Bulutu kucaklayacak bir ekosisteme doğru
Yüce Erim, atandığı Türkiye ve Orta Asya İş Uygulamaları Ülke Direktörlüğü göreviyle 25 yıllık sektör deneyimini Oracle’a taşıyor.
Oracle’ın bünyesinde barındırdığı ve aldığı, geliştirdiği, genişlettiği enstrümanlarıyla, sadece donanım, yazılım, bütünleştirme değil, ama onun çok üzerinde bütünleşik bir set içerisinde geleceği şekillendirmeye gayret ettğini dile getiren Yüce Erim, “Gayret etmenin ötesinde Oracle buna her sene milyarlarca dolar yatırım yapıyor. Sadece satın almalardan değil, Ar-Ge çalışmalarından söz ediyorum. Böyle büyük bir devinimi olan bir şirketin bütünleşik bir sistem mimarisi içerisinde; en altta donanımdan başlayan, en üstte iş uygulamalarına kadar giden katmanları, sadece müşterilerine ‘hepsini bir aya getirdim’ demekle hayata geçirebilmesi mümkün değil. Bunu vizyonun bir parçası haline getirmesi lazım. Bu vizyon bizi; şu anda hepimizin peşinde koştuğu, hepimizin odaklandığı, kanalize olduğu ve hatta pazarın da yavaş yavaş bizi çekmeye başladığı buluta doğru götürüyor. Bulut; artık içerisinde sadece internet gibi bir bağlantının olmasının ötesinde birtakım servisleri de barındırabilir olgunluğa, bir derinliğe sahip oldu. Bulut sadece binamızın dışarısında bir şey değil, binamızın, odamızın içerisinde de. Cep telefonlarımız bile şu anda buluttan servis alarak konuşuyor” dedi.
İş uygulamaları Oracle vizyonunda bütünleşiyor
Yüce Erim, geleceğe yönelik olarak iş uygulamaları katmanı içerisinde çok temel araçlar bulunduğunu ve çalışanların da en önemli katmanı oluşturduğunu vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: “Müşterilerimizle ilgili olan kısmını CRM grubu oluşturuyor. Bir diğeri ERP dediğimiz işin mutfak tarafı; üretim, talep yönetimi tarafı gibi bölümlerine götürüyor. Bunun bir altında da yani bunun çevresinde bulunan uygulamalar da var; örneğin, endüstriye yönelik uygulamalar ya da kamuya özel uygulamalar olabilir. Bir diğer önemli kısmı, şirketinizi, kurumunuzu yönetiyorsunuz ama bunun finansal boyutu da bulunuyor. CEO, CIO’ların, BT müdürlerinin ilgilendiği ürünlerden daha çok aslında iş dünyası CFO’ların yönetiminde başka yöne doğru da çözümler oluşturmaya başlıyor. Çok karmaşık bir fragmantasyon ve çok büyük rekabet olmasına rağmen, bunların Oracle’ın vizyonu çerçevesinde aslında çok güzel bütünleştiğini de görebiliyoruz. Tüm rakiplerimiz neredeyse, ya satın aldıkları ya da eskiden beri geliştirdikleri ürünleri devam ettiriyorlar. Biz daha da ısrarlı ve kararlı bir şekilde bu ürünleri hem devam ettiriyoruz, hem de bunların en iyi yanlarını alıp bulut vizyonumuzun içerisinde en anlamlı şekilde müşterilerimizin tercihleri doğrultusunda pozisyonlandırıyoruz.”
Dönüşümleri yaşamak zamanı
Oracle’ın bulut yaklaşımına değinen Erim, “Kamu aslında buluta çok uzak bir yer değil ama bulutun içerisinde bir holding gibi davranabildiği zaman çok değişik ve enterasan bir yapıya kavuşabilir. Kamuyu biz eğer farklı, farklı bakanlıklar veya iş birimleri gibi teker, teker ele aldığımız zaman, onlara sunabileceğimiz hizmetler ve servisler çok özel olabilir. Kamunun bütününe daha üstten bir çerçeve içerisinde bakarak bir bulut vizyonu hazırlayabilirsek, o zaman tahmin edilemeyecek kadar büyük tasarruf ve üretkenlik imkânları sağlanmış olabilecek. e-Devlet, devletin bir arada çalışması, devletin elektronikleşmesi, devletin elektronikleşmeden çok merkezine insanı koyduğu bir yapıya doğru dönmesi, vatandaştan aktif birey haline gelmesi. Tüm bunların hepsi e-devlet çerçevesi içinde hep tartışıldı ama bu dönüşümleri yaşamaya hiç bugünkü kadar hazır olunmamıştı. Çünkü artık maliyetleri düşürebilecek teknolojiler ve vizyonlar da mevcut. Tüm kamunun personel yönetimini; bir servis ve kira karşılığı yapmaya hiçbir engel yok” açıklamasını yaptı.