Büyük veri, detaylı analizi hak eder
Markalarla ilgili konuşan kullanıcıları analiz ederek büyük veriden anlamlı çıkarımlar ortaya koyan Sosyologger algoritması, markaların yol haritasına önemli katkı sağlıyor.
Kullanıcıların sosyal medya üzerinde ne kadar etkin olduklarını ölçümleyen Sosyologger geçtiğimiz aylarda 500 bin dolarlık yatırımla hayata geçti. Sosyologger kurucuları Sanny Anavi ve Levent Gözener, büyük veri sistemlerini kullanarak şirketlerin doğru verilere ulaşabilmesini, bu verileri anlamlandırmasını ve uygun stratejiler geliştirmelerini sağladıklarını belirtirken, detayları da paylaştı:
Büyük veride nasıl bir analiz yapınız var?
Sanny Anavi: Özel algoritmalarımız ve analiz araçlarımız sayesinde büyük veriyi değerli çıkarımlar haline getirebiliyoruz. Tüm bunlar, bulut servis üzerinde çalışan Hadoop ekosistemi, Apache HBase veritabanı ve Cloudera gibi veri sistemlerini etkin bir şekilde kullanarak oluyor. Bu sayede yaptığımız analizler duruma ya da hedeflenen çıktıya göre şekillenebilme yapısına sahip.
İki aşama var. Birincisi veriyi toplamak ve düzgün şekilde depolamak. Bunun için verinin içeriğine, yapısına hakim olmanız gerek. İkinci önemli nokta ise doğru şekilde depoladığınız veriden anlamlı sonuçlar çıkarmak. Depolama için en yaygın kullanılan açık kaynak büyük veri araçlarını kullanıyoruz.
Analiz içinse hem kendi geliştirdiğimiz araçlar var, hem de ‘R statistical computing’, Gephi gibi araçlar kullanıyoruz. Kendi analiz sistemlerimizi geliştirmek için şimdilik Apache Mahout üzerinde çalışan bazı yapay zekâ algoritmaları kullanıyoruz. Bunu ilerde ‘neural network’ yani yapay sinir ağı üzerine taşıma planımız var. Tercihimiz her zaman açık kaynak yazılım kullanmaktan yana.
Markalar sizinle nasıl, ne gibi taleplerle bağlantıya geçiyor?
Levent Gözener: Markaların Sosyologger’a ulaşması için bir e-posta atmaları yeterli. Taleplerse çok çeşitlilik gösterebiliyor. Sosyologger; markaların sosyal sermayesine katkı sağlamak üzere özel olarak tasarlanmış olsa da, bir büyük veri projesi olması sebebiyle pazarlama konusunda markaların ihtiyaç duyduğu pek çok soruya cevap verme şansına sahip. Bu cevaplar sosyal medyadaki iletişim stratejinizi yenilemenizi gerektirecek değerde iç görüler olabilirken, aynı zamanda marka algınızla ilgili gerçek sonuçlar olarak da ortaya çıkabilir.
Markaların sosyal medya mesajlarına yönelik bilincini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sanny Anavi: Bunu bir süreç olarak ele alıyoruz. Kimi marka sosyal medyanın artık hayatlarında net bir yere sahip olduğunu kavrayarak buna uygun stratejilerle iletişim kurarken, kimi marka da sosyal medyayı hala özel bir alan olarak konumlandırıyor. Eninde sonunda tüm markaların geleceği noktanın, geleneksel pazarlama anlayışının ve o döneme ait mesajların artık istenilen sonuçları vermediğini fark etmeleri olacağını düşünüyoruz. Bu bilinci erken yakalamış markalar geleceğe ve yeni tüketicilerine daha çabuk adapte olurken, henüz farkına tam varamamış markalar ciddi güçlükler yaşayacaklar. Türkiye’de markaların bu konunun değerini erken fark ettiğini düşünüyoruz.
Sosyal medyada aktif olmak, bir markaya nasıl yarar sağlar?
Levent Gözener: Sosyal medyada aktif olmak tek başına yeterli değil. Önemli olan bu aktifliği doğru bir stratejiye oturtmak olmalı. Doğru strateji, sosyal medya iletişiminin çift taraflı ve verimli yürümesini sağlar. Pek çok büyük marka bu değerin farkında olarak hareket ediyor.
Nasıl bir yöntemle bir marka için sosyal medya platformlarını takip ediyor, elde ettiğiniz verileri nasıl raporluyorsunuz?
Sanny Anavi: Aslında Sosyologger markalar için bir takip sisteminden öte, kendi kullanıcılarının, bağlantılarını ve etkileşimlerini takip ederek markalar için değerli veriler çıkaran bir sistem. Yani kontrol ettiğimiz şey markaların iletişimi değil, markalarla ilgili konuşan kullanıcılarımız. Durum böyle olunca, sistemimiz sürekli yenilediği ve depoladığı pek çok farklı veriyi, bir algoritma eşliğinde filtreleyerek markalar için anlamlı çıkarımlarda bulunuyor ve raporluyor.
2014 yılını gerek faaliyetleriniz, gerekse markaların farkındalığı açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?
Levent Gözener: Yaklaşık 2 senedir üzerine yoğun emek sarf ederek çalıştığımız Sosyologger, 2014 yılının üçüncü çeyreği itibariyle beta sürümü ile hayata geçti. Bu süreç içerisinde markalardan gördüğümüz ilgi ve destek projemizin zamanlamasının ve üretim sürecine dair verdiğimiz kararların ne kadar doğru olduğunu kanıtladı.
2015 yılı planlarınız ve stratejileriniz neler?
Sanny Anavi: Ürettiğimiz bu yapı dünyanın hemen her yerinde ve çok geniş ürün yelpazesi için kullanılabilir. Dolayısı ile üretimimizi küresel olarak gerçekleştirdiğimiz gibi, yolun geri kalan kısmını da küresel yayılımla sürdürmek istiyoruz. Bu vizyon çerçevesinde görüşmeler yapmayı hedefliyoruz. Hedefimiz sene sonuna kadar 150 bin kayıtlı kullanıcıya ulaşmak.