Burgan Bank Altyapı ve Hizmet Yönetimi Bölüm Başkanı Umut Yüksekbaş: “YAZILIM ve ALTYAPI ÇÖZÜMLERİMİZİN ESNEK VE BÜTÜNLEŞİK OLMASI ÖNEMLİ”
“Burgan Bank, yaklaşık 3 yıl önce başladığı dijital dönüşüm sürecine, müşteri ihtiyaçlarına odaklanarak devam etmektedir.
Dijital bankacılık ile iş gereksinimlerimizin hızla değiştiği bir ortamda, altyapı ve yazılım çözümlerimizin esnek ve ölçeklenebilir olması önemlidir. Bu, iş süreçlerimizi kolayca adapte edebilmemizi, otomasyonu ve yapay zeka destekli senaryolar oluşturmamızı sağlamaktadır.
Kurumlar; mevcut süreçlerle, verilerle, teknolojilerle daha iyi bir hizmet sağlamak için sürekli bir dönüşüm ve iyileştirme projeleri yapmaktadır. Bu süreçte otomasyon ve AI tabanlı çözümler ve projeler sağlayabilmek için süreç ve yapılarınızda standardizasyon oluşturmak önemli bir kriterdir. Yazılım, uygulama, veri yapılarına göre iş süreçlerini anlamak, modellemek ve buna uyum sağlayacak yeni bulut tabanlı teknolojilerle esnek ve bütünleşik bir altyapı oluşturmak faydalı olacaktır. Bu bağlamda Burgan Bank tüm dijital uygulamalarını container tabanlı platformlara ve yeni teknolojilere uyumlu olacak şekilde geliştirmektedir. Dijital bankacılık iş yüklerinin tamamı container tabanlı platformlarda koşmaktadır.
İş süreçlerimizin verimliliğini izliyoruz ve iyileştirme fırsatlarını belirliyoruz. Bu sayede, süreçlerimizi sürekli olarak optimize ederek daha rekabetçi olmayı hedefliyoruz. Rutin iş akışlarını otomatikleştirmek için iş akışı yönetim sistemleri veya robotik süreç otomasyonları ile tekrarlayan görevleri azaltarak çalışanlarımızın daha verimli olmasını sağlıyoruz.
Yapay zeka ve otomasyon teknolojilerinin iş sürekliliği, siber güvenlik ve veri koruma üzerindeki etkileri oldukça önemlidir. Örneğin, Yapay zeka destekli tahmin ve analizler ile potansiyel riskleri önceden tespit ederek iş sürekliliğini sağlayacak çalışmalar yapmaktayız. Bankamızda bir diğer kullanım senaryosu yapay zeka tabanlı siber güvenlik sistemleri, anormal aktiviteleri algılayarak hızlı müdahalelerde bulunabilmektedir. Ek olarak izleme ve alarm yapımızı tamamen trend değişiklikleri ve anomali durumlarına göre yapılandırmaya çalışıyoruz.
Yapay zeka uygulamaları için gereken verilerin kalitesi ve bütünlüğü büyük önem taşımaktadır.
Uyumlu bir teknoloji altyapısı oluşturmak, veri kalitesini artırmak için veri temizleme, standartlaştırma ve doğrulama gibi işlemleri uygulamak, farklı sistemler arasındaki entegrasyon zorluklarını giderebilir.
Çalışanların yapay zeka ve otomasyon teknolojileri konusundaki bilgi ve becerilerini artırmak için eğitim ve geliştirme programları ile organizasyonu desteklemek bir başka kriterdir.
Sonuç olarak, yapay zeka ve otomasyon teknolojileri iş sürekliliğini artırabilir, siber güvenliği güçlendirebilir, karar alma süreçlerini optimize edebilir ve müşteri deneyimini önemli ölçüde iyileştirebiliriz. Ancak, bu teknolojilerin etkin bir şekilde kullanılabilmesi için esnek yazılım ve altyapı, veri bütünlüğü, standartizasyon, yetkinlikler ve sürekli izleme gereklidir.”