Burs başvuru vakti geldi!
Yeni mektubumla merhabalar,
Pandeminin kaçıncı dalgasında ilerlediğimiz tartışması ile günlerimiz geçiyor ve her şeye rağmen maskesini bileğine takan veya cebinden sarkıtanlara karşı tepkim bitmiyor. Umarım bazı insanlar biraz daha şuurlu hareket etmeyi öğrenir. Kendilerine ve bulaştırma potansiyelini taşıdıkları sayısız insana karşı bu kadarcık sorumluluk üstlenseler fena olmaz.
Kamu spotumun ardından gelelim gündemime. Abonelik modeli ile dünyanın dört bir yanındaki köpek dostlarına hizmet veren Londra merkezli şirket WUFWUF’a bir yatırım daha gelmiş. Teknasyon, her ay yeni bir temayla köpeklere ve sahiplerine farklı konseptlerde, sürprizlerle dolu kutular gönderen WUFWUF’a yatırım yapmış. WUFWUF CEO’su Umut İlhan; abonelerine her ay içerisinde ödül maması, oyuncak ve köpek dostların seveceği sürpriz ürünlerden oluşan temalı kutular gönderip, köpek dostlarını mutlu ettiklerini belirtmiş. Hedef ise bu yatırımla yıl sonuna kadar 10 bin aboneye ulaşmak ve alanında Birleşik Krallık’ın en büyüğü olmak. Neden olmasın?
Otokar, Covid-19 tehdidine karşı ‘Güvenli Otobüs’ geliştirmiş ve körüklü KENT otobüsü toplu ulaşımda bulaş riskini minimuma indirecek sistemlerle donatılmış. ‘Güvenli Otobüs’, ilk olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi filosunda yolcularını ağırlıyor. Bu ‘Güvenli Otobüs’, kendi kendini dezenfekte edebiliyor; fotokatalitik sistem ile güvenli bir seyahat imkânı sunuyor; binen yolcuların ateşini ölçüp, maske kontrolü yapabiliyor ve yeni nesil sürücü kabini ile sürücüyü bulaş riskine karşı daha fazla koruyormuş.
Dengeli bir ekonomik büyümede kadın girişimcilerin ve istihdamının önemine inanan Hepsiburada, Mayıs 2017’de başlattığı Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü programına, 72 ilden yaklaşık dokuz bin kadın girişimci dahil olmuş ve girişimci kadınlar da bir önceki yıla göre işlerini 66 kat büyütmüş. Pandemi etkisini de yok saymamak gerek. Çünkü Hepsiburada iş ortakları içinde kadın oranı yüzde 6 iken, pandemi dönemiyle birlikte sunulan fırsatlardan yararlanan mağaza sahibi girişimci kadınların oranı yüzde 25’e yükselmiş. İşte iş bu kadar kolay…
Mitsubishi Electric, pandemi dönemiyle ara verilen konferans ve üniversite buluşmalarını dijitale taşımış. Mitsubishi Electric yöneticilerinin dijital platformlar üzerinden gerçekleştirdiği söyleşilerin yanı sıra Mitsubishi Electric’in Manisa’daki klima üretim şirketi Mitsubishi Electric Turkey Klima Sistemleri Üretim de İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü işbirliğiyle “Online Kariyer Günleri” düzenlemiş. Yöneticilerin kariyer gelişimlerinden şirket faaliyetlerine kadar pek çok bilginin paylaşıldığı etkinliklere öğrenciler doğal olarak yoğun ilgi gösteriyor. Sonuçta üretimde dijitalleşme, hele de geleceğin çalışanları için doğal olarak ilgi kaynağı.
Gençlere 40 yılı aşkın süredir eğitim desteği veren Anadolu Vakfı’nın burs başvuruları da başlıyor. Bugüne kadar 30 binden fazla öğrenciye burs yoluyla eğitim desteğinde bulunan Anadolu Vakfı’nın 2020-2021 Eğitim ve Öğretim Yılı Burs Programı kapsamında karşılıksız eğitim desteğinden yararlanmak isteyen üniversite öğrencileri, 30 Eylül’e kadar www.anadoluvakfi.org.tr adresinden başvuruda bulunabilecek. Bize de çevremizi bilgilendirmek düşer.
Zyxel Network ise yeni e-okul platformu Kampüs Akademi ile ağ mühendislerine destek olmayı hedefliyor. Teknik ve pratik bilgisi en üst seviyede olan uzmanlar tarafından oluşturulan eğitim platformunda; switchler, kablosuz ürünler ve Nebula çözümlerine dair ağ mühendislerinin faydalanabileceği en yeni teknik bilgiler yer alıyor. Zira başta da belirttiğimiz gibi pandemi bitecek gibi görünmüyor ve evden çalışma süreci uzayabilir. Bu da ağ teknolojilerinde bütünsel desteği daha da gerekli ve akabinde zorlu kılacak. Zyxel de bu gerçeğin bilincinde olarak zaten online eğitimlere uzun zamandır ağırlık veriyor.
Bu arada, eğitim ve yetkinlik verilerinin depolanmasını, doğrulanmasını ve analizini sağlayan Sertifier, TechOne ve Lima Ventures’tan 6 milyon TL değerleme ile yatırım almış. Sertifier, bu yeni yatırım ile eğitim ve deneyim verilerini, yetkinlik odaklı biçimde tek yerde toplayarak ve anlamlandırarak, büyük verideki gücünü pekiştirmek istiyormuş. Sertifier, çözümleri ile eğitim ve deneyim alanlarındaki verileri anlamlandırarak kurumların ve bireylerin eğitim rotalarını oluşturmasına ve yetkinlik eşleştirmesi yapabilmesine imkan sağlıyor ve 8 ülkede 125 kurumsal müşteriye hizmet sunuyor halihazırda.
Eğitimler, ödüllerden payını alır. Bunun bir örneği olarak, Turkcell Akademi, tüm şirket içerisinde kendini geliştirmek isteyen her seviye çalışan için hazırladığı Finans Master Programı ve şirket içerisinde değerlendirme süreçlerini başarıyla geçmiş yüksek potansiyeli olan çalışanlara hazırladığı YUPO Gelişim Programı ile Brandon Hall Excellence Awards’tan altın ve gümüş olmak üzere iki ayrı ödülle dönmüş. Kuveyt Türk ise Stevie Büyük İşverenler Ödülleri’nde, finans sektöründe bir ilke imza atarak hayata geçirdiği esnek yan haklar uygulaması “Sepetim” ve 2018 yılında hayata geçirilen “İyi ki Mobil Uygulaması” paralelinde iç iletişim çalışmalarıyla çifte ödülün sahibi olmuş.
Haftaya enteresan bir kitapla nokta koyacağım. VakıfBank Kültür Yayınları’nın “Hititlerde Ritüel ve Büyü” isimli kitabı günümüzden 3600 yıl önce yaşayan Hitit medeniyetine odaklanıyor. Eskiçağ tarihi uzmanı Sevgül Çilingir Cesur’un yazdığı kitapta, Hititlerde etkileme, benzetme, özdeşleştirme ve yerine geçme büyüleri sıralanırken, ritüellerin ve büyünün toplumsal hayatın merkezinde konumlandırıldığı üzerinde de duruluyormuş.
Haftaya yine buluşalım,