Bürokrasi ve verimlilik
Temmuz 2010’dan –unuttuğumuz- bir haber: Ülkemizde memur sayısı, nüfustan hızlı artıyor. Memur kadro sayısı, son 20 yılda Türkiye nüfusunun 30 puan üstünde artış gösterdi. 1980-2010 döneminde Türkiye nüfusu yüzde 62,2 oranında arttı. Bu dönem memur sayısındaki artış yüzde 92,7 olarak belirlendi. 1990-2010 döneminde nüfustaki artış yüzde 28,5, memur sayısındaki artış yüzde 46,2 oldu. 2000-2010 döneminde nüfus ve memur sayısındaki artış, birbirine paralel gelişme gösterdi. Son on yılda nüfus artışı yüzde 7, memur artışı yüzde 7,6 oldu. (Vatan, 5/7)
Bu konuda son haber, 2011 bütçe görüşmeleriyle ortaya çıktı: 70 bin yeni memur alınacak.
Memur derken, ne tür memur olduğunu bilemiyoruz. Genel müdür de memur mu?
Bu veriler, bürokrasinin büyüdüğünü gösteriyor. Şişmanlayan ve tombullaşan memur sayısı, acaba aynı oranda verimli ve etkin çalışmayı beraberinde getirecek mi? Bunu sağlamanın yolu, e-devlet değil mi? Yukarki haberdeki “kafa kağıdı projesi” bir e-devlet projesi herhalde?
eTR Ödülleri, bürokrasinin “kağıt yerine ekran” kullanması için değil, hizmeti daha etkin ve verimli vermesini sağlayacak web ortamı yaratması için veriliyor. 8 yıldır ödül alan kamu kurumlarının, bu ödülü hak ettikten sonra, hizmeti ne kadar verimli sunduğunun hesabını görmedik. AB e-devlet ödülleri yarışmasında finale kalan UYAP SMS uygulamasına dair 2009 Eylül ayında web sitesine konulan bilgiler, o tarihten sonra yenilendi mi? Ekim 2009’dan sonrası için de hesaplandı mı? 2010’da sadece bu uygulama sayesinde ne kadar tasarruf sağlandı? Basınla bu konu paylaşıldı mı?
e-devlet projelerinden sağlanan tasarrufun, verimlilik ve etkinlik artışının hesaplanması bu kadar mı zor? Memur sayısı nüfustan hızlı artarken, acaba biz vatandaş olarak, bu kadar çok memurun ne kadar verimli ve etkin olduğunu acaba hiç sormasak daha mı uygun olacak?