Büyük veri ve yapay zeka şehirlere yön verecek
Yapay zekanın akıllı şehirlerde kullanım alanı her geçen gün genişlerken, açık veri ve kamu – özel sektör iş birliği ile öne çıkan, veri ve bilgiye dayalı olan akıllı ekonomi; İstanbul için önemli bir gelişim alanı oldu.
Özellikle iki teknolojinin şehir yönetişimi ve şehir ekonomisine katkısına vurgu yapmak istediğine değinen İGDAŞ Bilgi Sistemleri Müdürü Arcun Tanju, şu bilgileri verdi:
“Bunlardan ilki yapay zeka. Akıllı şehir öğrenen şehir. Düzenli olarak toplanan verilerden yeni çıkarımlarda bulunabilmek için öğrenen sistemler kurmak gerekli. Yapay zekâya sahip sistemler tıpkı insan gibi öğrenerek hareket ederler. Yapay zekanın akıllı şehirlerde kullanım alanı geniştir. Mobilite alanında geçmiş trafik verileriyle eğitilen bir yapay zeka sistemi ile gelecek trafik verisi hakkında tahminlerde bulunabilmekte, öngörü oluşturulabilmektedir. Güvenlik alanında da farklı güvenlik kameralarından alınan görüntüleri analiz ederek şüpheli bir insanı veya aracı takip etmek mümkündür.”
Tanju, diğer konunun büyük veri olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Akıllı şehir ölçeğinde, geleneksel veri tabanı sistemlerinin yeteneklerini aşacak şekilde büyük boyutlu, yüksek hızda akan veya çok biçimli, bazen de biçimlendirilmemiş veri kümeleri bulunuyor. Büyük veri bu işe özel büyük veri işleme sistemleriyle yönetiliyor. Bu büyük ölçekli veriler analiz edilerek içerdiği örüntüler, eğilimler ve benzerlikler ortaya çıkarılabiliyor. Özellikle sosyal medya kullanımının yaygınlaşması büyük veri işleme yeteneklerini gerekli kıldı. Kamu sektörü açısından büyük verinin işlenmesi çevre, vatandaş talepleri ve eğilimlerinin daha iyi anlaşılması ve bunlara yönelik daha iyi karar verilmesini sağlayabileceği için ayrı bir öneme sahip.”
Veri Toplayan ve Paylaşan Platform Şehre Doğru
Akıllı şehirlerde, tüm paydaşların şehir yönetimine dâhil olabilmesi ve katkı sağlayabilmesi için gerçekleştirilen iyi uygulamaları birleştiren temel vizyonun “Veri toplayan ve paylaşan platform şehir” olduğunun tespit edildiğini söyleyen Tanju, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İstanbul Senin projesiyle vatandaşa her alanda kulak veren bir yönetim anlayışının altı çiziliyor. Açık Veri Portalı dünyanın önemli metropollerinde olduğu gibi İstanbul’da da kent içerisinde toplanan verinin koordineli bir şekilde ekosistemdeki paydaşlara, vatandaşlara ve konuyla ilgilenen akademisyenlere ücretsiz bir şekilde ulaşmasını sağlıyor. Veri toplama ve yönetme konusunda koordinasyon ve paylaşımın artırılması, yaratıcı ve yenilikçi hizmetlerin geliştirilmesi için ekosistem içerisinde tanımlanan paydaşlar ve vatandaşlar için etkin ve verimli olacak verinin toplanarak, açık veri platformu üzerinden hizmet geliştirenlere açılması ile paydaş katılımının artırılması hedefleniyor. Kamu sektörüyle özel sektör önceliklerinin, çalışma dinamikleri ve yöntemlerinin birbirine yaklaşması ekonominin ve diğer alanların iyileşmesinde önemli bir kolaylık sağlayacak. Yatırımcı için şeffaflık önemli. Fırsatları tespit etmek için, yatırım kararlarını ve üretimi destekleyen açık veriye erişim imkânı sağlandı. Girişimciliğin ve ekonomik kalkınmanın desteklenmesi için açık veriye erişimin sağlanması, bilgi asimetrisinin giderilmesi konularında gelişim alanları açtı. Bu sayede Küresel İnovasyon Endeksi’ndeki doğrudan yabancı yatırımcı girişinde iyileşme sağlanacak. İyi uygulama örneklerinde açık veri ve kamu-özel sektör iş birliği ile öne çıkan, veri ve bilgiye dayalı olan akıllı ekonomi; İstanbul için önemli bir gelişim alanı oldu. Sonuçta veriyi bilgiye dönüştürülerek ekonomiye aktarıldığı takdirde; girişimciliğin teşviki, iş birliği, üretkenlik, istihdam artışı ve yatırım çekme fırsatları ortaya çıkıyor.”