Bütünleştirici mi BT şirketi mi?
Uzun yıllardır hem çalıştığım şirketlerde hem de piyasa sohbetleri yaparken bunu gözlemlemeye çalıştım. Bizler önümüze gelen şartnamelere teklif mi yetiştiriyoruz, yoksa müşterinin ihtiyaçlarına uygun, en verimli, en gerekli hatta en uzun ömürlü projelere mi çıkarmaya mı çalışıyoruz ?
Eminim, piyasada olan ‘sistem bütünleştiricilerin’ çoğu son dakika geldiği için vakit darlığından, ekip yetersizliğinden ve baskıdan dolayı var olan mevcut şartnameye teklif hazırlama koşuşturmasındalar. Rekabette bir adım önde olan ve ilk akla gelen şirketler ise ki bunlar inanın bir elin parmaklarını kesinlikle geçmeyecek kadar azaldı, işin ve müşterinin gerçek ihtiyaçlarını anlayarak strateji oluşturup teklif üretenlerdir.
Peki bütünleştirici nedir BT şirketi nedir? Bütünleştirici, Ar-Ge ekibi olan, analiz çalışması yaparak müşteri ihtiyaçlarına uygun proje geliştirebilen, bunu mevcut sistemlerle birleştirebilen ve uçtan uca müşteriye teslim edebilen şirkettir. Tabii ki bunu yaparkende en az maliyetli olarak müşteriye sunabilen şirkettir.
Günümüzde tüm şirketler için en önemli kriter bu olmaya başladı : Yüksek Verimlilik, Uzun Ömürlülük ve
En Düşük Maliyet!
İşte bu noktada başlayan yarış, kimi şirketi ön plana çıkarırken kimi şirketi yarışın dışına itiyor. Müşteriye yakın, takipte olan, sağlayıcıya yakın olan ve müşteri isteklerini bu kanala doğru olarak aktarabilen, sürecin içerisinde yer alarak doğru analizlerle müşterinin daha doğru şartname hazırlamasına destek olan şirketler hem yarışta bir adım daha öne çıkmakta hem de gerçekten bütünleştirici kimliğiyle dimdik ayakta durmaktadırlar. Sürecin başından bu yana içinde olmanın avantajıyla doğal olarak doğru teklif ve doğru fiyat çalışmasınada imza atmaktadırlar. Tavsiye edilen şirketlerden birisi olabilmek için sistem bütünleştiricileri sürekli olarak “nerede farklılık yaratabilirim?” sorusunu kendilerine sormalıdırlar. Tanımlanan işin üzerine, müşteriye katma değer sağlayabilecek her tür farklılık, artı bir memnuniyet demektir.
Son yıllarda duyduğumuz iflaslar, kapanmalar, küçülmeler hatta yerli-yabancı satın alınmalar bütünleştirme sektörünü sekteye uğratmış olsada, zorlanarak ayakta kalmaya çalışanlar hala çok önemli şirketlerimiz bulunmaktadır. Kabaca bu şirketlerde çalışanların sayısı yöneticisinden teknik personeline 3.000-5.000 arasındadır.
Tüm kanallar üzerinden, kamu olsun, özel olsun hatta sağlayıcılar olsun mutlaka bu yapılar desteklenmeli ve ayakta kalmaları dahada büyümeleri için gereken tüm destek verilmelidir. Bu yapılar güçlenmedikçe bilişim sektörünün kalitesinden ve gücünden söz etmek pek mümkün olmayacaktır.
BT şirketleri mi? Tüm bu tanımlamaların dışında kalan fakat yarışın içinde yer almaya çalışan küçük ve orta ölçekli tüm şirketler.