BYOD kavramı çalışanların verimliliğini artırıyor
ZyXEL tarafından, çalışanların şirket içinde kendilerine ait cihazları kullanmaları ile ortaya çıkan “BYOD” (bring your own device-kendi cihazını getir) kavramının güvenliği ve verimliliği ile ilgili açıklamalar yapıldı.
ZyXEL Genel Müdürü Vefa Tarhan, sektör araştırma verilerine göre engellenmesi zor olan bu eğilimin çalışanların verimliliğini artırdığına dikkat çekerek personelin kendi cihazını iş ortamında kullanmasının, çalışan gözünde şirketin esnekliğini ön plana çıkarmakta ve şirket sadakatinin artmasıyla moral açısından çalışana olumlu yansımaları olacağını söyledi.
Tarhan sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“BYOD ile beraber, bu politikayı en iyi şekilde uygulayabilen şirketler ciddi anlamda BT yatırımlarında tasarruf etmeye başlayacaklar ve çalışanın kendi cihazını kullanmasından dolayı cihazına daha fazla özen göstererek cihaz kullanım ömrü artacaktır. İşletmeler, ölçeklerine ve ihtiyaçlarına uygun BYOD kuralları geliştirmelidir ve BYOD politikalarını uygulamak için güçlü, çok yönlü WLAN (kablosuz yerel alan ağı) kurmaları gerekir. WLAN, olası artan bant genişliği talebini karşılayabilmeli ve fazla sayıdaki kullanıcı ve cihazı yönetmek için gerekli ortamı sunmalıdır. Bu uygulama, BT yönetiminin istikrarlı, güvenli ve kolay bir şekilde gerçekleştirilmesi üzerine inşa edilmelidir. İşletmelerin bu zorlukların üstesinden gelmeleri ve BYOD taleplerini karşılayan bir WLAN kurmaları için yararlı bazı ipuçlarına ihtiyaçları olabilir.”
WLAN altyapısı kurma
“Verimli ve sürdürülebilir bir BYOD için WLAN kurmanın ilk adımı, Wi-Fi kapsama alanını ve uygunluğunu artırmaktır” yorumunda bulunan Tarhan sözlerini şunları ekledi:
“ İşletmelerde görev yapan personel ve ofise gelen ziyaretçiler için daha fazla kablosuz erişim noktasına ihtiyaç duyulabilir. Dağıtım ihtiyaçlarına da bağlı olarak, kablosuz ulaşım noktalarının duvarlar, açık mahaller hatta tavanlara monte edilmesi gerekebilir. Tek Ethernet kablosu üzerinden veri iletimi sağlamak ise işletmelerin kablolama maliyetlerinden tasarruf etmesini sağlarken, kurulum zahmetini de ortadan kaldırır. Erişim noktaları konumlandırılırken, bu noktaların kolay yönetilebilir olmasına dikkat etmek önemlidir.
WLAN denetleyicisi, BT yöneticileri için ağ üzerindeki erişim noktalarının yönetilmesinde merkezi bir platform sağlar. Mevcut ağ yönetimi ve uygulama ihtiyaçlarının karşılandığından emin olunmalı.”
Yüksek kalitede Wi-Fi erişimi sunabilmek
Verimli bir BYOD tecrübesinin, tüm kullanıcılara sorunsuz, keyifli bir Wi-Fi deneyimi sunmakla bağlantılı olduğunu belirten Tarhan bunu sağlayabilmek için WLAN’ın, ağ trafiğinde önemli bir artış olduğunda sorunsuz çalışabilmesi ve daha yüksek bir bant genişliği sunmasının önemli olduğunu belirtti. İşletmelerin, bu nedenle Gigabit Ethernet teknolojisini kullanmasını tavsiye eden Tarhan, yoğun internet trafiği beklenen alanlarda, ağdaki aşırı yüklenme ve sinyal parazit sorunlarını gidermek için 5 GHz kablosuz teknolojisinden yararlanılması gerektiğini belirtti. BT yöneticilerinin, çift bant veya çift radyo erişim noktalarını kullanarak, mevcut 2.4 GHz WLAN’a ek olarak 5 GHz WLAN oluşturulabileceğini söyleyen Tarhan, böylelikle kablosuz internet trafiği yönlendirilebileceğini ve ağdaki yükü dengelemenin mümkün olacağını açıkladı.
En kritik konulardan biri: Veri güvenliği
Fazla sayıda personelin kendi cihazları ile internete eriştiği durumlarda, ağ güvenliğinin işletmeler için daha kritik bir önem kazandığını vurgulayan Tarhan “İşletmeler, cihazlar üzerindeki kontrolü kaybettiğinde, şirket kaynaklarının virüs ve kötü amaçlı programlara karşı daha savunmasız hale gelmesi kaçınılmazdır. Kurumlar WLAN şifreleme, kullanıcı kimlik doğrulaması ve WPA2 güvenlik protokolünü kullanarak kablosuz internet güvenliğini daha güvenli kılabilirler.
Çalışanlar için kullanıcı grupları tanımlamak, çoklu SSID ve tünel protokolleri seçenekleri de şirket kaynaklarını korumak ve veri ihlalini engellemek, Birleşik Tehdit Yönetimi (Unified Threat Management-UTM) çözümleri de ağları korumak için etkili bir yoldur. SPI güvenlik duvarı, antivirüs çözümleri, saldırı önleme, içerik filtreleme ve uygulama yönetimi seçenekleri ise web ve mobil uygulamalarından, e-posta ve diğer kanallardan gelen saldırıları engellemeye yardımcı olur” dedi.