Büyük verinin büyük hesabı
Büyük veri değerlendirme şirketi RJMetrics’in hesabına göre dünyadaki veri analizci sayısı soldan say 11 bin 400, sağdan say 19 bin 400 arasında bir yerde. Kesin bir rakam veremiyorlar. Zaten bu yuvarlak hesap da sadece LinkedIn’de kendisini “veri analizcisi” diye tanıtanların sayısı. Bu “veri” ne kadar doğru, bilmiyoruz. Üç aşağı beş yukarı bir tahmin.
“Veri yoksa bilemezsin, bilemezsen yönetemezsin” ama, McKinsey daha 2011’de “Büyük Veri: İnovasyon, Rekabetçilik ve Üretim İçin Gelecek Sınır” başlıklı raporunda, 2018’de sadece ABD’de 140 – 190 bin veri bilimcisine, analistine ihtiyaç olacağını tahmin etmişti.
Bu tahminler bir yana, şu sıralarda bu alanda çalışan bir istatistikçi, matematikçi, veri bilimcisi, analisti, ABD’de yılda 118 bin 700 Dolar kazanabiliyor (Glassdoor’un hesabı).
Price Waterhouse Coopers (PwC) de kendi araştırmasını yayınladı, yeni: 77 ülkede 1,322 CEO’ya sordular: “Dijital teknoloji ve şirketlerin örgütlenme kapasiteleri açısından neyi önemli görüyorsunuz?” CEO’lar birinci sıraya mobil teknolojileri koydu. İkinci sırayı veri madenciliği ve büyük veri analizi aldı (18th Annual PwC CEO Survey).
Herkesin derdi, büyük veri analizi. Gartner’den Peter Sondergaard, sorunu çözmek için “algoritma ekonomisi” diye yeni bir kavram öneriyor: “Büyük veri, 21’inci yüzyılın petrolü. Ama bunun işe yaraması için işlenmesi gerek. Petrol de yeraltından çıktığında balçık gibi bir şeydir. Yakıta dönüşmesi için işlenmesi gerekir. Biz de, büyük veriyi uygun algoritmalarla işleyerek bunu işe yarar eyleme dönüştürmek zorundayız. Veriyle ne yapacağımız önemli ama, esas önemli olan, bunu nasıl yapacağımız. Bu da algoritma ekonomisidir.”
Bu aşamaya nasıl geçilecek? İstatistik ve matematikten anlayan daha çok STEM uzmanıyla… Veriyi “tanımlayarak” değil, veriden “tahmin yaparak,” sonra da insanda davranış değişikliğini “öngören, yöneltici” hesaplamayla…
Bilgi toplumu niteliği kazanmış ülkelerde böyle yeni kavramlar, yeni sözcükler araştırılırken biz, acaba ne yapacağız? 2015-18 Bilgi Toplumu Stratejisi’nde 49’uncu madde: “Kamuda Büyük Veri Pilot Uygulaması Gerçekleştirilmesi.” Başlama tarihi 2015. Acaba “son” bir yılda bu konuda ne gibi adımlar atıldı? Neler yapıldı? Bilmiyoruz.
Bu bilinmezliği giderme yönünde Türkiye Bilişim Vakfı, bütün Strateji’yi hedefleyen bir yönetişim planını, IBM Kurumsal Hizmet Gücü ortaklığında hazırladı, Kalkınma Bakanlığı’na sundu. Amaç açık: Strateji % 100 uygulansın. Bunu sağlamak için Devlet’in en üst kademesinde önemsensin. Takibi yapılsın. Kamuya, sivil toplum da destek olsun. Büyük veri işinde küçük kalmayalım.