ortamından sanal sunucu hizmeti almak artık standart bir iş haline geldi. Şirketler BT ortamlarını kendileri yönetmek istemiyor, birkaç günlüğüne kiralayabileceği ve verisini yükleyerek sadece analiz işini yapabileceği hazır ortamları kullanmayı tercih ediyorlar. Üstelik bu ortamlar ilk yatırım maliyetleri ile karşılaştırıldığında çok düşük maliyetler ile şirketlerin kullanımına sunulabiliyor. CloudPro Pazarlama Uzmanı Ünsal Yurdakonar da, “Şirketlerin bulut bilişim hizmetini geçtiğimiz yıllarda daha çok IaaS modeli ile kullanmasına rağmen, yerli ve yabancı birçok yazılımın bulut altyapısı ile sunulması SaaS modelini büyük ölçüde yaygınlaştırmakta. Birçok sektörel yazılım aylık veya yıllık ücretlerle kullanıcılara sunuluyor” sözleriyle bulut tabanlı yazılımlar yatırım maliyeti olmadan kullandığın kadar öde modeli ile sunulduğu için kullanıcılar SaaS modelinin kullanımı yaygınlaştığını dile getirdi.
IBM Ortadoğu ve Afrika Yazılım Grubu SaaS Satış Müdürü Gökhan Nalbantoğlu, “Gartner’a göre önümüzdeki iki yılda Hizmet olarak Yazılım – SaaS çözümlerine geçiş, yerinde/fiziksel hizmet alma (on premise services) ile kıyaslandığında daha hızlı artacak” sözleriyle gelecekteki BT yatırımlarının yönü ile ilgili öngörülerini ifade etti. Nalbantoğlu, “Yazılım şirketlerinin bulut sağlayıcılar ile daha çok işbirliği içerisine girmesini ve müşterilere kullandığın-kadar-öde modeli çerçevesinde hizmet sunmalarını bekliyoruz” dedi.
Microsoft Türkiye Bulut ve Kurumsal Çözümler İş Grubu Müdürü Mehmet Üner, “Her ölçekteki kurum için farklı hizmet paketleri sağlayan Office 365, KOBİ’lerin bugüne kadar yatırım maliyetleri nedeniyle yalnızca büyük ölçekli kurumlar tarafından kullanılan çözümleri kendi işletmelerinde de kullanmalarına olanak sağlayacak” diyerek yatırım maliyetlerini düşük olan teknolojilere dikkat çekti.
Çağrı merkezi teknolojisini merkezileştirerek bulut hizmeti veren Call Center Hotel, bulut teknolojilerinin yeni sektörlere farklı bir uygulama örneği oluşturuyor. Procat Genel Müdür Yardımcısı Yıldırım Duyargil, “Hiçbir yatırım olmaksızın teknoloji kiralama yoluyla bir bulut çağrı merkezi modeli oluşturduk. Müşterilerimiz diledikleri gibi CCH bulut hizmetinden yararlanarak çağrı merkezi operasyonlarını gerçekleştirebiliyor” dedi.
Video konferans ve barındırma talepleri artmaya devam edecek
Hizmet sektörü ve saha ekiplerinin veriminin artmasında etkili olan bulut çözümleri şirket verilerinin eş zamanlı paylaşılabilmesini sağlıyor. Proline Sistem Çözümleri Yöneticisi Yasin Çolakoğlu, “Verimlilik, hızlı tepki verme, dinamiklere hızlı uyum sağlaması nedeniyle hizmet olmak üzere kamu ve finans sektörlerine odaklanıyoruz” dedi. Dağınık yapıda çalışan şirketlerin ağırlıklı olarak kullandığı teknoloji, çalışanların lokasyon bağımsız birbiriyle iletişimde kalmalarını ve şirket verilerine erişimlerini sağlıyor. Turkcell Kurumsal Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, dağınık yapıda şirketlerin Turkcell Video Konferans ve tüm cihazlardan erişimi sağlayan Akıllı Depo Kurumsal gibi yeni nesil yazılım tabanlı bulut teknolojilerinin öncelikli kullanıcısı olduğunu ifade ediyor ve bu eğilimin bir süre daha aynı şekilde süreceğini öngörüyor.
Xerox Türkiye Pazarlama Direktörü Ayşen Şişman, “Xerox, kendi ürün ve çözümlerini bulut bilişim platformları ile arada herhangi bir ara bağlantı olmadan doğrudan kullanmayı sağlayacak şekilde üretmeye başladı. Xerox ConnectKey platformu ile mobil cihazlarla uzaktan bağlantı kurulabiliyor, buluta doküman taranabiliyor, mobil iş uygulamaları çalıştırılabiliyor, kurumların cihaz üzerinde kendi uygulamalarını geliştirebiliyor ve iş süreçleriyle bütünleştiriliyor” diyerek şirketlerin özellikle sahadayken, bulutu verimli kullanabileceğini örneklendirdi.
“Bulut bilişimde yeniliklerden bir tanesi de barındırma hizmetlerindeki artışta görüşüyor. GlassHouse Bilgi Sistemleri Teknik Danışman Hakan Dincel, “Barındırma merkezlerinde ve verilen barındırma hizmetlerinde patlama yaşıyoruz” diyor.
Sadecehosting / Telecity Group Satış ve Pazarlama Direktörü Aydın Işık da Amazon, Microsoft gibi birçok bulut sağlayıcıya küresel anlamda veri merkezi altyapısı sağladıklarını ve yerli büyük şirketlerin bulut bilişim sistemlerinin çalıştığı farklı bulut platformlarına sahip olduklarını kaydetti. Işık, bulut bilişim geliştikçe artan veri merkezi ihtiyacına dikkat çekti.
Platform hizmetleri, kurumların endişelerini gideriyor
“Mevcut yapısında kritik veritabanlarının yedeğini kampüs dışında bir lokasyona almak isteyen, gerektiğinde bu yedekten felaket önlemek veya test ortamı hazırlamak isteyen müşterilerimize hitap eden Oracle Database Backup’ı bulut bilişim konusunda endişe giderici bir hizmet olarak görüyorum. RMAN gibi standart bir yaklaşımla farklı sürüm ve platformlardaki veritabanlarını hem yedekliyor hem de farklı geri dönme seçenekleri sunuyoruz. Bu hizmete benzer yapıları aynı referans mimariyle, farklı kurumlarda özel bulut olarak birlikte inşa etmeye de hazırız.”
Bulut bilişim için beş öngörü
1. 2018 yılı itibarıyla tüm genel uygulamaların (iletişim, e-posta, doküman yönetimi vb.) yarısından fazlası bulut tabanlı olacak.
2. Akıllı cihazlar bulut ortamında, ölçeklendirilebilen ve binlerce uygulamayla ortak veriye erişim sağlayabilen ayrı cihazlara dönüşecek ve mobil dünyanın güçlükleri bulut bilişim için fırsatlara dönüşecek.
3. 2020 yılına dek 3.8 milyon kişiye ek istihdam da sağlayabilecek, Avrupa merkezli bir bulut ortamının oluşma ihtimali yakın.
4. Tüm bulut hizmetleri arasında kamunun erişimine açık bir melez model ön plana çıkacak.
5. Makineler arası iletişim (M2M) büyüdükçe, bulutlar arası ortamlara olan talep de artacak.