Büyük verideki hikayeyi keşfedin!
Dijital dönüşümün popüler bir başlık olmaktan çıkıp iş yapış şekillerini değiştirdiği günümüzde değişimin meyvelerini toplayacağınız iş zekâsı dünyasında geleneksel yaklaşımlar yerine yeni nesil yaklaşımlar daha sağlam adımlarla dünyamıza giriyor. Geçmişte yeni nesil yaklaşımları değerli kılan veri analizi ve raporlamada yaşanan teknik zorlukları ortadan kaldırması oldu. Veri analizi ve raporlama konularının sadece teknik bilgisi olan ve kompleks sorgular yazabilen profillerin işi olduğu fikri günümüz yaklaşımları ile ortadan kayboldu. BI Technology CTO’su Emre Çubuk’un verdiği bilgilere göre önümüzdeki dönem ise iş zekâsı dünyasındaki gelişmelerle daha çok veri daha çok insan ile yakınlaşarak daha çok fırsatlar ortaya çıkacak. Veri okuryazarlığı artık organizasyonların en temel stratejileri haline gelecek ve hızla değeri anlaşılacak. “Son dönemlerde hızla hayatımıza giren makina öğrenmesi ile makina zekâsı iş zekâsına dâhil olacak” diyen Emre Çubuk, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu birliktelik ile artırılmış zekâ yani insan ve makinanın ortak çalışması iş zekâsı dünyasını çok farklı noktalara götürecektir. Artırılmış kabiliyetlerle teknik bilgisi olsun olmasın herkes veri ile ilgili aksiyonlar alabilecektir. Günümüzde sadece kolay veri görselleme ile veriye akıl katmaya çalışan uygulamalar yerine, akıllı veri hazırlama süreci de artık herkesin yapabileceği bir kıvama gelecektir. Her gün hızla artan veri kaynaklarınızı ve hızla büyüyen verilerinizi akıllı teknolojilerle basitçe birleştirip, self-servis yöntemlerle veri hazırlığını tamamlayıp, aklınıza gelen soruları kompleks sorgular oluşturmadan özgürce sorabileceğiniz bir dünya şu anda sunulmaktadır. Hatta siz sormadan cevapları verecek sesli veya yazılı komutlarla verinizle ilgili öneriler sunacak yapıların örneklerini deneyimleme şansınız bulunuyor. Sosyal hayatınızda sıklıkla iletişim halinde olduğunuz mobil cihazlarımız, Siri, Alexa gibi sistemler sizi verinizle de etkileşimli hale getirebilirler. Tercihinize göre işyerinize yaklaşırken veya bir şubenin mağazanın yanından geçerken Siri işyeri/mağaza/şubenizde olup biteni, merak ettiğiniz göstergeleri siz sormadan size söyleyebilir.
Tüm dijital izleri veri olarak kaydediyoruz. Şu anda yapılan yatırımlardan en yüksek değeri almak için büyük veriyi sadece veri analistlerine değil kurum içindeki iş birimlerinin kullanımına açmak gerekecektir. Bunu sağlamak için iş zekâsı büyük bir değişimden geçiyor. Kullanıcılar kolaylıkla makinaların ürettikleri verileri, müşteri ilişkileri yönetimi, ERP, sosyal medya verileri gibi çok çeşitli büyük veri kaynaklarına bağlanıp, büyük veri kaynakları ile geleneksel veri kaynaklarındaki verileri konsolide edip, yapılan veri analizlerini paylaşabilirler.
Veri kaynaklarında ve veri boyutlarında köklü değişimler yaşanırken iş zekâsında geleneksel sorgu bazlı yaklaşımlar bu değişimlere ayak uydurmakta zorlanacaktır. Yeni dünyada büyük verideki hikâyeyi keşfetmek kurumları ön sıralara yerleştirecektir. Kullanıcılar artık önceden analiz edilmiş, tariflenmiş sorgu bazlı raporlar yerine veri üzerinde özgürce dolaşmayı, belki de sadece bir kere soracakları soruların cevaplarını o an almayı, geride hiç veri bırakmadan tüm deneme ve yanılmalarını gerçekleştirmek, daha çok bulgu keşfetmek ve başarısız olunacaksa da hızlı başarısız olmayı ve tekrar tekrar denemeyi tercih edecekler.
İş zekası dünyasında bir başka değişiklik rapor ve analizlerin operasyonel uygulamalar ile entegre bir şekilde gömülü/giydirilmiş (Embedded) bir hale gelmesi olacaktır. Hep ayrı sistemler olarak düşünülen ve ayrı ekranlarda talep gören rapor ve analizler yerine operasyonel ekranlara entegre edilmiş teknolojilerle kullanıcılar günlük iş süreçleri içerisinde doğal yöntemlerle analizlerini yapmış olacaklar.”