Büyüme, büyümeyle geldi
C5 Elektronik, insan kaynağındaki güçlenmeyle ciro ve karlılığını da artırıyor.2003 yılında kurulan ve yeni alanlara yatırım yaparak büyüyen C5 Elektronik, insan kaynağını 85’e çıkarttı. Şirketin yıl sonundaki personel hedefi ise 100 kişi. C5 Elektronik’in mobil yaşam ürünleri konusunda güçlü bir dağıtım zinciri oluşturmak ve Türkiye mobil iletişim sektörüne katma değerli ürün ve hizmetler sunmak amacıyla kurulduğunu belirten C5 Elektronik İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güven, “İki yıl gibi kısa bir sürede Nokia ve BenQ markalı ürünlerin dağıtıcılığını üstlenerek, Turkcell’in stratejik dağıtıcılarından biri olduk. 2009 yılında dünya ve ülkemizdeki gelişmeler ve pazarın ihtiyaçları doğrultusunda, tüketici elektroniği pazarında etkili bir oyuncu olma hedefiyle yeni markalara yatırım yaptık ve Sanyo’nun tüketici elektroniği ürünlerinde tek yetkili dağıtıcısı olduk. Haziran 2010’da Samsung cep telefonları dağıtıcısı olarak atandık ve halihazırda, Philips cep telefonu, Siemens Gigaset, Sanyo tüketici elektroniği ürünleri, Huawei, ZTE, Option, Sangfei gibi dünya markalarının Türkiye dağıtıcısı konumundayız” şeklinde konuştu.
Ana hedeflerini Türk tüketicisine son teknoloji ürünlerini en iyi hizmet kalitesiyle sunacak modern bir dağıtım zinciri kurmak olarak özetleyen Ahmet Güven, “C5 Elektronik yönetimi olarak mutlu ve memnun müşterilere ulaşmanın temel unsurlarından birinin mutlu ve memnun çalışanlar olduğunun bilincindeyiz. Dağıtıcılığını yürüttüğümüz güçlü markalar ve C5 çalışanlarından aldığımız güçle çıtayı yükselttik. 2011 yılında yüzde 25, 2012 yılında yüzde 30 oranında büyüme gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.
“Geleneksel kanal ölmez”
Tüketici elektroniği tarafında çok doğru bir yatırım yaptıklarının altını çizen Ahmet Güven, “Çokuluslu dünya devleri olarak gösterilen organize perakendecilerin gelmesiyle bu alan da çok hızlı büyüdü ve 10 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Ancak geleneksel kanal hala mevcudiyetini koruyor. Biz geleneksel kanalın ölmeyeceğini düşünüyoruz ve kanal yapımızı aramıza yeni katılan çok deneyimli ve güçlü arkadaşlarla geliştirmeye devam ediyoruz” dedi.
Tüketici elektroniği tarafında televizyon satışlarının önümüzdeki dönemde pazarı şekillendireceğini de belirten Ahmet Güven, sözlerini şu şekilde bitirdi:
“Türkiye’de yaklaşık 17 milyon hane olduğu hesaplanıyor. Kaba bir hesapla her evde bir televizyon olduğunu düşünürsek ve bugüne kadar sadece 2 milyon düz ekran televizyon satıldığı rakamından yola çıkarsak. Hala satılacak 15 milyon adet düz ekran televizyon var diyebiliriz. LCD-plazma ya da 3D televizyonlar ve doğal olarak bunların yan ürünleri diyebileceğimiz ses sistemleri de işin içine eklendiğinde de pazarın inanılmaz bir potansiyeli olduğunu görebiliyoruz.”
Akıllı telefon pazarı hızla büyüyor
Dünyada ve Türkiye’de akıllı telefon pazarının çok hızlı büyüdüğünü ifade eden Güven, “Bu alanda özellikle Android işletim sistemine sahip cihazların fark yaratacağını düşünüyoruz. Zaten yeni anlaşma imzaladığımız Samsung şirketi de Android konusunda önemli proje ve yatırımlara imza atıyor. Öte yandan geçtiğimiz yıl bu alan dünyada yüzde 172 oranında büyüme kaydetti. ABD’de akıllı telefon sayısının kısa süre içinde normal telefonları geçmesi bekleniyor. Ülkemizde ise ayda 140-150 bin adet civarında satış sayısına ulaşıldı. Bu rakamlar da aslında akıllı telefon alanının ne kadar değerli olduğunun bir göstergesi” şeklinde görüş belirtti.