Bütünleşik simülatör merkezi kuruldu
Savunma Sanayi Müsteşarlığı yönetimindeki TESİM-ARISİM Simülatör Eğitim Merkezi Projesi Teslim Töreni, 7 Şubat’ta İzmir’de gerçekleştirildi.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı Uçak Daire Başkanlığı bünyesinde yürütülen sözleşmelerle; Hava Kuvvetleri Komutanlığı (H.K.K.) tarafından temel eğitim uçağı olarak kullanılan T-37 uçaklarının yerini almak üzere 40 adet KT-1T uçağı tedarik edildi ve süpersonik jet eğitimi verilmek üzere mevcut bulunan 55 adet T-38 uçağı ise modernize edildi. SSM ile Havelsan arasında 28 Nisan 2009 tarihinde imzalanan sözleşmelerle TESİM ve ARISİM projeleri SSM yönetiminde başlatılmıştı. Söz konusu uçaklar için, 2nci Ana Jet Üs K.lığı Çiğli/İzmir’de Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine bütünleşik bir simülatör merkezi kazandırıldı.
Yüksek çözünürlüklü ilk ortak veritabanı
TESİM ve ARISİM projeleri kapsamındaki sistemler sayesinde uçağa biniş ve terk etme eğitiminden başlayıp simüle mühimmat atış eğitimlerine kadar geniş kapsamlı, pilot eğitim ihtiyaçlarını eksiksiz karşılayabilen bütünleşik ortam oluşturuldu. Sistemle, gerçekçi gece görüntüsü üretmek üzere özel olarak tasarlanmış ileri teknoloji görüntüleme sistemleri kullanılarak gece uçuşu, aletli seyrüsefer/alçalma/yaklaşma ve iniş eğitimleri verilebiliyor. Böylece Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na; ileride tedarik edebileceği simülatörlerinde de kullanılabilecek, yüksek çözünürlüklü ilk ortak veritabanı ve bu veritabanını idame ettirme yeteneği sağlandı.
Simülatörle istenilen zamanda eğitim
Simülatör kullanımının genel kazanımları ise şöyle sıralanıyor: Simülatör kullanılarak icra edilen eğitimler gerçek uçak kullanılarak icra edilen eğitimlere göre maliyet etkindir. 2013 yılı içerisinde gerçekleştirilen yaklaşık 9000 saatlik simülatör uçuşu gerçek uçuş eğitiminin yerini alarak uçuş ve uçak bakım maliyetlerinin düşmesini sağladı. Simülatörde eğitim gerçek ortamda eğitim sırasında karşılaşılacak tehlikeler olmadan güvenli ortamda verilebiliyor. Gerçek uçakla eğitim hava şartlarına bağlı iken, simülatör eğitimi istenilen zamanda gerçekleştiriliyor. Özellikle hava şartlarının uygun olmadığı dönemlerde teğmen eğitiminin aksamaması adına simülatörlerin önemi bir kat daha artmakta. Zaman kısıtlaması olmadan simülatörlerde eğitim aynı şartlarda istenildiği kadar tekrarlanabilir. Gerçek uçakta pilota ve uçağa zarar vermeden gerçekleştirilemeyecek arıza eğitimleri simülatör eğitiminde önceden öğretilebilir. Görev sırasında yapılan hatalar görev bitmeden gösterilerek eğitim farkındalığı yaratılır. Öğretmen pilotun, öğrenciyi tam zamanlı değerlendirme ve yönlendirme kabiliyeti artar.