Büyüme hedefinde ihracatın payı artıyor
Verimli bir 2017 yılının ardından, Ar-Ge merkezi olmanın avantajlarından daha çok yararlanmak, bu kapsamda istihdamı artırmak, yurtdışı pazarlarda da etkinliği güçlendirmek ve teknoloji ihracatına katkı Medianova’nın 2018 öncelikleri.Medianova CEO’su Serkan Sevim
Teknoloji sektörü, geldiğimiz noktada tüm sektörlerin üzerinde ilerlediği bir otoban gibi. Dolayısı ile diğer sektörlerden biraz daha farklı bir konumda. Bu tespitini “Türkiye’nin en önde gelen bulut bilişim ve streaming altyapı şirketi olarak 2018’de yüzde 40 oranında büyüme hedefimiz var” sözleri ile destekleyen Medianova CEO’su Serkan Sevim, bu büyümenin yüzde 15’inin de ihracattan geleceğine dikkat çekti. Geçtiğimiz Nisan ayında Ar-Ge merkezi olan Medianova, 2017’yi çalışan sayısında yüzde 50 büyüme ile tamamladı. 2018’de de aynı şekilde ekibi büyütmeye ve yatırımlara devam edilecek. “Kurumsal prensiplerimiz gereği, sunucu haricinde hiçbir yazılım satın almıyor, başka şirketlerin dağıtıcısı konumuna girmiyoruz” açıklamasını paylaşan Serkan Sevim’in de kabul ettiği gibi, bu strateji ilk yıllarda zor bir süreçti, ama şimdi tüm gücü sıfır hata ile çalışan bu özel altyapıdan geliyor. “Böylece Türkiye’de müzik streaming pazarında birinci durumda. Aynı şekilde Web TV, canlı yayınlar ve Trendyol, Milliyet.com.tr, Gittigidiyor, Habertürk, Kariyer.net gibi şirketlerin görsellerini host ederek de her gün milyonlarca kullanıcıya dokunuyoruz” örneklerini paylaşan Serkan Sevim ile 2018 yılı önceliklerini ve küresel planlarını konuştuk:
CDN (Content Delivery Network) başlığında gerek bölgesel gerek küresel bazda Medianova nasıl konumlanıyor? Bu alanda hedefleriniz neler?
Medianova CDN, uluslararası bağımsız ölçümleme araçlarına göre Türkiye’nin en hızlı CDN platformu konumunda. Resim, video, müzik, CSS ve JavaScript gibi dijital varlıkların son kullanıcıya hızlı ve yedekli bir şekilde ulaşmasını sağlayan, coğrafi olarak dağıtılmış bulut bilişim platformu olan CDN’de hız önemli, çünkü site ve mobil uygulamaların çalışma ve yüklenme hızlarını doğrudan etkileyen bir faktör. Medianova CDN, ülkemizde konumlandırılan sunucuları ve operatörlerin veri merkezleri üzerinden direkt hizmet sağlayan yapısı ile e-ticaret sitelerinin son kullanıcıya ulaşmaları kapsamında avantajlar sunuyor. Bir avantaj da görsel ve video gibi dijital içeriklerin anlık olarak optimize edilmelerini ve çok daha hızlı yüklenmelerini sağlayan büyük bant genişliği havuzu. Bu sayede, anlık olarak yükselen trafikler sorunsuzca karşılanırken, bulutun verimliliği ile birim maliyetler azalıyor.
Biz CDN platformumuz ile birlikte Brotli, Anycast DNS, HTTP/2 ve İmaj Optimizasyonu gibi katma değerli servisler de sunuyoruz. Sitelerin ve mobil uygulamaların hem açılma hem çalışma hızında sağladıkları performans artışının yanı sıra SEO kriterleri anlamında da olumlu sonuçları ile dikkat çeken bu servisler, arama motorlarındaki organik trafiği artırarak, satışların yükselmesinde rol oynuyor. CDN’deki iddiamız Türkiye ile sınırlı değil. Bağımsız ölçümleme şirketi Cedexis’in bulut servislerinin son kullanıcı gözünden anlık olarak ölçümlenmesine dayanan ‘Real User Monitoring’ (RUM) verilerine göre, Avrupa ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde de ilk üç şirket arasında yer alıyoruz. Bugün dünyanın en büyük oyun şirketlerinden ikisinin de altyapısında Medianova CDN’i kullanıyor olması, ülkemizin teknoloji ihracatı açısından da önem taşıyor.
Dinamik İçerik Hızlandırma (Aksela) yapısına küresel ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Aksela platformu aynı zamanda microcaching ve dinamik site hızlandırma denilen bir platform. Web sitelerinin sadece görsellerini değil, tüm siteyi CDN korumasına aldığı için küreselde de çok değerli. Bu platform ile gerçek orijin dediğimiz hosting makinalarınız sorun yaşasa bile, web siteniz Aksela platformu üzerinden çok hızlı bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Site kullanıcıları sorun yaşamıyor. Bu özelliği, müşterinin teknik ekibine huzur sağlıyor. Küreselde Aksela ve yabancı CDN’lerin muadil platformları toplam cirolarında yüzde 50’ye varan katkı sağlıyor. Gartner, son global CDN raporunda diğer büyük 18 CDN arasında Medianova’ya da yer verdi. Bu da bize ciddi görünüm sağladı ve gelen taleplere olumlu yansıdı.
Webcast başlığında stratejiniz ve öncelikleriniz neler olacak?
Webcast de çok önem verdiğimiz önemli bir internet canlı yayın platformu. En büyük özelliği PowerPoint sunumlarınız ile konuşmacı görüntüsünü eş zamanlı olarak paralel sunması ve iletişim kalitesini artırması. Seyredenlerden yayına kontrollü soru alınabilmesi, gerekirse yüzde 100 güvenlik ile kapalı devre yayın yapılabilmesi gibi özellikleri de önemli. Webcast ile özellikle büyük kurumları ve kamuyu hedefliyoruz. Düşünün ki 2 bin kişinin çalıştığı bir şirketiniz var. Bu ekip ile sürekli iletişim ya e-posta gibi kanallar üzerinden ya da birebir olarak ama çok büyük bütçeler ile yapılabiliyor. Webcast ve internet canlı yayınları ise bu süreci kolaylaştırıyor. Dijitalleşen dünyada ve şirketlerde, video ile iletişim ilk maddeler arasında. Şu ana kadar Merkez Bankası, Coca-Cola, IBM ve Global Bilgi gibi referans verebileceğim müşterilerimiz var ve 2018 içinde bu örneklerin artacağını düşünüyorum.
Yurtdışı pazarlarda nasıl konumlanıyorsunuz? Yayılım öncelikleriniz neler?
Biz ilk olarak EMEA bölgesinde 10 hedef ülke belirledik. Bu ülkelerde hedefli reklamlar yapıyor ve fırsat yaratıyoruz. Özellikle Romanya, Polonya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde çok güzel dönüşler almaya başladık. Reklamlarımızı bu ay itibari ile Fransa, Almanya ve İngiltere’de de yoğunlaştırmaya başladık. YouTube üzerinden açtığımız kanalda Medianova tanıtım videomuz yurtdışında 100 binden fazla seyredildi. Artık Gartner raporlarında yer almamız da önemli. Son olarak, Şubat ayında Londra’da gerçekleştirilen “Streaming Forum 2018”e Platin Sponsor olduk. Ben de OTT altyapıları üzerine bir konuşma yaptım. ABD merkezli StarzPlay firması ile yaptığımız Private CDN çalışması başarılı gidiyor. Firma daha şimdiden beş ayrı ülke için daha sipariş verdi. Bunlar bizim ve Türkiye için önemli başarılar.
Video servisleri içerik bazlı büyüyor
“Medianova’nın en önemli farklılıklarından biri tamamen kendi geliştirdiği teknolojileri kullanıyor olması. Bu da bizi küresel şirketler ile rekabet edebilir kılıyor. Geçtiğimiz aylarda kendi Ar-Ge merkezimize sahip olmamızın ardından çıtayı çok daha yükseğe taşıyacak motivasyonu da fazlası ile edinmiş olduk. 2017 yılı video trafiklerinin yanında e-ticaret, OTT, operatör bazlı katma değerli servisler ve oyun sektörünün de yılı oldu diyebiliriz. Özellikle e-ticaret sektöründe başarılı olan şirketlerin trafiklerinin yüzde 100’ün üzerinde arttığını gördük. Fizy gibi müzik servislerinin, yapılan yatırımlarla yine ciddi bir kullanıcı kitlesine ulaştığını gördük. Video servislerinin güç kaybetmeden içerik bazlı büyüdüğünü görüyoruz. Özellikle S-VOD diye tabir edilen ve abonelik ile satılan bazı video servisleri de Netflix sonrasında hareketlendi ve pazar oluşmaya başladı.”