Çağrı merkezi bulutta şekilleniyor
Çağrı merkezi altyapı çözümlerini kökten değiştirecek bulut çözümüyle Türkiye’de ve yurtdışında birçok ödüle layık görülen AloTech’in CEO’su Cenk Soyak ile hem şirketi hem de Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini konuştuk.
2007 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesindeki Teknoloji Geliştirme Merkezi’nde kurulan ve Cenk Soyak, Birkan Babakol ve İdris Avcı’nın ortağı olduğu AloTech, kendi geliştirdiği “Bulut Çağrı Merkezi Teknolojisi” ile TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından ulusal Ar-Ge destek kapsamında destekleniyor. Şirketin ürettiği bu teknoloji kurumlardaki çağrı merkezi süreçlerini basitleştiriyor ve yatırım maliyetlerini ortadan kaldırıyor. Kurumlar, bulut çağrı merkezi teknolojisini kullanarak tüm çağrı merkezi süreçlerini ve dağıtık yapıdaki operasyonlarını web tabanlı bulut platformu üzerinden yönetiyor ve anlık olarak tüm aktiviteleri takip edebiliyor. Kısacası şirket hizmet olarak yazılım (SaaS) modelini en iyi uygulayan Türk girişimciler arasında yer alıyor.
AloTech’in öyküsünü ilk ağızdan dinlediğimiz şirketin kurucusu ve CEO’su Cenk Soyak, girişimci olmakla ilgili şunları söylüyor:
“Biz de bir girişimiz ancak diğerlerine göre çok daha tecrübeliyiz. Bunu hem Türkiye’de hem de yurtdışında rahatlıkla gözlemleyebiliyoruz. Yeni bir teknolojiyle bulut üzerinde hizmet sunmaya çalışırken sektörde edindiğimiz tecrübeler bizim çaylak bir girişimciden daha sağlam adımlarla ilerlememizi sağlıyor.”
Piyasada çok yüksek fiyatlar vardı
Çağrı merkezlerine çözüm sunan birçok dünya çapında rakibine kıyasla nasıl yükselmeyi planladığını sorduğumuz Soyak, şu yanıtı veriyor:
“Piyasayı incelediğimizde bu tür çözümleri sağlayan şirketlerin çok yüksek bedeller talep ettiğini ve maliyetlerin karşılanamayacak durumda olduğunu gördük. Bulut üzerinden hizmet sunarak hiçbir donanım ya da lisans yatırımı olmadan aynı kalitede hizmet vermek için çalışmalara başladık. Şirket kuruluşu 2007 gibi görülse de bahsi geçen teknolojinin geliştirilmesi için 3 yıldır çalışıyoruz. Şu anda 2 binden fazla çağrı merkezi temsilcinin önünde AloTech teknolojisiyle ortaya çıkan arayüz bulunuyor.”
Şirketin ürettiği Bulut Çağrı Merkezi Teknolojisi, çağrı merkezi operasyonlarını herhangi bir yatırım yapmadan tamamen web tabanlı uygulamalar ile geniş bant Internet olan her yerden SaaS (kullandıkça öde) modeli ile kullanılmasını sağlıyor. Kurumlar, Bulut Çağrı Merkezi platformunu kullanarak gelen-giden çağrı adet ve sürelerini ve kurumlarına açılan telefonların cevaplanma oranlarını web tabanlı bir platform üzerinden anlık takip edebiliyor. Bu sayede çözümü kullanan şirketler çağrı kaçırma ya da arayanı tanımama gibi sorunlar yaşamıyor.
AloTech, Endeavor girişimcisi oldu
Endeavor 56. Uluslararası Seçim Paneli, 8-10 Aralık tarihleri arasında yeni Endeavor Girişimcilerini belirlemek için ABD’nin Miami şehrinde toplandı. 15 ülkeden 32 şirketi temsilen 57 girişimcinin değerlendirildiği süreç sonunda Türkiye’den AloTech şirketi Endeavor Girişimcisi seçilen girişimciler arasında yer aldı. Soyak konuyla ilgili şunları söyledi:
“Endeavor, girişimci ekosisteminin en önemli sivil toplum kuruluşları arasında yer alıyor. Etkin girişimcileri destekleyen Endeavor girişimcilik programları, girişimlerin büyüme ve marka değerini artırma sürecinde en çok faydalandığı unsurlar oluyor. Bir Türk şirketi olarak bu başarıyı elde ettiğimiz için gururluyuz.”
AloTech’in yüzde 12,5’i kaynak yaratmak için yatırımcıların oldu
AloTech, kısa bir süre önce EuroCloud Türkiye tarafından En iyi SaaS Bulut Hizmeti Jürü Özel Ödülü ve Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Odası (UK Trade & Investment) tarafından düzenlenen GREAT Startup Yarışması’nda “Anadolu’nun Teknoloji Girişimi” ödülüne layık görülmüştü. Bu kadar ödül ve hızlı büyümesiyle AloTech, yatırımcıların da ilgisini çekti. Cenk Soyak’ın verdiği bilgilere göre, AloTech’in yüzde 12,5’i yatırımcılara satılarak yeni geliştirmeler ve büyüme için kaynak oluşturuldu.
Şirketin 2015 yılı hedefleriyle ilgili Cenk Soyak şunları söyledi:
“Bu yıl ekibimizi büyütmeyi planlıyoruz. Londra’daki iş ortağımız ile birlikte İngilizce konuşan ülkelerde aktif olarak yer almak istiyoruz. Şu anda Türkiye’de elde ettiğimiz cironun iki katına çıkacağını öngörüyoruz. CRM sistemleriyle kolay entegre olabilmemiz sayesinde veri yoğun sektörler için fırsatlar yaratacağımızı bildiğimiz için ilginin artacağını tahmin ediyoruz.”
Son olarak Türkiye’deki girişimlere önerilerini de sıralayan Soyak, şu şekilde sözlerini tamamladı:
“Türkiye’deki girişimcilerin çılgın olması gerekiyor. Ne yazık ki ülkemizdeki destekler harcamalar yapıldıktan sonra verildiği için girişimlerin hayata geçerek gerçekten bir ürün ortaya çıkarmaları zor oluyor. Ayrıca finansman bulmak da oldukça zor. En alt seviyedeki girişimcilere destek verilmesi gerektiğine inanıyorum. Girişimcilere tavsiyem ise çok kısa sürede kendilerinin neden farklı olduğunu anlatabilmeleri. Sonrasında aldıkları geri dönüşleri de fırsat olarak görerek kendilerini geliştirmeliler.”
Fenerbahçe’nin projesi için kurulum 3 gün sürdü
Fenerbahçe Spor Kulübü, kulübe kazandırılması hedeflenen 1 milyon üyeye tek tek telefonla ulaşacak. Geleneksel çağrı merkezi çözümleri ile gerçekleştirilemeyecek kadar geniş kapsamlı bir kitleye doğrudan ulaşması gereken kulüp, çağrı merkezi hizmetlerini “bulut ortamına” taşıyarak aramaların çok daha hızlı ve düşük maliyetle yapılmasını sağlayan AloTech altyapısını kullanmaya başladı.
Sadece 3 günde tüm kurulumu gerçekleştirdiklerini ifade eden Cenk Soyak, “Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, acil olarak çağrı merkezi sistemi kurulmasını talep etti. Bilgisayar ve internet altyapısının teminin ardından hızla eğitimleri verdik ve web tarayıcısı üzerinden çalışan sistem ile aramalar yapılmaya başlandı” diyerek süreci özetledi.