Bulutun önemi daha da iyi anlaşıldı
Pandemi ile yükselişini hızlandıran e-ticaret, DİA E-Power’la hem B2B hem de B2C tarafında güçlü bir e-ticaret platformunu beraberinde getirdi. 2021 yatırım öncelikleri de DİA E-Power ve BI teknolojisi odağında…
Pandemi, işletmelerin yatırımları kısmalarına sebep olurken, bir taraftan da bu ‘yeni normal’ sürecinde rekabette öne çıkmak üzere işlerini daha verimli yönetme yollarını aradıkları bir dönem oldu. Lokal yazılım kullanan ve fatura kesmek için bile ofise gitmek zorunda kalan personellerin evinden ya da başka bir şehirden de iş süreçlerini yönetebilmelerine olanak sağlayacak yazılım arayışına girmeleri de böylece gündeme geldi. Son bir yıldaki gelişimi bu sözlerle özetleyen DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, bu gelişimde nasıl konumlandıklarını anlattı. e-Dönüşüm ihtiyaçlarına uygun sunulan çözümlerle tüm sektörlerin; muhasebeden finansa, stok ve depo takibinden üretime, müşteri ilişkileri yönetiminden servis hizmet yönetimine, firmaların dijitalleşmesine yönelik hizmetler ön planda. Bulut teknolojisi üzerinden faaliyet gösterdikleri için üyelerine evlerinde oturdukları yerden, ister cep telefonlarından ister laptoplarından fatura kesebilme, iş süreçlerini takip edebilme imkanı sunduklarını hatırlatan Suha Onay’ın dikkat çektiği gibi, firmalar zorunlu olmasalar da bu dönemde e-Fatura ve e-İrsaliyeye geçiş yaptılar. Amaç ise lokasyon bağımlılığını en aza indirmek oldu. “Ayrıca, bulut teknolojisinin donanım, güvenlik sorunları olmaması da firmalara cazip geliyor” saptamasını yapan Suha Onay, pandemi ile yaşanan değişimi ve beklentilerini anlattı:
Bu dönemde stratejik öncelikleriniz neler oldu?
Pandemi dönemi hepimiz için, içinde bulunduğumuz koşturmacaya ara vermeye fırsat bulabildiğimiz; özel hayatlarımızı olduğu gibi iş yapış şekillerimizi de sorguladığımız bir dönem oldu. Biz de bazı süreçlerimizi dijitale geçirdik. Örneğin; bayilerimizin üyelerimize daha iyi hizmet verebilmelerini sağlamak için sertifikasyon eğitim sürecimiz var. Pandemiyle birlikte hem bu sertifikasyon eğitimlerini hem de yeni iş ortaklarımıza eğitim salonumuzda verdiğimiz 3 günlük eğitimi online olarak vermeye başladık. Bunun yanında işletmelerin bu dönemde işlerini kolaylaştıracak olan bulut teknolojisinin ve DİA’nın firmalara sağladığı kolaylıkları daha fazla duyurmak için pazarlama faaliyetlerimize ağırlık verdik. Özellikle dijital platformlarda çok daha görünür olduk.
Özellikle KOBİ ölçeğinin size geri dönüşleri nasıl oldu? Beklentileri neler?
Her büyüklükte ve her sektörde firmanın ihtiyaçlarına cevap verdiğimiz için ihtiyaçlar ve mevzuat değiştikçe biz de hızla bu değişime ve yeni ihtiyaçlara uygun çözümler geliştiriyor, başka neler yapabileceğimiz üzerinde kafa yoruyoruz. Örneğin DİA, firmalara istedikleri her konuda rapor sunabiliyor. Çok esnek raporlama seçenekleri sayesinde yöneticiler ve firma sahipleri, şirketlerini ya da departmanlarını büyük veriyi doğru okuyarak, detaylarda kaybolmadan analiz edip, stratejilerini doğru belirleyebiliyorlar. Buradan yola çıkarak, raporlamayı daha da geliştirmek amacıyla BI teknolojisini kullanmaya başladık. Pandemide, evden çıkmadan alışveriş yapabilme ihtiyacı e-ticaretin yükselişini hızlandırdı. Özellikle B2B tarafında e-ticaret hizmeti veriyorduk ve planlarımız arasında B2C’yi güçlendirmek de vardı, ama pandemiyle artan ihtiyaç nedeniyle bu yatırımlarımızı hızlandırarak, DİA E-Power ürünümüzü piyasa sunduk. DİA E-Power’la en son e-ticaret trendlerine uygun olarak hem B2B hem de B2C tarafında güçlü bir e-ticaret platformu hizmeti veriyoruz.
Yazılım ve uygulama geliştirme, hibrit bulut farkındalığını geliştirme yönünde ne gibi adımlarınız olacak?
DİA, sektörünün bulut teknolojisi ile çalışan en gelişmiş ERP’si konumunda. Küçük bir restoran, orta büyüklükte bir gıda toptancısı veya büyük bir inşaat firması gibi birçok sektörün tamamına hitap edebilecek esneklikte yazılım çözümlerimizi bulut teknolojisi üzerinden hizmet olarak sunuyoruz. Sunucular, yedekleme sistemleri, virüs programları gibi sorunlardan müşterimizi ERP noktasında kurtarıyoruz. Özelleştirme ve uygulamada yüzde 43, donanımda yüzde 26, bilişim personelinde yüzde 14, bakım maliyetlerinde yüzde 7 oranında avantajı olacak. 100 bin girişimci KOBİ’nin, sadece bulut teknolojisini kullanması halinde ise yıllık 200 milyon TL enerji tasarrufu sağlanabilecek. Pandemiyle ortaya çıkan ihtiyaçlar sonucu bulut teknolojisinin avantajları çok daha ön plana çıktı. Biz de tüm platformlarda işletmeleri bilgilendirmeye 2021’de devam edeceğiz. 1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla e-Defter uygulamasına geçmeleri gereken mükellefler için tüm altyapı çalışmalarımızı daha önce gerçekleştirmiştik. Operasyonel olarak da DİA ile üyelerimiz çok kısa bir süre içinde e-Defter, e-Fatura, e-İrsaliye geçiş işlemlerini tamamlayabiliyorlar.
DİA Akademi yapısına yönelik çalışmalarınız neler olacak?
DİA Akademi, DİA Kurumsal Yönetim Sistemi çözümlerinin tüm detaylarını üyelerimiz ve yetkili iş ortaklarımıza yönelik olarak hem dokümantasyon hem eğitim videoları olarak sunan, sürekli güncellenen, kapsamlı bir eğitim portalı. Üye ve yetkili iş ortağı sayımız hızla arttığından DİA Akademi’nin de ziyaret oranı aynı hızla artıyor. Biz de bu platformu nasıl daha da etkin hale getireceğimiz üzerinde sürekli çalışıyoruz. Bunun yanında, sadece DİA ile ilgili değil, iş ortaklarımızı desteklemek amacıyla dijital pazarlama gibi farklı alanlarda da eğitimler verip, daha sonra faydalanılmak üzere diaakademi.com sitesinde kayıtlarını iş ortaklarımızla paylaşıyoruz.