Büyük verinin büyüklüğü
ComputerWeekly, büyük verinin “ne anlama geldiğini” somutlaştıran bir makale yayınladı. Financial Times, bu makalenin “daha kolay anlaşılması” için bir video hazırladı. Özetini aşağıda bulacaksınız. Büyük veriyi sular seller gibi bilen bilişimci dostlarımızdan özür dileyerek, konuyu daha az bilen çoğunluktaki dostlarımıza bir hizmet olarak.
Bir bilgisayar sunucusu, şu sıralarda 1 veya 2 terabyte belleğe sahip. Gelecek tahmincisi Ray Kurzweil’e göre insan beyni 1.25 terabyte belleğe sahip (bu hesabı nasıl yaptığını kendisine sormak gerekiyor). Buna göre 800 kişinin belleği 1 petabyte ediyor. Yani 15 sıfırlı bir rakam.
Bir MP3 kayıt ortalama 1 megabyte/dakika (6 sıfırlı). Ortalama bir şarkı 4 dakika sürse, 1 petabyte şarkıyı hiç ara vermeden çalmak 2 bin yıl sürüyor.
Bir “normal” akıllı telefonun kamerası 3 megapiksel olsun diyelim. Karta basılı bir fotoğrafın boyutları da 16 X 21 santim olsa, 1 petabyte sayıdaki fotoğrafları yan yana dizerseniz uzunluğu 72 bin kilometre tutuyor.
1 petabyte’taki bütün bitleri saniyede bir tane olmak üzere sayarsak 285 milyon yıl sürüyor. Süreyi kısaltmak mümkün. Örneğin saniyede bir byte (8 bit) sayarsak 35.7 milyon yıla iniyor.
Her biri 4.7 gigabyte boyutunda 223 bin DVD = 1 petabyte.
İnsan vücudundaki hücre sayısı 100 trilyon diye tahmin ediliyor. Her bir hücre bir bit olsa, 90 kişinin bütün hücreleri 1 petabyte ediyor.
Bu karşılaştırma hesaplarını geçip gerçeğe bakarsak, aslında büyük veriye ulaşmış durumdayız. Sorun, bu büyük verinin “daha da büyük, çok daha büyük, acayip büyük” diye çoğaldığında ne olacağı.
Google’ın bugün sunduğu harita ve görsellerin toplamı 20 petabyte’a ulaştı. Kesin rakamı açıklarsa Google, bileceğiz.
Facebook’un resmi açıklamasına göre 1 Şubat 2012 itibarile sakladığı veri miktarı 100 petabyte. Bugün acaba resmi rakam nedir? Bilmiyoruz.
IBM’in verdiği bilgiye göre Twitter’da her dakika 34 bin tweet atılıyor.
20 ülkenin ortaklığında 1.5 milyar Euro maliyetle üretilen SKA Teleskopu (Square Kilometer Array) 2024’te hizmete girdiğinde günde 1,376 petabyte (ve her gün!) veri üretecek. Bu, bugünkü tüm küresel veri üretiminin iki katı demek.
SKA bir alelacayip cihaz olacak. Tek başına dolaşan gariban bir teleskop değil, bir ucundan diğerine 5 bin kilometre uzunluğa erişecek aynalar, mercekler, birbirine bağlantılı cihazlardan oluşacak. Evet, yanlış okumadınız: ABD ölçülerine göre 5 bin kilometre Los Angeles-New York ediyor. Uzaya bunu yollayacaklar ve “Büyük Patlama” neyin nesiydi anlamaya çalışacaklar.
Eh, böyle bir garabet teknolojinin üreteceği veri de birazcık büyük oluversin yani!