Business Discovery
İş dünyasında yaşanan ve temelinde iş yapma biçimlerindeki dönüşümlerden kaynaklanan, bilişim sektöründe de çok derinden hissedilen değişim, son yıllarda iş zekâsı sektörünü de etkilemiş durumda. Bu yeni dünyada çok daha çevik yöntemlerle, çok daha büyük veri kümelerini kullanarak daha görsel, daha analitik ortamlarda daha hızlı ve doğru kararlara ulaşabilmek amacıyla gelişen teknoloji ve metodolojiler büyük iş zekâsı resminde Business Discovery (İş Keşfi ve Analitiği) olarak adlandırılan bir segmenti ön plana çıkarmaya başladı. İş zekâsı problemlerinin Business Discovery şemsiyesi altındaki yaklaşımlarla çözülmesi sırasında analistleri ve yöneticileri çeken önemli konuların başında “Keşif” gelmekte. Sözlük anlamı “önceden tahmin edilemeyen, beklenmedik” olarak düşünülebilecek “Keşif” konusu, iş zekâsı resminde karar verme süreçlerini desteklerken kurumsal verinin çapraz sorgularla analiz edilerek beklenmedik bir bulgunun elde edilmesi olarak nitelendirilebilir. Günlük hayattan bir örnekleme yapacak olursak, bir ceket almak üzere mağazaya girdiğinizde anlık olarak dikkatinizi çeken başka bir kıyafet ya da bir aksesuara odaklanabilir ve belki de mağazadan sadece bir saat alarak çıkabilirsiniz. Mağaza içinde kaldığınız süre boyunca tüm alternatiflere anında ulaşabilir ve anlık kararlarla ilk girişte aklınızda olandan çok daha farklı bir sonuca ulaşabilirsiniz. İşte iş keşfi ve analiz platformları benzer bir yaklaşımın kurumsal veri kümesi üzerinde uygulanarak kurumların karar destek süreçlerini güçlendiren bir altyapı sunmaktadır.
İş keşfi ve analiz platformları çalışanların önceden tasarlanmış, net bir soruya dar bir çerçeveden yanıt vermektense çok daha geniş bir perspektifte bir işi etkileyen önemli bir bulguya erişme yolculuğunda, her sorunun bir dizi başka soru kümesi oluşturacağı, kullanıcının aklına analiz aşamasında gelen soruları herhangi bir sıra gözetmeksizin sorabileceği ve yanıtları değerlendirebileceği bir ortam sunmaktadır.
Tabii böyle bir ortamın sağlanması, insanın aklına anlık olarak gelen soruların veri kümeleri büyük olsa bile yine saniyeler bazında yanıtlanabileceği performansın sunulmasını da gerekli kılmaktadır. Benzer şekilde büyük veri kümeleri üzerinde anlık sonuçlara ulaşırken veri kümeleri arasındaki ilişkileri ortaya çıkarabilecek analitik görsel bileşenler de çok önem kazanmaktadır. Business Discovery platformlarındaki bu görsel bileşenlerin analitik özelliklere sahip olması aynı zamanda “nasıl analiz yapılır?” konusunda bir altyapı da sağlamaktadır.
Tüm bu süreçlerde çok basit ve yüksek kullanılabilirlik oranına sahip önyüz kapasitelerine sahip olan Business Discovery segmenti, artık Gartner gibi araştırma kuruluşlarının büyük iş zekâsı resimlerinde önemli bir alanı kaplıyor. Gartner’in yaptığı bir araştırmada 2013 yılında 1 milyar doların üzerinde bir pazara hitap eden Business Discovery segmentinin, önümüzdeki 3 yıl içinde her yıl en az yüzde 30 oranında büyüyeceği öngörülmekte. Yine araştırmalar gösteriyor ki kurumlar çok daha önceden geleneksel olarak nitelendirilebilen iş zekâsı platformlarına yatırım yapmış olsalar da önümüzdeki dönemlerde değişen çalışma yöntemlerini desteklemek amacıyla Business Discovery platformlarından da yararlanmak zorunda kalacaklar.