Büyük veri ile doğru başa çıkma yöntemleri
Big Data Büyük Veri Konferansı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Konferansa BTK Kurul Üyeleri Celalettin Dinçer, Gazi Üniversitesi MF Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, Proda Bilişim Yöneticisi İlhan Kılıç ile alanında uzman akademisyenler ve sektör temsilcileri katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, 2020 yılında veri boyutunun günümüze göre yüzde 4 bin 300 artış göstereceğini öngördüklerini ifade ederek, “Teknoloji ile ilgili pek çok kurum ve kuruluş, bu konuya büyük yatırımlar yapmakta. Biz de bu konuda yaptığımız çalışmalar ve kurduğumuz altyapılar ile farkındalıklar oluşturduk. Kategorileştirdiğimiz, anlamlandırdığımız veriler ile kamu kurum ve kuruluşlarımıza katkılar sağladık. Büyük veri katmanında işlem yapan ilk milli büyük veri uygulamasını BTK bünyesinde geliştirdik ve operasyonel hale getirdik” bilgisini verdi.
Büyük verinin hayati önemine işaret eden Sayan, “Yüksek hızda üretilen veri, aynı hızda alınması, anlaşılması ve işlenmesi problemlerini de getirmekte. Büyük veri kavramı yüksek hacimdeki ve hızdaki veri ile ilgili konuları içermekle beraber, aynı zamanda çeşitlilik içeren video, ses, metin gibi yapısal olmayan veya akışkan verilerin saklanmasını, yönetilmesini ve üzerinden bilgiye erişimi de ifade etmekte” açıklamasını yaptı. Büyük verinin hem saklanması hem anlamlandırılması gerekliliğini işaret eden Sayan, bunun ancak iki yönlü bir bakış açısıyla mümkün olacağını vurguladı. Sayan, şu bilgileri paylaştı:
“Büyük veri ile bilgi gerçek bir kurumsal varlık olarak değerlendirmeli ve yönetilmeli. Büyük veri yalnızca veri boyutu ile ilgili değil. Veri hız ve çeşitliliğinin zorluklarının da üstesinden gelmeli. Kamu, ticari, sosyal medya ve iş ortağı verileri de dahil olmak üzere, “kirli verilerin” kullanılmadığı tespit edilmeli. Bilgi güçtür ve bu bilginin kullanılabilir ve faydalı olması onu yarar kılar.”
Gençlerin bilinçlendirilmesi gerek
Büyük verinin kullanılması ve yaygınlaşması noktasında üniversitelere büyük görevler düştüğünü belirten Gazi Üniversitesi MF Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu da 2011 yılından itibaren Gazi Üniversitesi’nin eğitim öğretim faaliyetleri ve yayınladığı akademik çalışmalar ile bu alana katkı sağlamaya çalıştığını hatırlattı. Özellikle gençlerin büyük veriyi kullanma noktasında bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Proda Bilişim Yöneticisi İlhan Kılıç ise büyük verinin bir ana platform üzerinden milli ve yerli çözümler için BTK ile diğer kamu kuruluşlarının çalışmalarıyla birleştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Açılış konuşmalarının ardından, katılımcılar tarafından “Büyük Veri Büyük Etki: Ama Nasıl?”, “Büyük Verinin Telekomünikasyon Sektöründe Kullanımı”, “Açık Veri Stratejileri ve Yenilik Politikaları”, “Büyük Veri, Yapay Zekâ ve Siber Güvenlik”, “Büyük Veri Üzerinde İç Denetimin Önemi”, “Büyük Veri ve Mahremiyet”, “Büyük ve Açık Veri Analizinde Özgür Yazılımların Yeri”, “Siber Güvenlik Çözümlerinde Büyük Veri ve Makine Öğrenmesi Uygulamaları”, “Büyük Veri Çözüm Mimarisi”, “Açık Veri Güvenliği ve Siber Güvenlikte Büyük Veri” başlıklarında sunumlar yapıldı.