Buluttan ötesine bakın!
“Invisible Clouds, Visible IT” mottosu ile 8-10 Ekim 2019’ta bilişim sektörünü Kopenhag’da bir araya getiren .NEXT Europe 2019, 4 bin 500’den fazla kişiyi Bella Center’da buluşturdu ve Nutanix’in 10’uncu yaşına da evsahipliği yaptı.
Açılış konuşmasını yapan Nutanix EMEA Kıdemli Başkan Yardımcısı Sammy Zoghlami, “10 yılı geride bıraktık ve 15 bini aşkın müşteriye ulaştık, çalışan sayımız da kat be kat arttı. Açık ve pratik bir teknoloji ile çevik bir kurumsal mimari sunuyoruz” dedi. Nutanix CMO’su Ben Gibson ise kurumsal felsefelerini ‘görünmeyen altyapı, hiper-bütünleşik mimari ve entegrasyon kolaylığı’ olarak tanımladı. Geçen 10 yılda önemli değişimlere sahne olan bilişim dünyasında altyapıyı görünmez yapmanın, bulut yapıları arasında güvenli ve kontrol edilebilir bağlantı, otonom ve öğrenebilen sistemler öne çıktı. “Çünkü bilişimi tüketim modelleri değişiyor. Doğru karar ve analizle yapılan aboneliklerle çevik kurumsal mimari de ihtiyaçlara yanıt veriyor. Hem de bu yükü özel ve genel bulut arasında değiştirebilirsiniz, bu da abonelik kararlarınızın gerçek değeri sunmasını sağlar” diyen Ben Gibson, HPE ve Nutanix’in ‘as a service’ olarak sunumlarını daha da geliştirdiklerine vurgu yaptı.
“BT ve altyapı mantığını değiştirdik”
10 yıl içinde 5 binden fazla çalışan, küresel bazda 14 bin müşteri ile halka açık bir şirket olan Nutanix, hiper bütünleşik altyapıda bulut yazılım çözümleri ile etkili. Açılış konuşmasında 2009 yılından itibaren ulaştıkları noktayı, “Çalışanlarımız, iş ortaklarımız ve müşterilerimizle büyük bir aile yarattık” sözleri ile özetleyen Nutanix Kurucu Ortağı ve CEO’su Dheeraj Pandey, dönüşümün kurumsal bazda öncelikleri olmayı sürdüreceğine vurgu yaptı. Bu kapsamda şirketin geleceğini şekillendirme hedefine işaret eden Pandey, “10 yıl önce Nutanix bir devrim başlattı, BT ve altyapı mantığını değiştirdi. Geldiğimiz noktada değişimi bulut sağlıyor. Bu yönüyle biz ürün değil, çözüm şirketiyiz” vurgusunu yaptı. Dheeraj Pandey, medya ve analist buluşmasında ise kurumsal bağımsızlığın önemine, geleceğe dair detaylı araştırmalar yaparak işbirliği hamlelerinin pazarı da büyütmesinin önemine dikkat çekti. Gelecek 10 yılın çok enteresan olacağı beklentisini dile getiren Pandey, şunları söyledi:
“Sırasıyla PC, mobil pazarı önemli büyümeler sergiledi, bulut bilişim de benzer durumda. Geldiğimiz noktada ise sıra yazılımda ve öncekilerden farklı bir dönem olacak, entegrasyon yetkinliği öne çıkacak. Airbnb, Uber gibi farklı iş modelleri ortaya çıkmaya devam edecek ve bunu da yazılım dünyası mümkün kılacak. İş ortaklarımız ise bizim için çok önemli. Çünkü evet yazılım bizim, ama pazarda bizim esas yüzümüz iş ortaklarımız. Doğru çözüm için doğru iş ortağı ile çalışmak da zaten bu yönüyle önemli. Entegrasyon ise artık uçtan uca ve bu kritik gerekliliği biz mümkün kılıyoruz. Hibrit bulut mimarisi günümüzde en ideal BT modeli ve bu yapıyı kurgulamada kolaylık için bazı çözümlere ihtiyaç var. Bizim hedefimiz; altyapıda işleyen bulut mimarisini görünmez hale getirmek. Böylece şirketler de işlerini en çok ilgilendiren konuya, yani uygulamalarına odaklanabilecek. HPE ile işbirliği her ölçekte şirketin kendisi için en doğru hibrit bulut çözümünü kolayca bulması demek.”
Herkes için bulut…
Etkinlikte yapılan açıklama ile Nutanix, hiper-bütünleşik altyapı (HCI) platformunu, bulut tabanlı kritik iş akışlarının otomasyonunu mümkün kılacak ServiceNow BT Operasyon Yönetimi çözümleriyle entegre etti. Nutanix Bulut Platformları CTO’su Rajiv Mirani, “Otomasyonu; özel bulutun esnekliğini ve gücünü kullanmak için bir anahtar olarak görüyoruz. Ayrıca otomasyon gündelik ve sıradan görevleri ortadan kaldırarak BT’nin, altyapı yatırımlarının geleceğe uyumlu olmasını sağlarken, güncel inovasyonları kullanma yoluyla rekabetçi farklılaşmaya odaklanma imkanı sunuyor” bilgisini verdi.
Etkinlikte paylaşılan bir gündem maddesi de HPE ile işbirliği oldu. HPE ve Nutanix, HPE’nin entegre hizmet olarak (aaS) hibrit bulut teklifi olan HPE GreenLake ve HPE ProLiant DX çözümünün Nutanix için genel kullanıma sunulduğunu duyurdu. Nisan ayında başlayan işbirliğinin bu son adımı ile HPE ve Nutanix, müşterilerine ve iş ortaklarına kendi hibrit bulut stratejilerini kurmaları için tercih imkanı sunuyor. Nutanix için HPE GreenLake ve ProLiant DX çözümleri şirketlerin daha hızlı hareket edebilmesini, maliyetleri düşürebilmesini ve müşterilerine daha farklı seçenekler sunabilmesini sağlıyor. Küresel bazda şirketlerin hibrit bulutun en ideal BT modeli olduğunun bilincinde hareket ettiğine dikkat çeken Nutanix Ürün ve Çözüm Pazarlamadan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Monica Kumar, “HPE ile işbirliği yaparak daha fazla kurumsal şirkete en doğru hibrit bulut çözümünü kolayca bulabilecekleri yollar ve ölçeklendirme olanakları sunuyoruz” açıklamasını yaptı. HPE GreenLake çözümü Nutanix Enterprise Cloud OS yazılımı ve dahili AHV hipervizöründen yararlanarak, tamamen HPE tarafından yönetilen özel bir bulut sunuyor. Nutanix için HPE GreenLake çözümü öncelikle Son Kullanıcı Bilgi İşlem girişimleri, veri tabanları ve özel bulutların müşterilerde uygulanmasını basitleştirmeye odaklanacak.
BT’de ‘doğru’ otomasyon
HPE GreenLake işbirliği kapsamında Nutanix yazılımı HPE sunuculara yüklenmiş olarak gelecek. Nutanix’in Enterprise Cloud OS yazılımı, HPE yönetimindeki özel bulutların bir parçası olarak hizmet abonelik sistemi ile sunulacak. Hedef ise kullanıcıların işlem gücü, veri tabanı ve özel bulutlarında sadelik sağlamak. HPE GreenLake’in olduğu ülkelerde GreenLake Nutanix’e erişilebilecek. Ayrıca, Nutanix yazılımları Acropolis, AHV ve Prism de HPE ProLiant DX sunuculara yüklü olarak satışa çıkıp, kullanıcılara anahtar teslim çözüm olarak sunulacak. Hedef ise kurumsal uygulamalar, büyük veri analitiği gibi konularda kurumsal faydayı desteklemek.
Nutanix, hiper-bütünleşik altyapı sistemini ServiceNow’ın IT Operations Management (ITOM) bulut hizmetleri ile entegre etti. Böylece Nutanix ve ServiceNow kullanıcıları olay yönetimini ITOM ile otomatize edebilecek. Bu da olay yönetimi konusunda kullanıcıların daha az zaman harcamasını sağlayacak. Altyapı ve uygulama akışlarının uçtan uca otomasyonu sayesinde özel bulut da genel bulut hizmetleri gibi sadelik ve esneklik sunabilecek, BT otomasyonu özel bulutta da öne çıkacak. Bu entegrasyonla ServiceNow kullanıcıları Nutanix destekli BT hizmetlerine erişebilecek, kendi özel bulutlarında Nutanix HCI ile bağlantılı olarak kritik durumlar hakkında direkt olarak bilgilendirilecek.